24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

KNIHA: Proč právě Zeman?

Ve středu podvečer křtili Jan Herzmann a Martin Komárek svou knihu Proč právě Zeman?, kterou odvážně vydalo nakladatelství Práh. Šéf agentury pro výzkum veřejného mínění Herzmann a šéfkomentátor MF Dnes Komárek se pokoušejí odpovědět na otázku danou názvem. S nápadem na takovou knihu přišel Herzmann, definitivní čtivou podobu jí dodal Komárek.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Boleslav 13.3.2013 15:33

Re: Stylizace

Přesně.

J. Boleslav 13.3.2013 15:32

Re: dobrý novinář

:-)

J. Salek 13.3.2013 13:47

Re: Karel nebyl lepsi kandidat nez Zeman

Chyba, chtel jsem rict Karluv nedostatek

J. Salek 13.3.2013 13:46

Karel nebyl lepsi kandidat nez Zeman

Chyby a nedostatky Zemana jsou vseobecne zname, trochu me ale zarazi mlzeni kolem hlavnich nedostatku Karla. V mych ocich je jeho hlavnim nedostatkem kolaborace se zelenymi a jeho elitarstvi - propojeni s evropskymi elitami. To byl v mych ocih neprekonatelny Zemanuv nedostatek.

J. Vyhnalík 13.3.2013 12:54

Re: dobrý novinář

Za pravdu MZ dala i upoutávka na TN na Nově. Pokusím se parafrázovat moderátorovu upoutávku.

Dnes se ujal své funkce na Pražském hradě Miloš Zeman. Naše štáby byly na místě po celý den a zachytili pro Vás vše důležité. Přešlapy, přehmaty, skandály a dokonce i názor módního experta uvidíte za chvíli v Televizních novinách.

Tak jsem to vypnul a šel se projít ;-)

J. Vyhnalík 13.3.2013 12:48

Re: MUS : Ano, velká, velká chyba.

Zvlášť tu druhou analýzu bych bez problémů podepsal. KS téma MUS sám otevřel a zjevně šlo o předem připravené téma, které si nejspíš se svým týmem zkoušel. Jenže on si prostě neudělal "domácí úkoly" a pořádně si zákulisí celého podvodu s MUS nenastudoval. Pokud by tomu věnoval půl hodiny, nemohl ho Zeman tak snadno odpálkovat a předvést coby popletu.

A tady se dostáváme k jádru problému. Pokud bych měl jít na party a měl na vybranou mezi MZ a KS s jejich lidmi, nepochybuji, že více bych se bavil u KS. KS jsem v TV debatách vždy rád poslouchal, nemluví moc, ale když něco řekne, zpravidla se jedná o originální a často velmi vtipný postřeh. MZ sice pořád "vtipkuje", ale jen výjimečně je to vtipné. Vrcholná politika je jako vrcholový sport. Vyžaduje disciplínu a dobrou znalost toho, co si mohu dovolit. Jedna věc je posezení s kamarády a příznivci a druhá, jak to ovlivní můj výkon druhý den. V 75 letech by se KS měl znát natolik, že si to ohlídá. Zjevně je pro něho posezení se zajímavými lidmi zajímavější než striktní disciplína, což je sice velmi sympatické, ale pro presidenta to není úplně ta nejdůležitější kvalifikace.

J. Vozábalová 13.3.2013 10:01

Re: Stylizace

No, to je věc jiná, zda KS využil možnosti - jistě nevyužil a jeho paličatosti také nelze příliš pochybovat. Některé chyby, v některých místech přílišná otevřenost, některé ne dost diplomatické výroky - to vše jistě padá na misku vah. Jenže - nemůžu si pomoct a možná to vidím špatně - často se mi zdálo, že je výroky protivníka zaskočen proto, že nepředpokládal nečestné metody - především tam mu pak chyběla pohotovost nebo volil málo šťastný výrok.

No, ono už je to opravdu teď jedno a zkusit to za pět let už možné s největší pravděpodobností nebude, prošvihli jsme velkou šanci.

Jedno však nelze odpustit současnému presidentovi - udělal z velkého vlastence a člověka, který pro tuto zemi vykonal mnohem víc než on, zrádce národa, cizáka a zaprodance, kterému jde o vlastní prospěch a podporu všelijakých temných struktur v čele se sudeťáky.

MZ je příliš chytrý na to, aby si tuto skutečnost neuvědomoval, ale zatím se nikterak nesnaží to napravit a pochybuji, že k takové nějaké snaze vůbec kdy dojde. A tak budeme nadále slyšet a číst o Rakušákovi, který má táhnout odkud přišel. Proto pro mne MZ zůstane lhářem a podrazákem bez jakéhokoli morálního kreditu a může se svými úžasnými názory a svým vlastenectvím ohánět jak chce. A mimochodem - když už si musel brát na inauguraci tu příšernou řvavou kravatu, mohl si alespoň pohlídat, aby na ní měl českou trikolóru - ta ruská fakt to jeho vlastenectví potvrzovala dokonale.

 

J. Klepal 13.3.2013 10:00

dobrý novinář

Dobrý novinář se pozná podle toho, že informuje o skutečnostech, aniž by do svého textu vkládal dvojznačnosti, sympatie či antipatie k některé zúčastněné straně nebo dokonce volbou slov manipuloval se skutečností. Příkladů lze uvádět mnoho, typickým je z poslední doby titulek "Kvůli hrubce musel skládat reparát", týkající se opakování podpisu pod prezidentským slibem. Titulek je jednoznačně dehonestující, neboť naznačuje, že současný prezident byl přichycen jako hloupý školák při chybě, na které neměl žádný podíl, což ovšem slovem reparát je popřeno. Pokud jde o Zemanovu kritiku MF Dnes či Lidových novin, dávám mu za pravdu, což ostatně dokazuje i diskutovaná kniha, která skončí nejen pro studenty žurnalistiky jako otřesný příklad odporné manipulace provedené potrefenými husami. Pokud jde o současnou pokleslou zpravodajskou úroveň české televize, vzpomínám s povděkem na velmi krátké působení Ivana Kytky v ČT, jehož přístup ke zpravodajství byl zcela odlišný, a dosud cítím, jak nutilo rozpohybovat mozkové závity posluchače.

S. Vaněček Šauerová 13.3.2013 4:24

Česká ladovská hospodská rvačka. To je docela trefné přirovnání.

Spoustě lidí se líbila. Byli to ti, kteří jsou bojovně naladěni proti vládě (často až hystericky), kteří vítají každé procento preferencí navíc pro komunisty (ČSSD se jim nezdá dost radikální, mnohdy jde právě o voliče soc.dem., straně vytýkají, že nechce KSČM do vlády). Za další ti, kteří nic nečtou, nic nevědí, historie je nezajímá, případně si z ní pamatují to, co jim řekla soudružka učitelka ve škole, doba Zemanovy vlády je pro ně daleko. Jsou zranitelní, důvěřiví, ochotni upnout se k tatíčkovi  a věřit v podstatě každé lži. Stal se pro ně nadějí.

 Až shledají, že Zeman nemůže splnit to, co od něj očekávají, budou ho nenávidět. Již dnes koukají s otevřenými ústy, co z něj najednou padá  nejen v souvislosti s EU (voliči KSČM a ČSSD jsou podle všech existujících dat největšími odpůrci EU a eura), ale ještě víc s církevními restitucemi, bez nadsázky nejnenáviděnějším rozhodnutím politické reprezentace od listopadu ´89. 

Ten boj ovšem trvá dál. Dál se nadává Schwarzenbergovi, dál se mu píše, aby "táhl odkud přišel", dál čtu o "Bilderbergu" a "zdegenerovaném šlechtici", kterému "jde jen o Sudeťáky" a "prolomení restituční hranice", je to pořád stejné, stále dokola. Je zajímavé, že ti lidé se zvolením jejich kandidáta neuklidnili a v hysterické, vypjaté kampani pokračují dál.

S. Vaněček Šauerová 13.3.2013 3:54

MUS : Ano, velká, velká chyba.

Problém je, že si nechtěl nechat říct, je to taky paličák. Myslím, že to ti kluci z jeho štábu popsali docela dobře.

http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/49484/do-zumpy-za-nimi-nepolezu-volebni-kampan-karla-schwarzenberga-ocima-tech-kteri-stali-v-jejim-cele.html

Vy píšete zhruba to, co tady, viz http://www.reflex.cz/clanek/jine-volba-prezidenta-2013/49323/prohra-karla-schwarzenberga-nebyla-o-nelhani-ale-o-amaterske-kampani.html

Těžko říct. Třeba v případě MUS měl Schwarzenberg skvělou příležitost, nedokázal jí (nebo nechtěl) využít. Teď už je to ale jedno.

:-)

J. Vyhnalík 13.3.2013 1:51

Re: Stylizace

Problém je, že nedokázal dobře využít ani metody čestné. Když se Zemana zeptal na privatizaci MUS, sám se tak zamotal do neznalosti konkrétního mechanismu tehdejší defraudace, že se Zeman ani nezapotil. Opakované řeči o korupci bez schopnosti předestřít jasná fakta byly odsouzeny k neúspěchu. A přitom si KS mohl bohatě vybírat. Celý ten zmatek korunoval vhození neplatného volebního lístku do urny.

Proto, aby vyhrál by musel KS předvést naprosto dokonalý výkon, ale únava z dlouhé kampaně a jeho věk byly znát.

J. Vozábalová 13.3.2013 1:00

Stylizace

JIstě se dá souhlasit  s tvrzením, že stylizace KS do "lesníka a hospodáře" neodpovídala tak úplně skutečnosti. Záměrně neříkám pravdě - to odpovídala - ale jeho život má jistě mnoho dalších podstatných rozměrů. Pak tu máme ještě "pankáče s čírem" - to už neodpovídá ani pravdě - bytostný konzervativec a toto?

Jenže kritici zapomínají na jedno - KS je člověk veskrze tolerantní a má smysl pro humor. A svými stylizacemi nikomu neublížil, nikoho nezneuctil, o nikom nelhal - týkaly se pouze jeho samého a o sobě samém může nakonec každý prohlašovat co chce - buď se to ostatním líbí nebo ne, buď mu to věří nebo ne, ale není to nefér vůči jiným.

Nemohu tedy souhlasit tak úplně s tím, že KS "v poslední chvíli odmítl chemické a biologické zbraně" - možná se pletu, ale celá kampaň KS mne utvrzovala v tom, že nikdy o použití nečestných metod neuvažoval.

 Jen je mi líto, že  většina aktivních voličů podpásovky, lži a manipulace druhé strany buď neviděla nebo je považuje za normu - to je docela smutné, nemyslíte?