28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

KNIHA: Česká společnost pod tíhou přímé volby.

Popravdě řečeno, většina různých komentářů a úvah na toto téma „zapadá prachem“, ale konflikt, který je latentně přítomen ve společnosti, a to je naroubování přímé volby prezidenta na náš parlamentní systém, zde zůstane.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kučer 9.3.2023 20:11

S důchodovou reformou má prezident Pavel pravdu, není problém spočítat kolik pracujících bude živit jednoho důchodce.

F. Navrátil 9.3.2023 20:32

Bohužel generál nehodlá spočítat, kolik pracujících bude živit jednoho nepřizpůsobivého, který nepracoval, nepracuje a pracovat nikdy nebude, protože je zahrnován sociálními dávkami. Na rozdíl od důchodců, kteří celý život pracovali a platili si důchodové pojištění.

P. Brich 9.3.2023 22:10

R^!!

V. Kučer 10.3.2023 0:00

Jsou dvě možnosti. Za prvé spravedlivý důchod že se to každému spočítá podle toho jak platil a solidární ve kterém pracující dotují OZE a nemakačenky. Nic to nemění na tom že na důchody a sociální podpory vydělává ten kdo pracuje a platí daně.

V. Kučer 9.3.2023 17:58

Pokud by nebyla přímá volba prezidenta byli by zvoleni Miroslava Němcová nebo Miloš Vystrčil kteří do letošní volby raději vůbec nešli.

V. Němec 9.3.2023 17:00

Čaputová, Pavel, oba téměř stejné loutky. Fráze jim jdou zpaměti, stojí za to podívat se na zlom Čaputové v průběhu tiskovky se Zemanem před 4. minutou (její nacvičené fráze) a po 4. minutě (nejistota, co Zeman řekne a ona by musela improvizovat:

https://www.youtube.com/watch?v=PlnnTaMKgdc&t=650s

Ten zlom od 3 min 30 do 5 minu stojí za to si vychutnat.

A náš generalisimus - oficiální proslov (i se stylistickými chybami)z papírku jako študentík, pak na Hradčanském náměstí nacvičené (stále opakované) fráze jako robot Emil.

To je dvojka dnešního Česko Slovenska. R^

J. Fridrich 9.3.2023 13:53

Opět velmi dlouhé, jak je u pana Čecha zvykem. Ale jeho charakteristika PPP - Pavla celkem sedí. Ale uvidíme....

O. M. 9.3.2023 20:50

Popletl jste si autora ;-)

J. Vlček 9.3.2023 13:42

Prezident, coby jedna z mocenských složek ve státě, je příliš nákladná instituce na to, aby byla pouze jakýmsi automatem na podpisy zákonů předložených mu vládou, nebo parlamentem, a zároveň pokládačem věnců na hroby neznámých vojáků, či pro jiné slavnostní příležitosti.

Vzhledem k přímé volbě této nejvyšší funkce ve státě, by měly být prezidentské pravomoce příslušně upraveny a nastaveny tak, aby to odpovídalo mandátu prezidenta, zvoleného přímo občany naší země.

Že takto neuvažoval ústavní soud při změně způsobu volby prezidenta na přímou volbu, je dokladem jeho nedostatečnosti, při níž vytvořil kočkopsa, na něhož teď všichni s údivem zírají. 8-o

Zrušení sboru trafikantů zvaného senát a převedení jeho pravomocí na prezidenta by stát vyšlo nastejno, nákladově ovšem nehorázně laciněji. ;-)

D. Laurencikova 9.3.2023 14:24

R^R^:-)

O. M. 9.3.2023 20:54

Máte v tom kolektivní hru na ledové ploše. Ústavní soud s tím, jakým způsobem se volí prezident, nemá vůbec nic společného.

L. David 9.3.2023 13:00

Generalisimus Petr Pavel se mi dle všeho dosavadního v jeho životě a v jeho výrocích jeví jako zpupný fracek bez pevné páteře.

Kéž bych se mýlil !

T. Diblík 9.3.2023 12:43

Prezident má Ústavou dané pravomoci.

Voják je povinen znát své místo v tvaru a umět je rychle a klidně zaujmout.

Tož, uvidíme.

L. Severa 9.3.2023 11:25

Ještě není prezidentem a již se na něm pan Vlk našel spousty chyb. Kdyby byl zvolen Babiš, to by bylo jiné kafé.

J. Jurax 9.3.2023 15:25

Nebylo.

Ostatně na Babišovi by nebylo třeba chyby hledat - jsou všeobecně známé. Stejně jako u každého, kdo má za sebou politickou minulost. U Babiše navíc jsou hojné a v dobré paměti.

P. Pepax 9.3.2023 9:09

Generál není nic jiného než pevný článek v řetězu toho odpadu co nám aktuálně vládne.

A. Nový 9.3.2023 11:04

Napsal komouš Pepax.

D. Laurencikova 9.3.2023 11:48

"Komous" se pro vas stalo synonymem pro kriticky rozum, zda se.

F. Navrátil 9.3.2023 7:43

Přímá volba prezidenta je správným krokem a měla by být doprovázena silnějšími pravomocemi. Alespoň takovými, jaké měli prvorepublikoví prezidenti. Ukázalo se, že pokud si parlament, který se má zabývat zákonodárstvím, usurpuje část moci výkonné, výsledkem je chaos a ekonomický rozvrat. Systém silnějšího prezidenta by měl doprovázet zákon o všeobecném referendu. V dnešní situaci, kdy jedna probruselská parta ovládla sněmovnu, senát, vládu, prezidentskou pozici i ústavní soud, by takový zákon byl nanejvýše potřebný.

M. Kanda 9.3.2023 8:12

Pokud chcete prezidentovi přidat nějaké pravomoce, musíte je vzít někomu jinému. A potvrdit to ústavním zákonem.

Předpokládám, že nic z toho se určitě nestane.

J. Vlček 9.3.2023 8:41

A co by na tom bylo špatného?

Když se začne nějaká vláda chovat jako utržená z řetězu, a začne si myslet, že když má stoosmičku, může si dovolit všechno, měl by mít nadstranický prezident volený přímou volbou plnou pravomoc takovouto vládu klepnout přes prsty. ;-)

F. Navrátil 9.3.2023 9:59

Samozřejmě. Například zrušit zhola zbytečný senát, který jen odkýval zlodějnu fialové vlády.

J. Vlček 9.3.2023 8:25

Přesně tak, pane Navrátile. R^

Nechat totiž volbu prezidenta na vládě, a jím ovládnutém parlamentu, tak bychom se dnes mohli radovat třeba z prezidentky Mirky, což by byla tragédie, kterou si snad náš, třebaže rozhádaný národ, přece jen nezaslouží. ;-D

J. Vorlický 9.3.2023 10:44

No, já jsem zase přesvědčen, žes tou mocí je to naopak. Parlament, spíš Sněmovna, přenáší podstatnou část moci zákonodárné na orgány moci veřejné, kterou pak ony autoritativně uplatňují vůči subjektům (občanům, atd); 100% proti Ústavě. A jestli pan J. Vlček má pocit, že si to nezasloužíme, oponuji i zde. Zasloužíme. Vždyť jsme ty lidi volili.

J. Vlček 9.3.2023 16:53

Pane Vorlický, příště čtěte pozorněji, a třeba vám dojde, co míním tím "co", respektive "koho" bychom si nezasloužili.

Zbrklost ve čtení a v následné reakci není to pravé ořechové pro plodnou diskusi. :-)

J. Vorlický 9.3.2023 18:39

Děkuji za reakci, pane Vlčku.

Asi jsem měl udělat z posledních třech vět druhý odstavec. Nicméně, věc jsem pochopil tak, že pro Vás by Mirka byla tragedie, zatímco někteří ostatní by se radovali (popřípadě naopak), a tuto kolizi že by si národ nezasloužil. No a já jsem toho názoru, že bychom si to my, občané (raději než národ, žijí tu i Nečeši) zasloužili. Jako jsme si zasloužili pana Zemana, a jako si zasluhujeme tuto vládu a jak si ještě zasloužíme prezidenta pana Petra Pavla. Odčinil jsem svoji chybu?

J. Vlček 9.3.2023 19:32

Pane Vorlický, naše společná chyba je v úhlu pohledu na diskutovanou věc. Vůbec vás nechci peskovat, ani se s vámi přít o to, co si občané tohoto státu zasluhují, či nezasluhují. Nejsem sebemrskačem, abych trestal sebe a lidi tím, že bych komukoli přál za prezidentku Mirku N.

To, že byl zvolen prezidentem gen. Pavel si jako česká společnost samozřejmě jako celek zasloužíme, neboť jsme se většinově nechali zmasírovat našimi skvělými sdělovacími prostředky, a vybrali jsme podle jejich masáže. Dobře nám tak.

Po pravdě nutno dodat, že výběr kandidátů nebyl ani trochu k závidění. ;-(

J. Ptáček 9.3.2023 11:18

Je vcelku jedno, jestli je volba presidenta přímá nebo nepřímá. Je ale třeba zvolit opravdovou osobnost a ne mstivého zapšklého blba.

J. Vlček 9.3.2023 17:03

Pane Ptáčku, tuším koho máte na mysli tím mstivým a zapšklým blbem.

Ponechám vám váš názor na mstivost a zapšklost odcházejícího prezidenta, je to váš názor. Ovšem hodnotit tohoto politika, jednoho z nejchytřejších, jaké jsme kdy po sametu měli, přívlastkem blb, to může jen opravdový blb v pravém slova smyslu.

To jenom abyste si ujasnil pojmy, a nezaměňoval je za dojmy. Rv

O. M. 9.3.2023 20:57

Tu svoji chytrost rozpustil v Becherovce. Zbyla zapšklost a mstivost.