29.3.2024 | Svátek má Taťána


KAUZA HLADÍK: Správný zářez prezidenta Zemana do pažby české politiky

6.1.2023 10:41

Prezident republiky Miloš Zeman nevyhověl návrhu předsedy české vlády Petra Fialy a odmítl po osobním setkání 4. ledna jmenovat politika KDU/ČSL Petra Hladíka novým ministrem životního prostředí. Rozhodnutí je to správné.

Všechna média se pustila do spekulací, že nejmenování řádně nominovaného ministra za loni ze zdravotních důvodů odstoupivší Annu Hubáčkovou je další libovůle či dokonce zlomyslná schválnost od prezidenta Zemana. Znovu se omílala kauza kolem korupční kauzy z října 2022 s přidělováním městských bytů v Brně, kde byl P. Hladík náměstkem primátorky a kdy policie prohledala jeho kancelář i osobní složky. Všichni donekonečna opakují, že lidovecký politik Hladík nebyl ani přímo vyšetřován, ani obviněn. Takže co si ten prezident vlastně dovoluje?

Můžeme mít každý řadu oprávněných výhrad k prezidentování Miloše Zemana v obou volebních obdobích. Ale nyní našel velmi oprávněný důvod, který je v souladu s jeho principiální tvrdou kritikou ideologie Green Deal, která hrozí zničit energetiku, sociální a ekonomickou prosperitu České republiky. Tento důvod nejmenování Hladíka ministrem potvrdil Petr Nováček, nestor české rozhlasové žurnalistiky a jeden z nejlépe informovaných zpravodajců z nejvyšších pater české politiky včetně Hradu. Ve svém domovském Radiožurnálu v pořadu Odpolední publicistika 4. ledna Petr Nováček potvrdil, že Hladík nepochybně u prezidenta narazil na téma zelené politiky, i když byl experty varován, aby se na tento tenký led nepouštěl. „Nevím, proč se to stalo, a trochu mne to překvapilo,“ komentoval sám Hladík své nejmenování ministrem v rozhovoru pro zpravodajský portál Seznam Zprávy s tím, že ho to ještě více „nakoplo“, aby se ministrem stal.

Hladík je místopředsedou KDU/ČSL pro tematiku životního prostředí, což je i hlavní pole působnosti jako dosavadního prvního náměstka brněnské primátorky za ODS Markétu Vaňkovou, kterou chtěl v minulých komunálních volbách porazit a stát se sám primátorem. Prioritní ambice vládnout Brnu podle zpráv v médiích byla jeho hlavní motivace, proč zprvu ještě před jmenováním Anny Hubáčkové odmítl nabídku své strany, aby převzal vedení ministerstva životního prostředí ČR. Tehdy odmítl s oficiálním zdůvodněním „z rodinných důvodů“. Od loňského podzimu s ministrováním ovšem tento 39letý otec pěti dětí a vystudovaný ajťák na Masarykově univerzitě nadšeně souhlasí.

Tým prezidenta Zemana měl nepochybně před schůzkou dostatek času si názory ministerského adepta Hladíka vygůglovat. Bez jakýchkoli obalů se Petr Hladík svými výroky charakterizuje jako tvrdý zastánce zelené ideologie eurounijní politiky Green Deal, což si lze přečíst v jeho blozích. Stručně řečeno, podle Hladíka zachrání planetu před klimatickou změnou co nejvíce solárních panelů, urychlené odstavování stabilních uhelných zdrojů a nějaký ten zelený vodík. Je stoupencem nejen stávajících emisních povolenek, ale i zavedení emisních povolenek nových, jež zdraží mj. bydlení a dopravu stejně jako import řady produktů do zemí EU včetně ČR. Je vidět, že o tématu energetické stability, soběstačnosti a cenové dostupnosti zřejmě neví vůbec nic.

V tom je Hladík v souladu se svým stranickým předsedou, ministrem práce a také soukromým zemědělcem Marianem Jurečkou, jež nyní souběžně vedeno resort životního prostředí. Ten proslul názorem, že soláry na střechách kravínů a prasečáků asi zachrání energeticky české zemědělství. Jurečka pak chce přerozdělováním zelených žebračenek spasit české občany, když každý 4. Čech má dle sociologických analýz kvůli energetické drahotě a zejména jí vyvolanou inflací nárok na dávku proti chudobě a polovina pracujících občanů sotva do konce měsíce vyjde s výplatou.

Jak v posledních dnech ostře kriticky shodně popsali v Mladé Frontě Dnes ekonom Lukáš Kovanda (2. ledna) a politolog Petr Robejšek (4. ledna), ideologicky a totalitně prosazovaná politika zelené tranzice a dekarbonizace Evropské unie nejenže nemůže splnit své emisní cíle, ale současně zbídačí stamiliony lidí v Evropě včetně Čechů ve prospěch zelené a finanční oligarchie.

Z étosu středopravicového vládnutí založeném na konzervativních hodnotách, s nímž šla na podzim roku 2021 do voleb většina současných stran vládní koalice, nezůstalo vůbec nic. Nová vláda je poslušná politiky Bruselu, současně zdaňuje a přerozděluje ostošest. Ovšem systém zničujících a vše deformujících stamiliardových korupčních dotací z EU i národních zdrojů, jež jsou už nově financovány také na dluh budoucích generací, a to zvláště na „zelené“ technologie, je opět příliš lákavý na to, aby u toho mnozí politici současné vládní pětikoalice nechtěli být. A resort ministerstva životního prostředí vládne největším objemem dotací, proto si jistě vedení KDU/ČSL Petra Hladíka do funkce prosadí, třeba napřed přes post náměstka, než by ho jako ministra asi schválil v březnu nově zvolený prezident republiky. Proto mohl ve čtvrtek Petr Hladík v rozhovoru pro Seznam Zprávy námitky prezidenta republiky arogantně označit za „úsměvné“.

Než aby měla Česká republika na postu prezidenta České republiky zcela formální osobu, jež automaticky odkývá a podepíše vše, co mu vláda a parlament předloží, tak by bylo lepší tuto funkci zrušit. Prezident Zeman svým odmítnutím Hladíka totiž splnil svou odpovědnost nejvyššího ústavního politika, který přísahal, že bude činit vše pro blaho občanů České republiky. Zelená ideologie naši zemi vede ovšem spolehlivě do pekla sociálně-ekonomického a politického rozvratu.

Člověku se v současné situaci vymaní 30 let starý sarkastický vtip: „Koho si volil?“ ptá se soused souseda ve volbách z počátku 90. let. „Komunisty, je jedno v jaké straně.“ Tehdy se totiž bývalí komunisté stali členy řady i pravicových stran demokratického Československa. Dnes se dá aplikovat odpověď na tutéž otázku: „Volil jsem zelené, je jedno v jaké straně vládní koalice.“ To je ovšem velmi chmurná vyhlídka pro tuto republiku.