29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

JUSTICE: Soudce Ti a justiční mafie

Tři ústavní činitelé musejí v nejbližších dnech učinit rozhodnutí, které může ovlivnit vývoj České republiky na řadu let. Ministryně spravedlnosti Helena Válková, předseda hnutí ANO Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman rozhodnou o tom, zda slova příslibů o boji proti korupci v justici zůstanou jako doposud vždy jenom slovy, nebo zda se konečně udělá alespoň první krok proti systému, už dlouho marně nazývaném "justiční mafie".

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Farda 12.6.2014 16:03

Tak Ústečtí soudci

protestují? No to asi je, jak by jistě řekl před svou velkou amnestií pan president Klaus, úsměvné. Zapomněli už ctihodní ústečtí tallárové na svého druhdy ctihodného kolegu JUDr. Berku, konkursního to zloducha? Byl snad ostrakizovaný paria, nechodili oni k němu, nechodil on k nim na kafe? Opouštěl snad při odchodu svůj úřad uličkou hanby? Drží se snad výroku ředitele hotelu z filmu "Adéla ještě nevečeřela", že "v každém stádu se najde černá ovce". Ano-li, je ovšem citát ještě třeba doplnit o repliku komisaře Ledviny "hele, koukaj vypadnout, pastejři"! Ctihodní soudcové nejen ústeckého krajského soudu jistě prominou, ale něco by se našlo tu i jinde, namátkou třeba v Litoměřicích, není-liž pravda? Profesněkolegiální soudržnost je jistě hezká věc, leč, jak psávalo za oněch časů Rudé Právo, fakta nelze zamlčet! A k pobavení PT publika zde mohu ještě přidat jiný neveselý odkaz z dnešního tisku o fungování některých soudů/soudců:

http://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi/c1-62332240-podnikatel-koupil-firmu-ta-mu-za-asistence-soudu-i-policie-zmizela-pod-rukama

T. Navrátil 12.6.2014 13:20

Soudce Ti je pro dnešek velká inspirace!

Příběhy soudce Ti doporučuji každému si přečíst. Kromě toho, že to je dechberoucí detektivka, se čtenář dozví spoustu reálií ze staré Číny, které jsou inspirací i pro dnešek a naši zemi. Úředníci a soudci měli osobní odpovědnost nejen za doporučování k povýšení, ale i za vyšetřování a vedení kriminálních procesů (soudce byl zároveň i žalobcem). Pokud někoho obvinil neprávem, dostal od Císaře sám požadovaný trest. A hrdelní tresty byly pořádně drsné.

Císařské listy byly psány červenou tuší a kdo je četl, musel pokleknout a svitek držet nad úrovní svých očí, aby byla zajištěna úcta. Proto si myslím, že i dnešní "nezávislí" soudci by měli mít někoho nad sebou, koho by ctili a koho by se báli.

Nojo, ale my nemáme Císaře, ale Zemana...

F. Ogáv 12.6.2014 12:44

Děkuji za článek

myslím, že přesně vystihl situaci. Když k tomu všemu připočteme ještě to, že ze zmiňovaných 98% soudců je jich velmi mnoho, kteří nemají sebemenší potuchy o praktickém životě, nebo nejsou schopni logické úvahy (v Liberci existuje takový, pro kterého celek není vždy 100%, někdy je i 121%, jak se to zrovna hodí), nerozeznají rozdíl mezi obratem a výnosem, dokonce mezi náklady a zisky, pak je tragedie dokonána. Důsledkem nelogických závěrů jednoho "soudce" vznikají dalši a další jednání a dojde k několikanásobnému nápadu (jak krásné slovo, jako bych slyšel milého sledujícího z STB) u některých soudů. Jak píše některý z diskutujících. Mnozí z nich byli schopni na fakultě se nadrnčet spousty stránek textu nazpaměť, složit tak zkoušky, ale nezvládli matematiku základní školy, neznají základy účetnictví. Vím, že si popudím mnohé, ale té Americe můžeme závidět. Stál jsem ondyno v New Yorku v neděli odpoledne před Criminal Court. Tam byl takový cvrkot, kterého se u nás na soudu nedočkáme ve všední den.

Amen

J. Gogo 12.6.2014 11:39

Oni ti soudci nejen, že si nevšimli

organizovaného zločinu na severu, ale část se jich na tom svinstvu zřejmě i podílela a podílí. Proč by jinak tak kvičeli?

T. Pansky 12.6.2014 0:48

Slovo do pranice ... Opet bych rad navodil diskusi nad ...

... necim, co je mozne videt jinde:  obcane si mohou sve doudce volit !!!!!  Umite si predstavit, ze bychom si v Cechach soudce volili?  Chteli by na sebe obcane prebrat tuhle povinnost?  Ja ano.  Jakmile bych se dozvedel, ze nas soudce se vlece se souzednim pripadu leta, priste by nebyl zvolen.  Ze by soudce soudil podle toho, jaky ma kdo kabat - priste nezvolen.  Ze by se nekde ukazalo, ze soudce nechodi do prace - nevolit.  My obcane bychom si byli sami sobe zodpovedni za sve soudce a rozhodovani o pravu.  Ja bych chtel soudce, ktery soudi podle prirozeneho prava, ktere ma hlavu a patu a slouzi nam obcanum.  Soudci vynasejici rozsudky nemajici hlavu ani patu by se proste sami vyfaulovali ....  top0625top@live.com

T. Pansky 12.6.2014 0:49

Re: Slovo do pranice ... Opet bych rad navodil diskusi nad ...

... a zkusme tohle uvest do praxe: to uvidite jekot v talarech ....

P. Sulc 12.6.2014 2:49

Re: Slovo do pranice ... Opet bych rad navodil diskusi nad ...

Tak je to , nastesti, u vetsiny soudcu v USA.

P. Vaňura 12.6.2014 9:18

Také bych se přimlouval za volitelnost

soudů. Ač se říká, že nejlepším argumentem proti demokracii je pětiminutový rozhovor s průměrným voličem, současný stav je horší než situace, kdy by soudci byli voleni!

"Lid se nedá pohnout k tomu, aby povýšil člověka nehodného, ale vladaře lze k tomu pohnout mnoha způsoby:" (c) N. Machiavelli

V. Váňa 12.6.2014 10:49

Re: Slovo do pranice ... Opet bych rad navodil diskusi nad ...

Vážený pane Panský,

nechci se Vás osobně ničím dotknout, ale právě Váš příspěvek je podle mého soudu sám o sobě odpověď na to, proč by volby soudců ve skutečnosti nefungovaly a přinesly víc škody než užitku. Tím se ovšem denšního stavu justice fakt nezastávám.

Troufnu si říci, že byste patřil k těm poučenějším a zodpovědnějším voličům. A přece se dopouštíte zkreslení, kterého, a určitě ještě většího, by se běžně dopouštěli voliči.

Tak třeba soudce, který se vleče se souzením... Víte kolik případů dostává jeden soudce na stůl? Optimální roční nápad případů (tak se tomu říká) je kolem 360 - to spočítali normovači práce. Když to vyřknete někde na soudu, všichni začnou slzet smíchy. Když má senát nápad jen dvojnásobný, v podstatě vyhrál. Můžete mi říci, jestli při takto vytvořených podmínkách je pro hodnocení soudce relevatní délka řízení? Domníváte se, že ti nejychlejší soudci (vždyť každý z nich musí rozhodnout 2-3 věci DENNĚ, jsou ti nejlepší?

A takových věcných argumentů proti volbě soudců bych našel více. Volby soudců jsou našemu právnímu řádu cizorodé. To bychom náš systém postavený na základech římského práva museli postavit na hlavu. Ale ve všem. Podívejte se jaký zmatek například udělala přímá volba prezidenta v ústavě se zastupitelskou demokracií. Starý pan Dr. Cepl před tím varoval, ale jen málokdo jej chtěl poslouchat. A ce je to jediný prezident proti desetitisícům soudců!

D. Šimáček 12.6.2014 0:45

a jak by

v dobách soudce Ti, odměili ministra co by po nájezdu Ujgurů ,zplundruvavších provicii vyvraždivších a zotročivších desetinu obyvatelsta, prohlásil, že se vlastně nic hrozného nestalo? já sázím na lámání v kole, musel by se před tím hodně zasloužit o stát aby ho jen setli.

P. Vaňura 12.6.2014 9:19

Re: a jak by

Jaksi nechápu, na co narážíte.