20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

JUSTICE: Přístupnější Ústavní soud?

V Událostech na ČT 1 (3. 2. 2013, v reportáži o ústavní stížnosti proti církevním restitucím), jsme mohli slyšet z úst poslance za ČSSD Jeronýma Tejce doslova tento výrok: "Očekávám, že ti soudci, kteří budou navrženi levicovým prezidentem a schváleni levicovým senátem, budou přístupnější argumentům…"

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vyhnalík 6.2.2013 22:42

Není to náhoda

Není vůbec náhoda, že Senát, ovládnutý ČSSD, odmítá všechny Klausovy nominace nových soudců. Zjevně celou dobu sázejí na to, že si do Ústavního soudu schválí "své" soudce.

B. Rybák 8.2.2013 12:15

Re: Není to náhoda

Stejně jako nebyla náhoda, že Ústavní soud zamítl např. dHondtovu metodu hodnocení výsledků poměrných voleb.

V. Bok 6.2.2013 16:59

No, tohle se prostě neříká, že

Tejc je holt mladej a nezkušenej. Ovšem, názory soudců ustavního soudu svědčí o tom, že levici zrovna, tedy vůbec, nepřejí. Zrovna ty největší zásahy jsou ve prospěch vždy jedné strany. No, třeba ty Melčákovy volby. Tehdy jsem jeho podání považoval za žert. A hele. Dnes třeba Okamura, ale upřímně řečeno, zavinil si to sám svým váháním. No a ústavnost těch důchodů, tedy koeficientů, no to byklo silné.

Ale jinak nic. Obecně by měli trochu přibrzdit, chlapci a děvčata tam v tom Brnu. VFýkony značně nevyrovnané a občas podivné.

P. Skřivan 6.2.2013 22:30

Re: No, tohle se prostě neříká, že

Jste si jist, že je vhodné posuzovat práci ÚS dle politiky ? Každý rozsudek musí být zdůvodněn. Možná byste mohl předložit konkrétní bod některého zdůvodnění, se kterým nesouhlasíte a které je podle Vás politicky motivovaný. Ne ? :-)

Š. Šafránek 6.2.2013 14:42

Díky,

jsem rád, že to někdo napsal - když jsem to slyšel Tejce říkat, napadlo mě, že by měl okamžitě složit mandát. Ale nikdo ho k tomu ani nevyzval, zřejmě to všem přijde normální.

J. Dufka 6.2.2013 14:24

ústavní soud je podivný sbor

ústavní soud je podivný sbor. Pokud by v parlamentní demokracii Ústavní soud, sám zřízený Ústavou, měl tu moc zkoumat ústavnost ústavních zákonů, potom by jeho moc téměř dosahovala moci Všemohoucího. A kromě toho by parlament byl úplně k ničemu. A moc výkonná jen nástrojem patnácti nejmoudřejších, nejkrásnějších, nejmilejších, nejlaskavějších..kdo by je však napříště instaloval, tak to by zřejmě bylo lze řešit jen přes poradu s Duchem svatým. A ten by svou vůli mohl vyjevit kupříkladu skrze metání losem, který by metali jen náš Pán ví kdo další. Anebo následnický systém s mečem i přeslicí. A to v případě, že přeslici s požehnání podivného sboru schválí socialisté aklamací v úplně levém Parlamentu a pragmatickou sankcí. Jak to bude, když soudce je teplý, to nevím. Asi by se referendovalo.Anebo se adoptovalo, jak za Říma. Jde o to, že Parlament zvolený ve svobodných volbách, může ústavní většinou ústavním zákonem stanovit cokoliv. A když je to opravdu úplně hloupé, co provede, potom příští parlament má možnost věc napravit. A neudělá-li to a lidem se to nebude libit, tož potom lůza na barikády - jiná možnost není. Tak funguje svět. A to je dobré. :-) Protože je to sradna. Ústavní soud (některý) složený půl napůl z pitomců a gaunerů, je nezrušitelnou institucí, neboť zcela v nejlepších tradicích lidské zkušenosti zajisté ústavní zákon o zrušení ústavního soudu prohlásí za neústavní, ledaže by tam byli poctiví

P. Kmoníček 6.2.2013 13:44

Tejc

A až vyhraje ČSSD volby,tak se z úst s.Tejce dozvíme i to,že zločinná ODS může za to ,  že den má čtyřiadvacet hodin,prohnilá TOP O9 zavinila,že týden má sedm dnů a nikým nevolený blok LIDEM určil nesmyslných padesát dva týdnů do roka.

P. Čech 6.2.2013 10:11

Nechápu, proč se divíte!

Poslanec Jeroným Tejc pouze řekl na plná ústa to, co všichni ostatní politici (zástupci politických stran) dávno konají a říkají nepřímo. Naše ústava totiž dává politickým stranám do rukou veškerou možnou moc. Tedy nejen zákonodárnou (do zákonodárného sboru jsou voleny politické strany a nikoliv osoby), ale i výkonnou a soudní.Po posledním výroku ÚS ve věci stížnosti pana Okamury jsem o tom přesvědčen. Na této věci nic nemění volby prezidenta a senátorů, protože jejich pravomoci jsou mizivé a moc politických stran nad občany niktrak neomezují.Opět a neustále musím konstatoivat, že žábou na prameni demokracie a prosperity v tomto státě je ústavní moc politických stran nad občany a nad mocí zákonodárnou, výkonnou i soudní. Pokud se toto nezmění a nebude zgruntu přepracována ústava, kdy bude veškerá moc dána skutečně do rukou občanů, nic se tady nezmění a změnit ani nemůže.

F. Eliáš 6.2.2013 8:17

Skutečně to ten Tejc řekl?

Neuvěřitelné, ale on zná zřejmě morálku soudců lépe, než průměrný člověk. Proto ví, že jsou úplatní.

V. Kraus 6.2.2013 8:28

Re: Skutečně to ten Tejc řekl?

Ano skutečně to řekl! Jen se divím tomu, že na to téměř nikdo nereagoval, vždyť je to skandální.

P. Lenc 6.2.2013 8:51

Re: Skutečně to ten Tejc řekl?

Je to tak a vyvolává to mrazení.

F. Svoboda 6.2.2013 9:57

Re: Skutečně to ten Tejc řekl?

Pane Lenci, jsem rád, že v posledních dnech jste se opět našel a vaše reakce jsou v souznění s vašemi původními postoji před volbou presidenta. Během volby jste totiž byl bohužel jako vyměněný a naklonovaný lživými zemanovými argumenty.

P. Lenc 6.2.2013 15:16

Re: Skutečně to ten Tejc řekl?

Pane Svobodo, omyl, oba páni kandidáti mě byli šuma fuk.Já jenom kritizoval neuvěřitelnou mediální kampaň ve prospěch KS. A porvé ještě před volbou.A také jsem napsal a to také několikrát, že ze Zemana na hradě nemám opravdu žádnou radost.Ale to by v mém případě platilo i o KS.Víte, i když  nemám rád ani jednoho, tak se mně hnusí často velmy vulgární útoky na kteréhokoliv  na jednoho či druhého.Toť vše.

P. Čech 6.2.2013 10:15

Re: Skutečně to ten Tejc řekl?

 Skandální je celý společenský systém v České republice. Pan Tejc pouze označil poměry pravým jménem, nic jiného. Společenský systém, vycházející z čl. 5 ústavy a poměrného volebního systému toto vše a ještě i jiné nežádoucí věci předjímá. A tady je zakopán onen pověstný pes.Pes jménem socialismus, stříknutý anarchií.

V. Němec 6.2.2013 11:07

Re: Skutečně to ten Tejc řekl?

to že media mlčí je další důkaz o jejich zaujatosti když se to hodí dokáží z maličkosti udělat dějinou událost nebo naopak věc závažnou zamlčet a co není v mediích jako by se nestalo a to co tam je se stalo i když se to nestalo

P. Skřivan 6.2.2013 22:33

Re: Skutečně to ten Tejc řekl?

Pane Eliáši, že zrovna Vy neznáte ty klasické historky, které šíří někteří advokáti o úplatcích soudcům. Když ví, že vyhraje, tak pumpne klienta o úplatek, který údajně předá soudci a je to, ne ? Absolutní většina klientů jaksi nechápe, že často mnohem větší nepřítel je jejich advokát, než kterýkoliv soudce. Proti práci advokáta se jaksi skoro nejde odvolat, takže míra pokušení je opravdu vysoká ... .

P. Pavlovský 6.2.2013 2:18

K prosazení předčasných voleb nebude M. Zeman

žádnou judikaturu Ústavního soudu potřebovat.

Ihned po svém vítězství Zeman prohlásil, že vláda by měla skončit a měly by se uskutečnit předčasné volby. Toho jsme byli na obrazovkách svědky. Ovšem Nečas po včerejší schůzce s ním zdůraznil, že "předčasné volby nejsou přáním předsedy vlády a je prý přesvědčen, že ani přáním zvoleného prezidenta".

Obávám se, že toto Nečasovo přesvědčení je pouze z rodu přání, která jsou otcem myšlenky. Zeman má sice všechny důvody přát si o nejčasnější volby (kupř. kvůli proniknutí své SPOZ do sněmovny). Přesto samozřejmě Nečase neodvolá! Není blázen a nemá to ani zapotřebí.

Momentální pád preferencí ODS mu jistě vyhovuje a nemá sebemenší důvod, proč by měl čekat, až se ODS zase zkonsoliduje. (Jako že to nehrozí, spíš zase přijme zpátky nějakého Béma a bezdůvodně odvolá nějakého Pospíšila.)

Prosadit pád vlády už nebude v parlamentu žádný problém. Vedle KSČM a ČSSD má na předčasných volbách eminentní zájem TOP 09. To bohatě stačí. Obměna sněmovny bude nebývalá: vypadnou všichni nezařazení, všichni za VV či LIDEM a většina za ODS (ne-li také všichni). Objeví se noví TOPkaři, staronová KDU, nová SPOZ. V ČSSD se poperou Škromahovci s Dienstbierovci - nehme se překvapit!

F. Eliáš 6.2.2013 8:19

Re: K prosazení předčasných voleb nebude M. Zeman

Který pošetilý člověk by dal svůj hlas straně, ze které vyvřel Kalousek?

P. Pavlovský 6.2.2013 9:06

Re: K prosazení předčasných voleb nebude M. Zeman

Nejméně polovina těch, kteří volili K. Schw.

Konečně strana, ze které vyvřeli kolibřík Bém, pražský darebák Boris Šťastný, kmotři Janoušek, Rittig, Dlouhý, ministr nespravedlnosti, který nahradil Pospíšila Blažek atd., atd., je přece zcela nevolitelná.

To se projevilo i na % hlasů pro Sobotku, který má ovšem na triku darebáctví ODS v Liberci v letech 1995 - 2005.

K. Filek 6.2.2013 15:52

Re: K prosazení předčasných voleb nebude M. Zeman

p.Pavlovský vy jste jediný svatý jinač všichni kdo nejsou socani nebo komouši tak jsou darebáci,že.

Z. Švrček 6.2.2013 10:10

Re: K prosazení předčasných voleb nebude M. Zeman

Omyl. Která vyvřela z Kalouska.

M. Chlup 6.2.2013 13:50

Re: K prosazení předčasných voleb nebude M. Zeman

Tak třeba já jí ho dám rád právě proto, že z vyvřel, nebo že vyvřela z Kalouska.

M. Martin 6.2.2013 17:25

Re: K prosazení předčasných voleb nebude M. Zeman

Pane Pavlovský už tady tím vaším přiblblým krafáním unavujete.