29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

JUSTICE: Prezident proti Senátu

Mezi ústavními institucemi dojde občas ke sporu, ale permanentní rozepře mezi prezidentem Milošem Zemanem a Senátem Parlamentu České republiky se už staly součástí denní politiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Filip 6.5.2022 14:24

Takže nadpis měl správně znít: Senát proti prezidentovi, prezident proti Senátu.

P. Nemec 6.5.2022 14:03

Ta jedna soudkyně je naprostá tragédie.

M. Hoblík 6.5.2022 9:49

Náš milý pan prezident je Husita - proti všem!

F. Navrátil 6.5.2022 8:23

Takže ústavním soudcem by měla být přednostně žena? Na rozdíl od ústavních a senátních expertů se domnívám, že by o volbě mělo rozhodovat co má kandidát na ústavního soudce v hlavě a ne mezi nohama.

J. Nevrkla 6.5.2022 8:57

R^ Pokrok se holt dostal i k nám. Bohužel.

K. Filip 6.5.2022 14:26

To je fakt, odkdy rozdílnost pohlavních orgánů rozhoduje o erudici ústavního soudce?

J. Koubek 6.5.2022 5:12

Od Kubička jsem čekal něco chyřejšího. Já to vidím jako snahu senátu se znemožnit, Jaku vždy.

I. Dvořák 6.5.2022 5:42

Zaplať bůh za senát, který jediný dokázal, v rámci svých pravomocí, udržet Zemanovo řádění. A nebylo to lehké v době, když si Česko zprivatizovala Babišova "Národní fronta".

A. Renjascu 6.5.2022 7:40

Máte na mysli tu instituci s volební účastí necelých 17%, kde jsou její jednotliví členové zvoleni do funkce třeba jen třemi tisíci hlasy a kde sám předseda byl zvolen cca devíti tisíci hlasů? Tak to je opravdu ta pravá instituce, která by měla blokovat někoho, kdo byl zvolen 2,9 milionem hlasů s volební účastí přes 66%. Ta instituce zvaná senát nemá vůbec žádnou legitimitu a bylo by dobré uzákonit, že pokud nebudou jednotliví členové této instituce zvoleni aspoň při 50% účasti, tak zůstane jejich pozice neobsazená, protože aby o naší zemí rozhodovala instituce, která v podstatě nemá žádnou legitimitu je nepřijatelné.

M. Kanda 6.5.2022 8:14

To, co navrhujete, je extrém. A daly by se vymyslet i jiné extrémy. Třeba nařídit zákonem povinnou volební účast. Tím by se vaše výhrada vůči Senátu stala bezpředmětnou. A pokud bych si měl vybrat mezi těmito extrémy, ten váš bych si určitě nevybral.

Dnešní stav je celkem rozumným kompromisem v duchu demokracie. Nechceš volit? Nemusíš. Ale nebrblej pak nad nízkou účastí ani nad tím, koho ostatní zvolili.

A jestli vám Senát opravdu tak vadí, tak k volbám chodit musíte a zároveň musíte volit takové kandidáty, kteří mají zrušení Senátu ve svém programu. Až vás takových bude většina, jistě bude Senát zrušen.

V. Chrastina 6.5.2022 9:18

Senát v našem parlamentním systému neprokázal dostatečně přesvědčivě své právo na existenci, takže se stal zbytečným luxusem. Veřejnost nejeví o senát zájem, což dává svou mizivou účastí ve volbách dostatečně najevo. Vnucuje se otázka, nebylo by vhodnější nemalé náklady spojené s existencí senátu využít na důležitější státní výdaje, na které v rozpočtu z úsporných důvodů nedochází?

I. Dvořák 6.5.2022 12:09

Velmi důležité je to, že do senátu se nevolí v době parlamentních voleb, ale úplně někdy jindy, kdy vymývání voličských mozků volební kampaní do parlamentu již dávno odeznělo. Volič pak volí úplně jinak. A to je důležité. Vzniká tak něco, co s parlamentem tak ve všem nesouzní.

V. Braun 6.5.2022 19:49

Díky bohu za senát.