23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

JUSTICE: Limity ministryně spravedlnosti

Vládní protipandemická opatření zasáhla mimo jiné do příjmové situace jak firem, tak jednotlivců a jejich domácností. Někteří kritici proto předpokládají, že soudy v brzké budoucnosti zahltí žaloby poškozených o náhradu škody.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Krejčí 13.5.2020 11:49

K počtu soudců (a státních zástupců) je to tak, že tyto jsou na celoevropské úrovni průběžně srovnávány a poměrně komplexně hodnoceny. I z hlediska zatížení, platů apod. Stačí si najít studie Council of Europe European Commission for the efficiency of justice (CEPEJ), poslední je z roku 2018 a je dostupná zde:

https://rm.coe.int/rapport-avec-couv-18-09-2018-en/16808def9c

A zjistíme, že se nijak výrazně nevychylujeme. Třeba u soudců je ve srovnávaných státech průměrný počet na 100 tis. obyvatel 22, u nás 28. v Německu 24, jsou ale země s počtem až přes 40 soudců na 100 tis. obyvatel. Pokud jde o státní zástupce, je ČR přesně na průměru (12 na 100 tis. obyvatel). Je pravda, že jsou výrazné výkyvy směrem nahoru i dolů.

Stejně tak se nevychylujeme ohledně platů těchto profesí, tam jsou rozdíly značné, např. roční plat soudce a státního zástupce ve Švýcarsku je přes 140 tis. EUR ročně. Stejně tak celkové výdaje státu na justici ve vztahu k HDP jsou u nás nízké, ve srovnání s jinými zeměmi. Navrhuji autorovi nejprve se dovzdělat, uvedenou studii si prostudovat, pak teprve činit nějaké závěry.