20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

JUSTICE: Klaus opět o kolo napřed

Jen dvě profesní odvětví u nás fungují ještě hůř než politika. Justice a média! Dříve jsem to říkával jako bonmot, posledních pár roků už to říkám smrtelně vážně. A do toho přijde Klaus s amnestií. Jak tohle může dopadnout? Vidíme to v přímém přenosu. Namísto seriozní diskuse šíří zpovykaná média zvrácenou propagandu hlavních viníků zdejšího justičního marasmu: soudců, státních zástupců a... politiků.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Skřivan 5.2.2013 23:30

Ručník, který Klaus hodil do ringu,

prospěje jen lumpům. Nikomu jinému.

Justici se možná uleví, protože se zbaví v podstatě už ztracených kauz. Bohužel funkce justice se nenaplnila, tj. nenastalo pojmenování lumpáren a věc zůstala nevyřešena. Už ne díky justici, ale díky prezidentovi. Ten to zazdil a justici zbavil odpovědnosti. Co když postižení zvolí pomstu ? Je takový čin zločinem nebo v tomto případě nutnou obranou ?

Hájit Klause můžete jak chcete. Je to stejně k ničemu, protože lumpárna zůstane lumpárnou.

J. Stejskal 5.2.2013 21:43

To je šikovný.

Ale ten Klaus vás stejně nezaměstná.

Š. Hašek 5.2.2013 17:25

Asi tak.

J. Heincl 5.2.2013 16:15

Amnestie byla bezpochyby absolutně morální

O její morálnosti svědčí mimo jiné i to, že se zřejmě čirou náhodou necelé dva týdny před jejím vyhlášením vrátil do ČR trestně stíhaný manažer vykradeného fondu Trend Miroslav Vlastník, aby se nechal před Vánoci zatknout. Zřejmě se v něm díky morální amnestii hnulo svědomí a chtěl se nechat odsoudit, aby se mohl kát ze svých zločinů.

J. Kanioková 5.2.2013 16:28

Zřejmě jste nečetl článek pečlivě -

..."Po šestnácti letech soudního volejbalu by hlavní aktér Miroslav Hálek měl jít dle zatím posledního nepravomocného rozsudku do lochu na dva (!!!) roky. Jestli se nepletu, ty už má z vazby stejně odkroucené. Amnestii ale nechce, požaduje dokončení soudního procesu. Dle téhož posledního rozsudku byl jeho kolega Miroslav Vlastník – půl roku před vyhlášením amnestie – zproštěn obvinění. Po šestnácti (!!!) letech. Ano, to je ten, co byl osm let na útěku a mezitím se vrátil, z čehož někteří myslitelé od pera promptně vyvodili, že mu prezident republiky zřejmě brnknul do Peru. Svatá prostoto! "...

C. Coton 5.2.2013 21:05

Re: Zřejmě jste nečetl článek pečlivě -

ALE PSALI TO V NOVINÁCH A TAKY V TELEVIZI TO BYLO, TAK TO MUSÍ BÝT PRAVDA :-))

P. Skřivan 5.2.2013 23:32

Re: Zřejmě jste nečetl článek pečlivě -

Miláčku: nejde o loch, ale o rejstřík. Chápu ale, že je někdo tak t.pej, že to nechápe. S rejstříkem totiž jde dost špatně podnikat a i makat. S čistým rejstříkem to jde o poznání lépe ... .

B. Rybák 7.2.2013 11:34

Re: Zřejmě jste nečetl článek pečlivě -

Hlupáčku: V každé amnestii (např. v těch 10 Masarykových a 3 Havlových) šlo i o rejstřík. Říká se tomu humanita, poskytnutí nové šance. Od nepaměti se to dělá i jako akt, zdůraznění důležitosti nějakého státního nebo národního svátku (např. 20 let od vzniku tohoto státu, které nám pochopitelně "náš" tisk "utajil").

F. Šimek 5.2.2013 15:42

Tajtrdlík zůstane tajtrdlíkem i kdyby takaře padaly

navíc, když nemá ani vojenskou míru!

P. Vaňura 5.2.2013 15:10

Není problém korupci odstranit, stačí tím pověřit

nějakého Heydricha a dát mu potřebné pravomoce. Jenže pak je problém jak se ho následně zbavit, když už jednou ty pravomoce má.

Jinak autor s tou presumpcí neviny žvaní. Ti, o kterých se píše, jsou asi tak nevinní, jako Al Capone, kterému se podařilo prokázat jen neplacení daní. A korunní svědek proti němu byl po Caponově propuštění na svobodu zavražděn.

M. Moravcová 5.2.2013 15:28

Re: Není problém korupci odstranit, stačí tím pověřit

ale autor neříká, že všichni jsou nevinní. Jen jim to nikdo není schopen za 8-16 let dokázat.

A tolik chytrých hlav na tom pracovalo. A bohužel, někdy  soudí i nevinné.

J. Kanioková 5.2.2013 16:33

Souhlas,

mám někdy pocit, že lidi nečtou skutečný text, ale mohtují si do něj svá slova, své pocity. Tudíž nehledají v nových informacích to, co by jim mohlo jejich zatímní informace líp ozřejmit, ale hledají tam jen další potvrzování svých negativních závěrů.

J. Kanioková 5.2.2013 16:43

no jo, uff... už zase..... "montují si do něj"...

V. Kováčová 5.2.2013 19:28

Re: Souhlas,

Mnozí text vůbec nečtou, přečtou jen nadpis.Jakmile se to týká Klause, okamžitě se  před očima zatmí těm, kteří vyznávají pravdu a lásku a potřebují si ulevit.  Vyplivnout jedovaté sliny plné  nenávisti.

J. Kanioková 5.2.2013 20:38

Jo :))))

P. Skřivan 5.2.2013 23:34

Re: Souhlas,

Klídek. Ten blábol jsem četl. Nejde o nenávist, ale článek je jen kecání pro nic. Obhajoba neobhajitelného. Nic víc ... .

C. Coton 5.2.2013 21:04

Re: Není problém korupci odstranit, stačí tím pověřit

A co takhle o té prezumci neviny:

Z 16 prezentovaných milionových kauz: 3x nesouhlasil Vrchní soud s rozsudky, 2x podmínky, 4x osvobozeno (1x duševní porucha), 3 kauz by se dle vrch. zást. neměla amnestie týkat, 2x nebyl stát schopen po 9 letech ani podat obžalobu. Pouze Družstevní záložna Ostrava (trvání 12 let) dostali 4-9 let, podali odvolání a po amnestii jsou volní.

P. Skřivan 5.2.2013 23:40

Re: Není problém korupci odstranit, stačí tím pověřit

Milej zlatej: základní otázka je, kdo ovládal státní zástupce, aby nekonali nebo konali příliš pečlivě, což je prakticky totéž co nekonání. Nebyl to náhodou ten samej, co dal tu amnestii. Předpokládám, že tato finta Vás nenapadla ... .

Z. Rychlý 5.2.2013 15:02

Ještě ze dvě tři takové amnestie,

a naše churavá justice bude zázračně vyléčena.

Tohle si přece může myslet jen blbec. Prostě další omlouvač hloupého naschválu. Proč jste se tedy dříve pane Štěpánku vyjadřoval s despektem k Havlově amnestii ? Farizeji jeden !

Amnestií k nápravě justice - to snad není pravda, co všechno se v lidských hlavách může urodit.

P. Štěpánek 5.2.2013 14:19

Milý jmenovče,

úplně tu argumentaci nechápu. O tom pinkání nahoru dolu atd, kdo to nastavoval? soudci snad? Policie? Zástupci? Kdo připravoval zákony? Kde je ona zprofanovaná reforma justice? Ano házet to na ty papalaše soudce je jednoduché a kolikrát to i sedí, ale takto paušálně?

A co politici? Havel, Čalfa, Klaus, Zeman, Špidla.... ti jako za nic nemůžou, žádnou roli ve státě nezastávali?

Vidím to krásně ve spoustě článků tady, jak podle osobních sympatií se píšou články, věřím, že kdyby Klaus pustil z věznic úplně všechny vězně, tak tu najde nějakého toho psa obranáře, co to bude hájit a bránit, jak řikal Švejk, do rozrthání těla...

Ad 2, k té amnestii, to je opravdu facka justici, nádhera, takže Klaus to myslel jako facku, paráda. Přístě bych doporučil ukrást nějakou tužku a bude mít čas ve zprávach v TV zajistěn po celém světě, nemusí dělat amnestii, při tom kradení bude mít na čele nápis "máme schnilou justici" a efekt bude úplně stejný. 

P. Vaňura 5.2.2013 15:19

Soudci jsou nezávislí a někteří dokonce i na zákoně

Jisté je ale, že pinkání nahoru dolů by se mělo zakázat. O odvolání by měla vyšší instance rozhodnout, nikoliv případ vracet.

Mimochodem, pan Štěpánek raději propustí deset vrahů, než aby odsoudil nevinného. A co když těch 10 vrahů spáchá pět dalších vražd. Toto NENÍ jen teoretická úvaha, u nás vím o třech případech (možná jich bude více), kdy vrah, propuštěný po vypršení trestu, případně podmíněně, na svobodu spáchal další vraždu, případně dvě vraždy.

Ve velmi známém případu čtyřnásobné vraždy, popsané Trumanem Capotem v knize Chladnokrevně rozhodoval soud mezi trestem smrti a doživotím. Státní zástupce přednesl porotě NĚKOLIK případů, kdy na doživotí odsouzený vrah byl podmíněně propuštěn a pak spáchal další vraždu. Oba pachatelé byli posléze popraveni.

R. Tesařík 5.2.2013 15:36

Re: Soudci jsou nezávislí a někteří dokonce i na zákoně

ale to je oč tu běží...trestat nevinného?? to nemyslíte vážně, že ne,

P. Vaňura 5.2.2013 22:14

Re: Soudci jsou nezávislí a někteří dokonce i na zákoně

Pouze jsem poukázal na to, že i obecně přijímaný princip "presumpce neviny" vede někdy k naprosto nepřijatelným důsledkům, zejména, pokud se jedná o "větší ryby."

Neznám člověka, a možná nikdo takový ani neexistuje, který by pochyboval o tom, že Al Capone se podílel na mnoha zločinech, včetně vražd. Právně to byl obchodník s nábytkem, který se dopustil daňového úniku ve výši 200000 dolarů.

Nikdo nepochybuje dokonce ani o vině londýnského mafiánského bossa první poloviky 18 století Jonathana Wilda. Tomu prokázali pouze "spoluúčast na vrácení ukradené veci za úplatu." (tehdy bylo běžné, že zloději nabízeli vrácení ukradené věci majiteli za cenu, která byla nižší, než skutečná, ale překupník by jim ji nedal). ALE tady se projevila další charakteristika tehdejšího práva, možnost brutálních trestů. Wild byl za tento zločin podle zákona, přijatého právě pro potírání organizovaného zločinu, r. 1747 oběšen.

T. Marek 5.2.2013 12:37

pletete si pojmy

Systém - kdo nejde s námi jde proti nám - už mám za sebou a nerad bych, aby se v jakékoli podobě vrátil. Já neznám moc lidí, ale rozhodně nikdo z nich není spokojen s tím, že je naše justice, státní zastupitelství atd. málo schopná (a navíc je občas prodejná). O to nejde. Kritizuji amnestii ale tím nehájím letité procesy. Pan prezident není Deus ex machina, nýbrž jen jedním z článků vedení státu. Ač nemá přímou výkonnou pravomoc, rozhodně není bez vlivu na systém a jeho výkonnost. Co efektivního udělal za 10 let pro to, aby ten justiční moloch pracoval lépe - Mohl působit i dříve, ve vrcholných funkcích je celých 22 let. Tedy co udělal? Čeho dosáhl? A tam je podstata problému. Veni -vidi -vici, jenže on nepřišel, on je tu pořád a je za ten binec spoluzodpovědný.Místo toho se od vám podobným dozvím (i zde na NP), že pan prezident "vyslal signál". Houby a bez octu. On tu není od toho aby vysílal signály, navíc signáĺy, které nadělají dost škody a minimum užitku. Nechte demagogie!

M. Bílý 5.2.2013 12:02

S článkem souhlasím. Mám totiž smutné zkušenosti se sporem o náhradu škody vlekoucím se 15 let. Rozsudek v můj prospěch mi byl po tak dlouhé době zcela nanic.Takže ono je to v celém právním systému, nejenom v právu trestním.

V. Kusý 5.2.2013 12:26

Re: S článkem souhlasím. Mám totiž smutné zkušenosti se sporem o náhradu škody vlekoucím se 15 let. Rozsudek v můj prospěch mi byl po tak dlouhé době zcela nanic.Takže ono je to v celém právním systému, nejenom v právu trestním.

Z toho si nic nedělejte, já jsem se na radu kamaráda právníka do sporu o náhradu škody raději ani nepouštěl.Vysvětlil mi, že šance na vítězství by byla 30:70 a finanční náklady neúměrné.Pravdou je ale, že tyto zákony netvořil Klaus, nýbrž naši nejlepší z nejlepších.

M. Bílý 5.2.2013 12:56

Pane Kusý (12:26) můj dlouho trvající spor měl ovšem své výhody. Všechno zlé je vždy pro něco dobré. Po celých 15 let jsem si namáhal (=cvičil) mozek, takže v 87 letech jsem test na Alzheimera udělal na 97 bodů ze 100.

R. Tesařík 5.2.2013 15:37

Re: Pane Kusý (12:26) můj dlouho trvající spor měl ovšem své výhody. Všechno zlé je vždy pro něco dobré. Po celých 15 let jsem si namáhal (=cvičil) mozek, takže v 87 letech jsem test na Alzheimera udělal na 97 bodů ze 100.

to je genetická dispozice.-))

M. Bílý 5.2.2013 15:57

Ano, je to předurčeno geneticky, ale kdybych se místo tvrdé přípravy na soudní jednání koukal na televizní seriály, kdoví kolik bodů bych docílil.

J. Kanioková 5.2.2013 16:41

:))))))))))

Jo, jasně. Co říkáš na Prima ZOOM ? Já jsem naprosto uchvácená. I dřív jsem se dívala většinou na čt2 a 24, ale teď to mám nově a všechno šlo stranou. Dokumenty, to je moje absolutně srdeční záležitost.. Zdravím moc :)))