Neviditelný pes

Jít či nejít

24.10.2022

V debatě o „nepozvánce pro Vystrčila, Adamovou Pekarovou, Rychetského a další na letošní (Zemanovu poslední) metalizaci 28. října očekávaně zaznělo, že kdo se na Hrad vypraví bude Zemanovu buranskou zvůli legitimizovat. Jiří Pehe dokonce navrhuje, že by ceremonii měla ignorovat i Česká televize.

Nepozvání je nejapné, hloupé, nedůstojné, avšak všechna tato epiteta se hodí na celou desetiletou epochu Zemanovy okupace křesla hlavy státu.

Je to samozřejmě na každém jednotlivém pozvaném, zda pozvání přijme nebo nepřijme. Nicméně ústavní činitelé, konkrétně předseda vlády, ministři a další představitelé státu, nejsou jen tak pan nebo paní X.Y., jsou reprezentanty úřadu. S ohledem na to jsou povinni ctít regule a tudíž je jejich povinnost účastnit se slavnosti, která není slavností pana Zemana, ale je to ceremoniál spojený se symbolikou naší státnosti.

Můžeme se na to vykašlat. Můžeme jít do hospody. Můžeme ukrást prezidentskou standartu a rozstříhat ji na kousky a třeba ji použít jako toaleťák, možná to někdo i udělal, příležitost měl. Ale pak přestáváme být organizovaným společenstvím zvaným stát a stáváme se bandou. Pokud jde o nápad, že by měla Česká televize obřad bojkotovat, ten už je absolutně mimo. Až budu mít televizi, pak tam své lidi nepošlu, ale je velmi nepravděpodobné, že to do 28. října stihnu. Zato ČT tam být musí. Je to veřejnoprávní televize, obřad není Zemanův.

Jiná věc je, že snad máme tyto úvahy naposled. To byla ostudná epocha… a hanbou končí. Jinak to dopadnout nemohlo.

Aston Ondřej Neff


zpět na článek