25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

JETE: Temelínský otesánek?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
franta 31.8.2007 22:30

blackouty neboli vypadky

pokud sit neni pretizena, nebo neprenasi na hranici propustnosti chcete li kapacity, vypadky tezko nastanou, protoze i kdyz nejaky moula zmackne spatnej knoflik, tak sekce sice vypadne, ale diky tomu ze sit neni pretizena, tak se ten spike hele nezlobte se nevim ted jak se tomu cesky rika, neprenese dal. Proste nepretizena sit vypadky lze rici absorbuje.

zde pred par lety, myslim dole v Michiganu spadlo kus stromu na draty, a protoze v Michiganu byla mizerne udrzovana sit, a mimo toho pretizena, tak vypadlo asi uzemi velke jako Evropa, a osidlene asi 60 +- miliony lidi, a v nekterych oblastech lidi svitili svickama asi 10 dni.

Ohledne jaderneho odpadu, no ze se jeden z nas boji, ale premyslel odkud jsme ten uran vlastne vydolovali? rozhodne ne z Marsu, tak ze co jsme sebrali davame zpatky. Pokud nekdo chce remcat, ze davame dolu nebezpecnejsi uran nez jsme vzali, je to mozna mozne, ale on sam transmutuje do ruznych U***** az se z nej nakonec stane olovo.

Myslim, ze Rakusaci nekde potajmu aby ze sebe neudelali orezavatka, melou neco o jadernych elektrarnach, on totiz ten zemni plyn, mimo toho ze zere kyslik, produkuje spoustu odpadu mezi jinym i CO2 a nemylim li se SO3 je mozne ze se ve znackach pletu ale rikavali jsme tomu kyslinik siricity.

Ac mi celkem politika doma (jsem taky cech ci spise Zahracech) moc nevadi, prece bych rad aby se dostali k veslu vetsinovi bud socdemaci ci modri ptaci, a nemuseli se spolehat na ty dva pokrivene vladni spolky, Lidovce a Ochrance prirody, a pak dostaveli dalsi dva bloky u Temelina, a nechali uhelnou panev na pozdejc ono se z uhli da delat vic, nez coud z komina

Zdeněk 31.8.2007 0:46

Jaderný odpad - co se děje že je klid

Už jsem dlouho neslyšel nic o jaderném odpadu. Skoro 2 roky klidu. Žádný protesty, žádný přivazovaní. Co Ti Zelení sakra dělaj.

Protože po 7 letech se dají sice krásně vyvrátit všechny ekonomické bludy, ale se dvěmi body nehnete:

1 Jednou to bouchne a co pak

2. Kam s tím vyhořelým palivem protože "Jednou to bouchne a co pak".

Jenže teď ty argumenty neslyším tak se bojím. Ale možná maj teď moc práce se záváděním větrníků a fotonovejch elekráren a navíc je tady Prius ... a v tom už se dá jezdit

Ivan 30.8.2007 22:34

Jeden z mála rozumných příspěvků na psu.

Škoda, že propagandisté modrých ptáků nebudou rozebírat to, že Bursíka a ostatní ekologisty drží u vesla ODS. Topolánek jim odsouhlasí jakýkoliv nesmysl, jen aby se udržel u moci. Zatím co na jaderné energetice mají největší zásluhu předchozí vlády, počínaje tou komunistickou.  Kdyby nedošlo k nesmyslné změně projektu a k nesmyslnému vyhození Hezoučkého z politických důvodů, tak by nebylo ani zdržení výstavby, ani zdražení projektu. Nakonec sociální demokrat Gregr i přes pokřik ODS a jiných pravičáckých zabedněnců Hezoučkého zase dosadil do funkce a on už tu stavbu dokončil.

radek 29.8.2007 8:48

demagogie, bohužel na obou stranách

 Přečetl jsem jen první komentář k výpadkům, ani jeden z black-outů neyl způsoben nedostatkem elektřiny.

Škoda, že na obou stranách barikády jsou fanatici, který se nebrání demagogii.

R 30.8.2007 7:02

Re: demagogie, bohužel na obou stranách

Primárně nebyl, protože black-outy byly vesměs způsobeny rozpojením přenosových soustav. Sekundárně ano, protože někde místně elektřina chyběla a bylo ji nutno dopravit  odněkud z mnohasetkilometrové dálky. A chyběla tak moc, že ta přenosoví soustava to nezvládla.

R 30.8.2007 7:05

Re: Re: demagogie, bohužel na obou stranách

Vlastně to je práce pojistek, projevem nedostatku elektřiny v síti je snížené napětí nebo vzácněji snížený kmitočet. Jenže to by se některé spotřebiče mohly poškodit. Proto pokud se to v některé části sítě objeví, pojistky ji vypnou. Výpadek je přijatelnější než plošné poškození spotřebičů kvůli dodávce elektřiny neodpovídající normám.

Ivan 30.8.2007 22:36

Re: demagogie, bohužel na obou stranách

Výpadek podle všeho způsobilo to, že bylo třeba v síti vyrovnat nadměrné výkyvy zplsobené německými větrníky. (Bez stability české energetiky by ta německá měla s větrníky velmi těžké problémy.)

oakman 28.8.2007 15:21

Paradoxy budící sarkasmus

jsou v zelené politice na každém kroku. Například se ví, že v urbánní krajině velmi prospěla centralizace topných zdrojů, protože sdružené investice komunálu dokáží technologicky více než přirozená šetrnost majiele topeniště lokálního. Lokální topeniště produkuje průměrně o třetinu měrných emisí než to samé ve velkém měřítku. Proč tedy návrat ke smradu a inverzi???

Každý ví, že "globální oteplení" se projevuje markantně v úbytku podpovrchové a v totální degradaci povrchové vody. Jde tu o to, že v rámci socialistického "znovuzrození českého kolchozu" obživly i staré soudružské exploativní metody - chemizace, eutrofizace polí a vodních sběrnic má v důsledku mnoho společného s realitou hygienické závadnosti téměř všech povrchových vod.

Recyklace zadarmo pomocí negativni direktivy neodvážet netříděný odpad funguje běžně a úspěšně, naši zelení by rádi z toho dobrovolnictví dnes udělali kšeft na zítra. Přitom recyklace surovin je jen jedním z důvodů - druhým, nezanedbatelným je omezení objemu odpadu na téměř plných skládkách.

Výroba "pralesa" z nepéčí degradované smrkové plantáže na Šumavě je sice mediálně vděčné, proč však nikdo nic nedělá s kůrovcem celkem markantně se šířícím selskými lesy podhůří, to nikdo ze zelenáčů nevysvětlí.

A to jsou rozdíly mezi politikou zelenou a politikou Zelených. I tu zelenou (stejně jako modrou, oranžovou nebo černou) politiku dělají břídilové a diletanti - tzv. aktivisté. Jen ti rudí jsou kzblití opravdoví.

Kadluben 28.8.2007 14:37

Pro qwert_a

Jdi příkladem. Odstřihni se od el.sítě, kafe si uvař na střeše a svítit zkus fasádou. Dej vědět, jak se ti daří.

qwert 28.8.2007 15:31

Re: Pro qwert_a

neboj půjdu a dám vědět a ty mi slib že mi povíš, jak se ti budou za 20 let líbit faktury za elektřinu a teplo.

Ladislav N. 28.8.2007 15:38

Re: Re: Pro qwert_a

Cena elektřiny roste kvůli zastavení výstavby nových jaderných elektráren způsobeném především zelenými aktivisty, kteří si nevidí ani na špičku vlastního nosu.

qwert 28.8.2007 15:54

Re: Re: Re: Pro qwert_a

to může být jeden z faktorů, ale nejsem si jistý zda jediný. Jo, já bych se teda bál naivestovat 100 mld, když vidím jak "družstevním rolníkům roste touha mořeplavců"  ukousnut si z energetického koláče taky sousto... A to se Zelenými nemusí nic společného.

pavel 99 28.8.2007 20:23

Re: Re: Re: Re: Pro qwert_a

máte pravdu, není jediný. Dalšími jsou, že zelení blokují vodní elektrárny, tepelné elektrárny, přečerpávací elektrárny, dopravní cesty atd.atd.atd.

jasan 28.8.2007 14:02

zelene strechy...

coz se takhle zeptat statika.... o zatekani take ani slovo...

cca 28.8.2007 18:52

Re: zelene strechy...

ještě že o tom nic neví v Norsku...

Ladislav N. 28.8.2007 19:06

Re: že o tom nic neví v Norsku...

To je tam, co mají "v každém fjordu" přehradu s vodní elektrárnou? ;-P

cca1 28.8.2007 19:11

Re: Re: že o tom nic neví v Norsku...

to je tam co mají zelené střechy

Ladislav N. 28.8.2007 19:15

Re: zelené střechy v Norsku

A jak to sovisí s energetikou? ;-P

baltahsar 28.8.2007 23:55

Re: Re: zelené střechy v Norsku

.. se zeptejte Jasana

mirek 28.8.2007 12:24

politika je ve všem

V podstatě musí rakouský vládní úředník ukazovat pomocí "nevládních" aktivit svých spoluobčanů, jak je údajně nebezpečná a nesmyslná stavba Temelína, protože se občané Rakouska takhle nemají čas ptát, při nadávání na český ksindl, proč bude Rakousko nakupovat suroviny pro výrobu elektřiny v Rusku. Zřejmě zapomněli, v jakém "blahobytu" žili až do odchodu Rudé armády v polovině padesátých let, nevnímali při své neutralitě, jak Sovětský svaz devastoval pro své zájmy půlku Evropy. Takže politika je ve všem, i v ekologických hnutích, je jen trapné opakovat u nás cizí argumenty. Ale třeba se tím někdo dokáže uživit......

Ruda281 28.8.2007 14:00

Re: politika je ve všem

Ja bych videl ten problem hlavne v jejich blahobytu. Oni proste nemuzou prenest pres srdce, ze oni ,lepsi cechacci, kteri se prestehovali do Wien, se uz nebudou mit lip nez driv, kdy nas tady buzerovali rusaci a nebudou moct ukazovat na ten ksindl, ktery neumi napocitat do deseti. To bejvavaly casy, kdyz dostavali pomoc od amiku, machrovali a  tvarili se neutralne. Myslim, ze domachrovali, pac ceska a slovenska konkurence milym nackum nedava spat.(Y)

Ano !rakousko miluju nadevse(Y) a to dokonce az  tak, ze se vyhybam nejenom jejich uzemi ale i jejich vyrobkum!

beldor 30.8.2007 11:04

Re: politika je ve všem

http://www.ceps.cz/detail.asp?cepsmenu=3&IDP=418&PDM2=426&PDM3=0&PDM4=0

jak uz tady nekdo postoval.oni v rakousku prece nemusi odebirat "temelinskou" energii z ceske republiky,ze?Rozdil mezi planovanymi prenosy a realnymy ve smeru cr->rakousko jsou markantni..:-P

Ladislav N. / ČTK 28.8.2007 12:23

Ekolog: Obnovitelné zdroje škodí přírodě

Ekolog: Obnovitelné zdroje škodí přírodě  

"...Rozsáhle propagované a subvencované obnovitelné zdroje energie nejsou vůči životnímu prostředí vůbec tak šetrné, za jaké je "zelené" organizace a vlády vydávají. Pokud by jimi měla být uspokojována větší část světové poptávky po energii, přivodilo by to přírodě obrovské škody. Uvedl to známý americký vědec v oboru ekologie Jesse Ausebel z Rockefellerovy univerzity.

Jeho provokativní stať ve vědeckém časopise vyvolala rozruch mimo jiné tím, že vědec za nejlepší alternativu pro světovou energetiku označil jadernou energii.

Expanze obnovitelných zdrojů, které využívají trvale působících sil přírody jako slunce, větru, vody a růstu biomasy, by podle Ausubela vedla ke "znásilňování přírody", protože všechny tyto zdroje by při rozsáhlejší produkci vyžadovaly ohromné plochy přírodního území. Nároky obnovitelných zdrojů na prostor vyniknou zejména ve srovnání s tím, jak nepoměrně více energie dokáže na dané rozloze země vyrobit jaderná elektrárna.

Ausubel označil obnovitelné zdroje za "paliva z butiku" a "falešné modly", zcela nevhodné pro moderní společnost. "Vypadají atraktivně, když je jich málo. Jakmile je ale začneme produkovat ve velkém měřítku, důsledky budou strašné," uvedl. ..."

qwert 28.8.2007 12:31

Re: Ekolog: Obnovitelné zdroje škodí přírodě

strašné je myšlení starce, který nepochopil, že každá střecha a fasáda  domu může být energetickým zdrojem. Není potřeba  ani píď  zabrané zemědělské půdy. 

Ladislav N. 28.8.2007 12:33

Re: Re: Ekolog: Obnovitelné zdroje škodí přírodě

A ještě hroznější je myšlení rudozeleného idiota nedotčeného fyzikou a kupeckými počty.

qwert 28.8.2007 12:48

Re: Re: Re: Ekolog: Obnovitelné zdroje škodí přírodě

jsem modrozelený idiot. Ale ty jsi parchant zdechlý děvky!!! A víš proč, protože jsi nikdy sem do diskusního fóra nepřispěl ani jediným podnětem, ani jediným vlastním návrhem, ani jedinou myšlenkou do diskuse, bez ohledu na to, zda je v tomto čase reálná či nikoli.

Kadluben 28.8.2007 14:32

Re: Re: Re: Re: Ekolog: Obnovitelné zdroje škodí přírodě

Proč jsi tak sprostý?

qwert 28.8.2007 15:34

Re: Re: Re: Re: Re: Ekolog: Obnovitelné zdroje škodí přírodě

jak sprostý, to jsem si vypůjčil z knihy Ptáci zvířata a moji příbuzní od G. Durrela, kde takhle řval Durrelův bratr Leslie když se naštval :o)

Psí vrah Čumil 28.8.2007 15:41

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ekolog: Obnovitelné zdroje škodí přírodě

;-)R^

Jura Jurax 28.8.2007 18:14

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ekolog: Obnovitelné zdroje škodí přírodě

No, víte, o libovolné sprosťárně lze říci, že byla vypůjčena z knihy ... ono se moc píše ... :-(