19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

IMIGRACE: Bankovní účty uprchlíků

Střední Evropu zasáhla vlna uprchlíků z Ukrajiny. Část uprchlíků si může zajistit životní náklady sama. Ovšem jejich peníze jsou blokovány v ukrajinských bankách.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. M. 15.3.2022 15:21

"Copak velká banka jako Česká spořitelna nemůže zaměstnat jednu z mnoha Ukrajinek, které u nás dlouhodobě pracují a znají česky, aby jim přepsala ukrajinský rodný list do češtiny?"

Koudelko, to jste právník? Vy byste takový prřeklad "od jedné z mnoha Ukrajinek" bez mrknutí oka akceptoval, kdybyste pro tu matku sepisoval nějakou smlouvu? Vy první byste ji hnal k překladateli s kulatým razítkem, tak si nekasejte triko.

Smlouva o založení účtu není pohádková knížka, její uzavření vyžaduje určité právní náležitosti. Ale to vy moc dobře víte, jen se snažíte zviditelňovat jako právník lidumil (což je oxymoron jako prase).

V. Novak 15.3.2022 15:04

Je hryvna volně směnitelná? Existuje oficiální kurs hryvna/EURo?

Š. Hašek 15.3.2022 19:02

Nebude kurs bankovní. Možná budou i škebličky.

Bude kurs Rusko/Čína/USA, Fiala bude plkat, zamyšleně. Jednotlivosti dorovnám já a Vy.

UAH je docela zajímavý produkt. Lituji ty občany, z té U krájiny, kteří si mysleli, že to bude "kyjevský dolar". S pomocí Merkelové. Potom i FED. Jen dnes pokukují okolo ...............

Zkráceno.

Kdyby do toho brusele/šíbři/historie nekecala, tak je Plznička v Rachivě za našich 10,- Kčs. Pro nás. Pro místní za denní plat. Jako za Masaryka.

Zkráceno. Jest to malinko složitější.

J. Jurax 15.3.2022 14:41

Navrhované řešení by bylo příliš jednoduché. Zaměstnalo by málo úředníků.

L. Šimon 15.3.2022 14:30

No jo pane Koudelko, ale ono je důležitější krmit úředního šimla nežli přemýšlet hlavou jak cosi zjednodušit.

Č. Spořitelna 15.3.2022 9:06

Dobrý den, uvědomujeme si, v jak složité situaci se ukrajinský lid nachází a i přesto, že se snažíme proces založení účtu co nejvíce zjednodušit, musíme dbát na zákonem dané povinnosti. Všechny banky mají zákonnou povinnost dostatečně identifikovat klienta a všechny banky také musí trvat na prokázání vztahu k nezletilému dítěti, za něhož je oprávněn jednat zákonný zástupce. V našich VOP uvádíme informaci, která se týká předkládání dokumentů v cizím jazyce. Pro lepší přehlednost si dovolíme vložit citaci:

3.5 O jaké dokumenty a podpisy Vás můžeme požádat?

Můžeme požadovat, aby:

a) kopie jakéhokoli originálního dokumentu, který nám předkládáte, byla úředně ověřena;

b) dokumenty vydané nebo úředně ověřené v zahraničí byly opatřeny také zvláštní ověřovací doložkou (apostila) nebo vyšším ověřením (superlegalizace), pokud mezinárodní smlouva nestanoví jinak;

c) dokumenty v jiném než českém jazyce byly předloženy současně s jejich úředním překladem do českého jazyka; v takovém případě budeme používat výhradně tento úřední překlad;

d) Váš podpis nebo podpis Vašeho zástupce, který nebyl učiněn před naším pracovníkem, byl úředně ověřen

Proces založení účtu jsme příchozím ukrajinským klientům maximálně zjednodušili a přistoupili jsme k celé řadě výjimek, abychom těmto klientům situaci co nejvíce usnadnili. Už v prvních dnech po začátku válečného konfliktu jsme zrušili poplatky spojené s platbami z nebo na Ukrajinu, zrušili jsme poplatky spojené s používáním ukrajinských karet v našich bankomatech, zakládáme bezplatné účty, spustili jsme darovací tlačítko na podporu sbírkové kampaně přímo v bankovnictví George, přispíváme 5 Kč na konto Člověka v tísni z každé platby, kterou naši klienti provedou virtuální platební kartou v novém limitovaném žlutomodrém designu a spustili jsme ukrajinskou verzi našeho webu. Do celkové pomoci Ukrajině jsme investovali už více než 70 milionů korun a stále nekončíme.

Š. Hašek 15.3.2022 9:49

Vážena Č.Spořitelno, Erste,

já to beru (částečně). Ale jelikož mám rád pořádek, tak si Vám dovoluji připomenout, že všechny uvedené transakce, finty a platby (Člověk v tísni), jste provedli bez mého souhlasu. Z mých poplatků. Nepište o sobě jak "stát se rozhodl, že mi zvedne penzi".

Nedělejte z občanů hlupáky. Dělání hlupáků z občanů přenechte televizi, brusele, loteriím a politikům.

"Dávám" Vám procenta od malička. Rodiče mi tehdá založili takovou knížečku. Byla zelená.

Nejdete mě pod mým jménem, v kartě mám -konzervativní zákazník, žádné nové vopičárničky mu nenabízet, velice zdvořile dává úředníkům najevo, že umí počítat, hrozí, že všechno vod nás vybere a dá si to do sklepa, nebo ke konkurenci, zatím jsme nevypátrali, jaká je jeho celková faktická finanční situace, to bude až nebudou ty papírky v peněženkách-.

Zkráceno.

Č. Spořitelna 15.3.2022 10:58

Dobrý den, pane Hašku, přiznáváme, že tuto reakci jsme úplně nečekali, ale pokud se tedy pouštíme do této debaty, rádi bychom vás ujistili, že případné poplatky, které platíte, jsou cenou za poskytované služby. Je to naprosto stejné jako jakékoliv jiné platby za zboží nebo služby, které si denně kupujete u různých obchodníků, řemeslníků, živnostníků a podobně.

Dovolujeme si zmínit, že drtivá většina našich klientů využívá účty a služby s nimi spojené zcela zdarma, a to navzdory naší nepřetržité zákaznické podpoře. S klienty komunikujeme 24/7 prostřednictvím rozličných komunikačních kanálů. I vy se s námi můžete prostřednictvím některého z nich kdykoliv spojit a my vám ochotně a rovněž zdarma poradíme, jak zcela eliminovat případné poplatky, které vám účtujeme. U běžné obsluhy účtu platí, že ke každé placené službě existuje její bezplatná varianta.

Finanční podpora, kterou posíláme na Ukrajinu, nebo úlevy, které poskytujeme ukrajinskému lidu, snižují zisk banky, ale rozhodně nijak neukrajují z krajíce, který vám jako klientovi náleží.

Š. Hašek 15.3.2022 14:16

Vážená Č. Spořitelno,

děkuji za odpověď. Naprosto jsem nečekal Váš zdvořilý přístup. A velice mě to potěšilo.

Abych Vás a ostatní přítomné nezdržoval od práce, odpoledního odpočinku , ........... .

Budu se věnovat pouze jedné Vaší jednotlivosti dopisu, a sice, že Vaše slova "ZCELA ZDARMA" byla vyvrácena hodně mysliteli a zejména obchodníky staré školy. Řekl bych, že dávno před bruselí.

Můj otec pracoval v obchodě od roku 1928. Tehdy a ještě dlouho potom byl důsledně používán termín -ZAHRNUTO V CENĚ-. Doprava v ceně, balné v ceně, montáž. Bylo to na letáčkách i u Bati.

To byly doby, kdy každý (skoro) věděl, že kuře zadarmo nehrabe a učedník, který Vám doveze až ku dveřím nějakou škatuli, bude mít večer večeři za Vaše peníze. Zadarmo asi ne.

V dokanalé úctě zůstává

Váš klient Hašek.

Asi u Vás nadále zůstanu, i když na mě zkoušíte finty, které zkouším já na svoji tříletou vnučku. Teda nefinanční finty.

R. Langer 15.3.2022 14:46

R^ ;-D

Š. Hašek 15.3.2022 14:49

To taky potěší.

V. Církva 15.3.2022 18:21

Že se vám chce někoho otravovat takovými důležitými věcmi. Možná už brzy budete zase jenom se sekerou a bez banky a důchodu, nebo někde mezi peklem a nebem. A to jen kvůli vašim kamarádům Rusákům co už zase tradičně lezou z Ruska ven!

Š. Hašek 15.3.2022 19:04

Příště, pane Církvo, poněkud učesaněji. A k věci.

Děkuji za připomínku.

J. Jurax 15.3.2022 14:50

Slovutná Česká spořitelno/Erste, raději se podívejte, jaké dáváte úroky z vkladů svým klientům nejen v době desetiprocentní inflace. Pak nemluvte o poplatcích, seďte tiše v koutku a šoupejte nohama.

A buďte rádi, že Vám uprchlíci z neznalosti stavu věcí chtějí přinést další peníze.

Č. Spořitelna 15.3.2022 15:54

Dobrý den, úroky na spořicích účtech jsme navýšili už koncem loňského roku a aktuálně našim klientům i neklientům nabízíme na tradičních vkladových produktech 3% zhodnocení. I tak ale stále platí, což neustále zdůrazňujeme, že žádný spořicí účet, který mají aktuálně banky v nabídce, nepokryje současnou inflaci. Na tradičních spořicích účtech doporučujeme uložit maximálně šestinásobek měsíčního příjmu a mít tuto sumu jako pohotovostní rezervu. Zbylé jmění je vhodné zúročit ve formě investic nebo jiným způsobem s mírou rizika, která je pro klienta přijatelná.

J. Jurax 15.3.2022 17:53

No, podle Vašich vlastních stránek https://www.csas.cz/cs/osobni-finance/sporeni/sporeni-cs mate na spořicím účtu úrok da 200 000 1,5% a nadto 0,1%. Na Plus účtu, jinak do 200 000 celých 0,2%. Podívejte se. Nekecá tu někdo?

Mimoto i ty tři procenta na netermínovaných spořících úctech při desetiprocentní inflaci by byly celkem legrační. A na běžném účtu dáváte úroku pěknou kulatou nulu.

Š. Hašek 15.3.2022 18:15

Je to prča.

Erste Bank, v zájmu procent, komunikuje na celosvětovém webu NP/Neff/Lidovky/pes, s jednotlivci.

A její úřednice mi za konkrétním šaltrem, s úsměvem Augustové, nabízejí produkty, které "sežerou všechno jimi vytvořených procent" pro mě. Takže já budu minus 8%. Možná minus 1%. A budu se chlubit.

Ale já chodil do školy! Za Novotného. :-);-) Zkráceno.

O. Uživatel 15.3.2022 19:49

Uživatel požádal o vymazání
Š. Hašek 15.3.2022 20:13

Vážený kkrreténe/debbille Mosere,

Spořka se se mnou přátelsky baví, protože s ní komunikuji přes prachy, moje. Odsouhlasí mi (klíďo) i to, že Šumava leží na Jupiteru a krupicová kaše se dělá z hovězí kližky.

Na Tebe se asi vysserree.

V dokonalé úctě zůstává

klient Č.S. a.s. Hašek

O. Uživatel 15.3.2022 20:25

Uživatel požádal o vymazání
M. Marek 15.3.2022 8:59

Naskenovanou kopii dokumentu musí přeložit překladatel s razítkem. A to platí pro vás i pro mě.

Š. Hašek 15.3.2022 8:43

Domnívám se, že U krájina, Kyjev, se dnem opuštění území těmito občany "s nimi nebude chtít finančně mít nic společeného". Krom posílání peněz z ČR směrem na Ukrajinu. To určitě ano, možná to podlehne nějaké "válečné dani".

Tedy vy smyslu jakýchkoliv plateb. Jejich účty zablokuje. Bude tomu ovšem říkat nějak jinak.

Samozřejmě bude vykřikovat, že naši pomoc financuje i ona. Stručně řečeno - všechno zas hodí na Rusko! Nejsem dnešní ani televizní.

T. Kohout 15.3.2022 3:34

Úřady chtějí úřední (soudní) překlad i z angličtiny, tak není zas až tak moc divu, že i z ukrajinštiny.

P. Hatina 15.3.2022 2:54

Ale no tak. Ukrajinští uprchlíci potřebují naši humanitní pomoc, ale zase z toho nedělejme (mimo jiné) bankovní bramboračku, nebo spíše sci-fi, jak se to vezme.

Ono už dejme ta věta " že EU převezme se souhlasem jejich vlastníků-uprchlých běženců finanční prostředky na účtech běženců v ukrajinských bankách.? " je zavádějící, takovou pravomoc nemá EU /a chvála bohu) ani ve svých členských státech.

A pokud se takové převody dějí (skutečně se souhlasem a na žádost klienta), pak ryze individuálně a se skutečným převodem těch peněz. Potom ovšem - a že se pan autor diví, v závěru, skutečně každý ten papír a doklad s jeho podpisem musí být úředně ověřen, a pokud je v cizím jazyku, úředně přeložen. Právě toto rozhodně nemůže dělat "..jedna z mnoha Ukrajinek".

Ono si taky uvědomit, že ten exodus z Ukrajiny není nějaký stop-stav ke dni invaze (taková bankovní data by snad šlo získat), ale kontinuální proces, co bude trvat řadu let. Takže ono přejímání (přenášení) evidence zůstatků na vybraných bankovních účtech) by taky muselo probíhat kontinuálně, patrně s online přístupem do ukrajinských bank.

A tak to by šlo pokračovat, až pak se dostaneme k závěru, spočítal (by) někdo, zda by se to vůbec i těm ukrajinským uprchlíkům vyplatilo? S ohledem na nějaký průměrný zůstatek na ukrajinském účtu a současný kurz ukrajinské hřivny v přepočtu na euro, koruny? Na jak dlouho by jim to i tady ba na Západě, při našich cenách vystačilo? Na měsíc, na týden?

E. Tkadlec 15.3.2022 5:40

Ono si taky uvědomit, že i malá pomoc je pomoc.

P. Hatina 15.3.2022 7:05

S tímto heslem souhlas, ovšem malá znamená malá a jednoduchá i pro toho donátora.

Jinak řečeno - a vzhledem k tomu co jsem napsal v posledním odstavci, by bylo snad jednodušší, kdyby EU těm migrantům nějaké (i větší) peníze prostě vyplatila ze svého, a tuhle bankovní megatransakci z toho úplně vyloučila.

Ono i třeba proto, že sice autor bláhově píše "..Tyto prostředky pak poskytne kyjevské vládě jako půjčku " - ale obávám se že Ukrajina nesplatila ještě ani své současné megapůjčky co jí EU dává od roku 2014, ani další co dostává nyní a nesplatí je nikdy. EU je jí bude muset stejně odpustit..