24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

HISTORIE: Smysl Magistrály

Mám na mysli transsibiřskou magistrálu, kterou od Povolží po Vladivostok od května 1918 po dva roky ovládaly Československé legie. Jejich vrchního velitele Tomáše Garrigua Masaryka proto v USA právem vítali jako „pána Sibiře“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Polanský 26.11.2019 19:05

Jo, jo dobýt Moskvu to je stálý sen celého Západu. A pak hr na nerostné bohatství!

J. Friedlaender 26.11.2019 17:30

Hrdinství legionářů bylo obdivuhodné, ale současně jsme pomohli rozdrobit Evropu k prospěchu všech agresorů. A zároveň překážíme těm, kteří chtějí tento hrubý omyl napravit.

F. Houžňák 26.11.2019 20:53

Ano, sjednocenou Evropu, to už chtěl Napoleon, pak Vůdce Všech Němců a pak Stalin. Je vidět, že je to i váš vlhký sen.

J. Jurax 26.11.2019 21:55

Ten hrubý omyl první napravoval Hitler. Docela se mu to dařilo, kdyby mu nepřekáželi Britové, Sověti a Američané.

M. Valenta 26.11.2019 10:57

.. k Popperovi a spol. je cesta dlouhá.

V. Novák 26.11.2019 9:45

Pan autor je filosof - a ještě k tomu politický...

Tím je řečeno vše.

J. Jančura 26.11.2019 9:34

Příliš moc ideologie. Habsburka za svého panovníka zvolil Český sněm. Porážka na Bílé Hoře byla způsobena nejednotou českého panstva danou zejména náboženskými rozdíly. Následkem zákonitého vývoje nás centralizační trendy dovedly do stavu, kdy samosprávnost Čech a Moravy skoro úplně zanikla. Teprve české národnostní hnutí a postupná demokratizace Rakousko-Uherska vytvořilo podmínky pro emancipaci češtiny a zastoupení českých poslanců v parlamentu RU.

Takže jsme dobrovolně vstoupili do svazku s Rakouskem a za následky si můžeme z větší míry sami. S EU je to podobné.

Velice pochybuji, že by československé legie byly schopny dobýt Moskvu když to nedokázaly podstatně početnější armády "bílých". Zejména proto, že by si dlouhodobě nemohly zajistit zásobování.

J. Tachovsky 26.11.2019 14:20

Moskvu nedobyli ani Nemci. Napoleon mel sanci, ale misto Moskvy ziskal jen spaleny kus zeme.

F. Houžňák 26.11.2019 20:59

"České" panstvo (hovořící převážně německy) bylo nejednotné, a hlavně neschopné. Jak říká klasik, pro rebelii proti lennímu pánovi je jenom jedna omluva: když rebelii vyhrajete. Tak blbě připravené povstání se hned tak nevidí. A zaplať pámbu za to, kdyby to totiž to "české panstvo" tenkrát vyhrálo, za dvě generace by byli Češi poněmčení a poté součástí Velkoněmecké říše.

J. Jurax 26.11.2019 21:51

K posledni větě - z čeho tak soudíte?

Mimoto mi přijde, že v první půli 16. století a ještě staletí poté by výraz Velkoněmecká říše byl anachronismem.

Abych předešel námitce - Svatá říše národa německého byla po Vestfálském míru jen volným sdružením států povýtce německých, jež bylo, pamatuji-li si dobře, nazývána Německým královstvím.

F. Houžňák 27.11.2019 9:46

S VNŘ to je taková zkratka, já historii dnešního Německa znám dobře, to už byste mohl vědět. No tak možná ne za dvě, ale za tři. Soudím tak dle své četby o historii. Česká šlechta německého jazyka (čeština to bohužel nerozlišuje, Němci řeknou Böhmenadel a míní tím šlechtu usedlou na území Čech, Böhmen, ne její jazyk) nás chtěla přivést pod vládu protestantských Sasů a dalších protestanských Němců, s cílem nejprve poprotestantit a poté i poněmčit celé Čechy a Moravu. Nakonec bysme skončili pod Prusy - ti to ostatně zkusili i později a ukradli nám Slezsko a Lužici - a to byla ta největší německá svoloč, stojící později jak za německou, tak i velkoněmeckou říší, a tam bysme pak skončili i my. Dodneška je jižní Němci nemají rádi, ty prajzácké Berlíňáky a Brandeburáky. Z hlediska českého národa i mého, zaplať pámbu, že to tenkrát císař vyhrál a zaplať pámbu za jezuity, co českou řeč a vzdělanost udrželi a rozvíjeli (samozřejmě zdaleka ne jenom oni, ale ti a katolická církev obecně stáli za velkou částí obrození, viz třeba Dobrovský).

F. Houžňák 27.11.2019 9:53

Technická poznámka: "poté" neznamená "hned poté", ale "v pozdější době". To "hned" jste si tam iniciativně domyslel, i když tam nepatří. To už jste si mohl všímnout, že se tu vyjadřuji pokud možno přesně, takříkajíc trochu po matematicku, jako v tom vtipu o švýcarské krávě.

V. Kučer 26.11.2019 23:36

Habsburkové měli zlato z amerických kolonií takže měli z čeho platit žoldnéřskou armádu. Čeští pánové nechtěli otevříti své truhlice a nakonec přišli i o svůj život jak se psalo v tehdejších kronikách. Vojáci kteří v té době nedostali žold delší dobu nijak nadšeně nebojovali. Na severu Německa se v té době mluvilo slovanskou řečí. Martin Luther říkal že sedlákům v okolí vůbec nerozumí. Poslední znalec této řeči prý zemřel roku 1726. Lužičtí Srbové přecházejí na němčinu teprve nyní.

F. Houžňák 27.11.2019 9:33

Lužičtí Srbové přešli na němčinu už dávno. I hlasatelé v lužickosrbském rozhlase mají jako první řeč němčinu, to je slyšet. Slovanština se ve východním Německu (a v celém Polabí) zachovala pouze v místních názvech, ty naleznete od Saska až po Rujanu, to je pravda. S tím Lutherem bych spíš hádal na nějaký německý dialekt, když se i dneska bude bavit Bavor bavorštinou se severním Němcem hovořícím Plattdütsch, tak si nebudou rozumět ani to der die das. Budou muset používat Hochdeutsch, kterou se oba naučili ve škole. Zlato měli Habsburkové španělští, a ti ho moc svým bratrancům do Vídně neposílali.