19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

HISTORIE: Prezident Emil Hácha a rok 1939

Ve snaze udržet zemi sjednocenou se Hácha v noci na 10. března pokusil zabrzdit slovenský separatismus a opatření se ukázalo jako katastrofální chyba.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vrabec 5.4.2021 17:56

Kdo nebyl tenkrat s komunistama dlouho nezil. O to se uz postaraly revolucni gardy.

M. Pivoda 5.4.2021 12:31

Emil Hácha

"... Historici se ale stejně většinou kloní k tomu, že minimálně po zatčení premiéra Eliáše a následujících represích měl odstoupit. ..."

A KDY měl odstoupit disident Václav Havel po tzv. Sametové revoluci v listopadu 1989?

Počkáme si, až se k tomu názoru přikloní stávající čeští historici. Nevím, nevím, jestli se toho dožiji.

M. Pivoda 5.4.2021 12:53

Měl disident Václav Havel odstoupit z české politiky ihned poté, co politický alfa-samec Václav Klaus, senior bez referenda rozdělil Československo?

V. Bok 5.4.2021 13:17

No, zůstat spolu se tehdy dalo už jen násilím. Coz jsem taky pochopil až po nekolika letech. Klaus byl rozhodně lepší politik než ekonom, i když on si to o sobe furt nemyslí :-). Udělali to s s Mečiare dobře. Za 3 dni de dohodli a bylo.

Toho času jsme též delili federální firmu. Moc to k nicemu nevedlo. Tak to dali na starost mě. No, se Slovenskym kolegou, mym vázenym pritelem Milkem jsme se dohodli že v techto siuscich je nejlepší použít metody pily a sekyry. No, sesli jsme se dvakrát, napsali protokol, udělali a za 14 dni bylo hotovo. Bylo to tuším kolem 2 milard... V tom nas inspirovali prave oni dva.

M. Pivoda 5.4.2021 20:29

Nejsem sice právník, ale spekuluji, že ústavní právník by mohl navrhnout doplnit do stávající Ústavy zpřesňující větu, že "politik je vlastníkem občana", a tedy politik rozhoduje za občana ve věci dělení státu.

J. Vintr 6.4.2021 8:54

Z pravomocí politiků by mno zrovna tohle absolutně nebolelo, protože jde jen formalitu, která se mne osobně prakticky nedotýká. Asi tak milionkrát horší je, když si politici sami přidělí pravomoci rozhodovat třeba o tom, že musím nosit hadr na hubě, nebo kdy kde si nemůžu něco koupit.

J. Kanioková 5.4.2021 20:02

Bolí paranoia ?

T. Krystlík 5.4.2021 11:59

Kdy přestanou ony historky o Háchovi v Berlíně? Již v berlínském hotelu Adlon, kde byl Hácha s dcerou ubytován, ještě před svým setkáním s Hitlerem, měl Hácha prohlásit vůči ministru zahraničí Joachimu von Ribbentrop, že přijel, aby „vložil osud českých zemí do rukou Führera“. (IMT, Vernehmungen, Band X, S. 291) Hitlerův tlumočník Paul O. Schmidt o jednání s Hitlerem napsal: „Přesto té noci nedošlo k bouřlivým scénám mezi Háchou a Hitlerem, jak tehdy i později psal zahraniční tisk.“ (ADAP, Serie D, Band IV, Dok. 228) Podle dokumentů poválečného norimberského vojenského tribunálu (IMT) zahájil Hácha jednání s Hitlerem slovy: „Excelence, nevíte, jak vás obdivuji. Přečetl jsem všechna vaše díla a zajistil jsem si, abych mohl vyslechnout téměř všechny vaše projevy.“ Hácha v projevu dále řekl, že celý systém (Masaryka a Beneše) „mně byl ostatně tak cizí, že po zvratu (po odstoupení území Německu) jsem si kladl otázku, zda vlastně Československo coby samostatný stát bylo šťastným řešením.“ K tomu dodal, že „pro Slovensko slzy ronit nebude“. (IMT, Band XXXVIII, S. 12997 f.) V Hewelově protokolu se praví, že Hácha byl spíše poddajný než rozrušený, Hitlerovi se představil jako vídeňský c. k. správní soudce, který si kladl otázku po účelnosti Československa coby samostatného státu (ADAP, Serie D, Band IV, Dok. 229).

J. Babička 5.4.2021 3:50

ak napřed Beneš Háchu do toho uvrtal a pak ho nechal chípnout jako psa.

Většina tech co Beneše znala řiká kromě jiného, že byl mstivý. Ale jaký smysl mělo se tak zachovat k bezmocnému a mentálně zničenému starci ?

J. David 5.4.2021 7:40

Beneš byl zbabělý mekta. Jukněte na jeho projevy a činy.

V. Bok 5.4.2021 12:27

Zbabely? To asi ne. Spis realista který dal v jisté chvíli přednost striktnímu výkladu ústavy a v jiném případě zase ji tak trochu obešel. V obou případech věděl, ze to je nevyhnutelné.

A ze byl mstivý? No to tedy ano. Mimochodem, nedavno jsem viděl velmi povedený slovenský film o Štefánikovi. Takové umělecké, občas alegorické ale velmi silné... Příčiny Benešovy žárlivosti tam asi každý pochopí...

J. Prečuch 5.4.2021 12:41

O Benešovi píše i Jozef Banáš v dobře ozdrojovaném doku-románu Prebijem sa! O Štefánikovi a jeho konfliktu s Edvardem Benešem .

V. Bok 5.4.2021 13:08

Dobrý tip. V Čechách se totiž odedávna tématu Štefánik vyhýbáme. Pritom jsem přesvědčen, ze jeho zasluhy na vznik Československa jsou mozna ty největší.

Banaše jsem už četl a píše dobře. A jeho profesionální průprava je k takové knize špičková. Ale doufam, ze to vyslo už i u nás. Prece je, slovenský už je po 30 letech pro mě čist dost únavné.

J. David 5.4.2021 14:15

Zbabělý Beneš, stáhl ocas a utekl (1938). Stáhl ocas, podepsal a rezignoval , tak jako (1948). Ale vždy mektal.

J. Vintr 6.4.2021 8:57

V roce 1948 jen nepodepsal, on na předání našeho státu bolševikům systematicky pracoval. Minimálně od jeho návštěvy v Moskvě v roce 1944.

J. Kanioková 5.4.2021 20:05

Souhlas