28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

HISTORIE: Okupace dokázala slabost socialismu

Připomínáme si smutné padesáté výročí okupace naší vlasti armádami Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem, který byl jejím hlavním strůjcem. Tato akce, jež měla potlačit tzv. pražské jaro, které se rovnalo částečné liberalizaci socialistického režimu, však dokázala velkou slabost socialistického bloku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 27.8.2018 21:58

No, bylo by o moc milejší, kdyby už konečně v propadlíšti

definitivně zmizelo to "nejpokrokovější učení v historii"

A. Alda 27.8.2018 15:45

A co dokázala bitva u Hradce Králové?

Z historie se máme poučit, abychom se před jejím opakováním poučili.

Jak se dnes bráníme před opakováním záboru ze strany spojenců pro "zrazení" jejich ideálů?

M. Pivoda 27.8.2018 14:41

Dementi Zdechovského

Zdechovský: "Hlasy volající po neutralitě Československa se ozvaly teprve po srpnové okupaci ...".

Jako pamětník roku 1968 musím dementovat toto prohlášení Zdechovského. Někdy v květnu roku 1968 studenti v rozhovoru s Josefem Smrkovským (přenášeného Radiem po drátě) navrhovali Josefovi Smrkovskému, aby se z Československa stala neutrální země, podobně jakou zemí bylo tehdy sousední Rakousko.

Komunista Josef Smrkovský se tehdy na chvíli odmlčel a dotěrným studentům poradil: Až přijdete domů, pořiďte si (nebo zakupte si) mapu a podívejte se, kde se Československo v Evropě nachází, a dle toho, prosím, uvažujte! Jinými slovy sdělil, že neutralita Českoslovenka nepřipadá v úvahu.

Právě diskuze s Josefem Smrkovským mne tehdy natolik zaujala, že jsem se ze zcela apolitického studenta technických věd, stal pozorným k politice. Konečně ta politika začala být něčím zajímavá! Do té doby jsme u zkoušky jen odříkávali naučené poučky (z povinné výuky) marxismu-leninismu.

I. Novák 27.8.2018 14:23

USA nenapadly

tedy spíše neobsadily vojskem spojeneckou zemi, jak tomu bylo u nás, ale již 73 let v ní jsou. Ani nemají zapotřebí říkat tomu "dočasně".

Č. Berka 27.8.2018 14:08

Chtěl bych vidět, jak USA okupuje Francii

to snad pan poslanec nemyslí vážně..V Řecku jsou desítky let významné základny- jak NATO, tak USA. Řecká vojenská chunta byla plně poyalní se Západem a souhlasila, aby se Pireus stal domovským přístavem americké 6.flotily.

K. Janyška 27.8.2018 9:27

Jakou slabost ?

Absolutní nesmyslnost ! Musíte ke kompozitivní teorii, europoslanče... Dzp.

J. Cyrany 27.8.2018 9:14

USA

uplatňují svůj vliv jinak. Toť vše.To však neznamená , že neuplatňují. Viz. odposlechy Merkelové. A jistě ji neodposlouchávali jen proto ,aby věděli co má ráda a co jí budou moci věnovat pod stromeček.

D. Polanský 27.8.2018 7:49

Má to jediný háček

psal se rok 1968, bylo pouze 23 let po válce. Svět byl jiný. O historii je potřeba psát v kontextu doby. Když okupaci oznámili americkému prezidentovi, ten to bral jako samozřejmý fakt plynoucí z rozdělení sfér vlivu, a odjel na ranč se rekreovat. Tohle se jaksi opomíná zdůraznit. Okupaci neschvaluji, ale psát o něčem bez historického kontextu je jenom ideologické povídání a bušení se do prsou.

Z. Lapil 27.8.2018 14:48

Re: Má to jediný háček

To, že se americký prezident rozhodne, že s něčím nic nenadělá (aktuálně třeba s anexí Krymu) neznamená, že to něco není lumpárna.

Varšavskosmluvní vojska vstoupila do přinejmenším formálně svobodné země, čímž jednoznačně sdělila světu, že Československo je svobodné právě jen formálně. Zůstala 20 let a měla zásadní vliv na místní politiku, takže to evidentně myslela vážně. Vzpomínáte? Jednotka dočasnosti je 1 furt

J. Lukavsky 27.8.2018 7:40

Liška

Liška mění srst, ne zvyky

J. Fridrich 27.8.2018 7:01

Souhlas s porovnáním SSSR-Ruska se Spojenými státy. Je

Souhlas s porovnáním SSSR-Ruska se Spojenými státy. Je to třeba takto pojmenovat, protože je u nás stále mnoho MIMOZEMŠT'ANŮ, kteří věří v dobrotu imperiálního a nedemokratického Ruska. Někteří naši MIMOZEMŠT'ANÉ říkají, že dnešní komunisti jsou JINÍ, než ti, co vraždili a zavírali ty nejlepší z našeho národa po uchopení moci, ale oni NEJSOU JINÍ, jen ještě nemají tu absolutní moc k páchání těch svých odporných zločinů, ale škodí a rozvrací naši společnost celou porevoluční dobu..

Zcela stejné je to s údajnou změnou Ruska po rozpadu SSSR a tak zvaného odchodu komunistů od moci - oni jsou stále velkým nebezpečím pro své sousedy a celý svět. V čele mají agenta KGB a člena komunistické strany s imperiálními snahami.

I. Procházková 27.8.2018 19:12

Re: Souhlas s porovnáním SSSR-Ruska se Spojenými státy. Je

Je to tak, komunista zůstane komunistou i kdyby trakaře padaly. Správně to popsal už v roce 1924 Karel Čapek ve svém fejetonu "Proč nejsem komunistou".