18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

HISTORIE: My a Polsko

Vztahy Československa a Německa od roku 1933, kdy se dostal k moci Adolf Hitler, jsou dostatečně známy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Píšťala 5.9.2019 22:17

Poláci moc neradi slyší o paktu

maršálka Pilsudského s německým Gebelsem, na celých deset let! Když dostali od Hitlera za uši mohli si drbat hlavu!

A. Reček 5.9.2019 19:40

Připomenu jen jednu maličkost

Po III.sjezdu Kominterny r.1919 o nutnosti bolševisovat svět, zavelel rudoarmějský generál Tuchačevskij hned z jara 1920 na povel Lenina k vojenskému pochodu do středu Evropy. Na jaře v cestě jim stálo hlavně Polsko a Ukrajina. Proto první směry útoku bolševiků byly tyto země. Ukrajina nesměla být samostatná a Polsko bylo něco zcela ideově protichůdného. Po obsazení UA cílem z jara 1920 byla Varšava a po ní postup do Německa, ČSR a Maďarska na pomoc tamním probolševickým silám. Proto v zimě 1919/1920 Polská vláda dojednala u nás nákup zbraní a zbrojního materiálu u firmy Škoda Plzeň, protože Polský zbrojní průmysl byl nedostatečný. U nás zase ležely na skladech hromady tohoto nevyužité z války. Dohoda se uskutečnila a Varšava to zaplatila!! Jenže naše levice s tím nesouhlasila a vyvolala stávky odborářů na železnicích. Spousta vlaků s kanóny a municí stála od jara do konce srpna 1920 u nás na nádražích a nevyjela. Až v září teprve po porážce Ruska u Varšavy se rozjely. A toto dodnes si Poláci dobře pamatují. Proto jsme pro ně byli nedůvěryhodnými. Připomínají si to každoročně. Naši socdemáci a národní socialisté to tehdy zařídili. Šmeral byl hlavním řečníkem v Praze 12.6. ́20 na Staroměstském náměstí proti Polsku!! Poláci nás tehdy ochranili před invazí bolševismu. Bohužel tehdy postoj naší levice lehce přehlížel i Masaryk a Beneš. A to posléze se nám vymstilo!!

J. Krynický 5.9.2019 18:22

Němci potřebovali získat náš průmysl nepoškozený

a taky se jim to povedlo.

S pomocí německy mluvící menšiny u nás a appeasedementů na Západě.

Jakákoli podobnost s čímkoli je čistě náhodná.

J. Krejčí 5.9.2019 18:16

V minulosti

jsme se s Poláky handrkovali o ledasco a ono to vyhovovalo těm, co měli zájem nás ovládat, ať to byla Vídeň, Berlín nebo Moskva. Už bychom se mohli poučit a chápat, proč Poláci tolik stojí o americkou základnu na svém území, na rozdíl od našich "nezávislých" starostů, kteří vehementně protestovali proti radarové stanici USA v Brdech. Nerad slyším trávu rúst, ale nic tak nebude vyhovovat moskwvským pohrobkům Brežněva, jako sváry mezi Českem a Polskem.

J. Farda 5.9.2019 16:02

Polsko

Také jeden pohled, pro zaťaté skalní bratry Poláky nejspíš dost popuzující: http://outsidermedia.cz/polsko-hitler%C5%AFv-spojenec/

J. Jurax 5.9.2019 14:34

No jo, ono historie není černobílá a povědomí o ní je všeobecně mizerné. Podstatná část populace zná z historie jen to, co nezapomněla ze základní školy, pokud tam vůbec dávala pozor.

A navíc moderní historie se na školách učí jednak málo, jednak patřičně ideologicky pokřiveně, protože je ještě živá a má nezanedbatelné přesahy do přítomnosti.

J. Krynický 5.9.2019 18:23

Re:

My na gymplu v dějepisu končili osvobozením v roce 45. Bylo příliš brzy po sametovce, nové učebnice a nový výklad ještě nebyl, učitelé nevěděli, co mají učit.

J. Jurax 5.9.2019 21:39

Re:

No, my na gymplu - tehdy SVVŠ - v roce 1967 končili taky osvobozením v roce 45. Pro sichr. Přitom pochopitelně o našich vojácích na západě nebyl ani ťuk, všechno osvobodila Rudá armáda. O vítězství pracujícího lidu se mlelo furt, to jsme znali, takže co na tom učit, období 45 až 48 se jen letmo zmínilo a dál nic. Ono se pořádně nevědělo, který soudruh je ještě agent vólstrýtu a který je už rehabilitovaný.

M. Steiner 5.9.2019 12:58

Polsko

Pravdou je, že ještě 15.3.1939 Poláci s Maďary oslavovali společnou hranici. Ovšem také je třeba připomenout, že po větší časové prodlevě nyní je z polské strany vpád do Zaolší 1938 hodnocen jako událost, ke které nemělo dojít. Rovněž je vhodné připomenout, že různé průzkumy veřejného mínění v Polsku o nejpopulárnější národ několikrát za sebou vyhráli Češi.

A. Alda 5.9.2019 15:27

Inu ano.

Poláci, kteří o tom vědí, se za to velice stydí a mrzí je to. Ale jejich mládež je stejně blbá a nevzdělaná jako mládež naše.

F. Navrátil 5.9.2019 10:44

Vlastenecká slepota

Nevytýkal bych Polákům jejich fanatické vlastenectví a neschopnost orientovat se v předválečné evropské politice. V jistém smyslu jsem schopen pochopit i jejich snahu o získání české části Těšínska. Ale co jim nelze odpustit je, že doslova pár měsíců před tím, než Německo zahájilo válku proti Poslu, Poláci na hranicích zatýkali české vlastence, kteří chtěli v zahraničí proti Německu bojovat a hrozili jim vrácením do Protektorátu a vydáním gestapu.

M. Dvořák 5.9.2019 12:20

Re: Vlastenecká slepota

Moji rodiče bydleli v Petrovicích. Otec pracoval u ČSD. 2. října 1938 k nim domů vtrhla skupina polsky hovořících lidí a dali jim ultimatum: "Buď do 48 hodin zmizíte nebo si vyberte větev, na které budete viset". Tak se naložili do nákladního vagonu a odjeli.

R. Szewczyk 5.9.2019 10:39

hm

zajimavé, jako vždy ovšem nepravdivé v tom, bo jak z Prahy , tak i z Waršavy je to jinak než z Jablunkova či z Zamarski, tady na těšínsku se původní obyvatelstvo necítí ani čechy ani poláky, ale slezáky, s občanstvím to nemá nic společného, např na valašsku obdobně,

M. Dvořák 5.9.2019 12:13

Re: hm

"Šlonzaci" napsali po okupaci Německem osobní dopis Hitlerovi (karvinský archiv), že se cítí říšskými Němci. Němci TO vyřešili rozdáním "Volkslistů", aby se každý mohl svobodně vyjádřit kým vlastně je - se všemi následnými důsledky.

J. Farda 5.9.2019 16:16

Re: hm

Pan Szczewczyk má možná Volkslistu po dědečkovi dodnes pietně uschovanou ... a pokud ano, pak ovšem nechápu, proč jeho rodina nevyužila v šedesátých letech možnost přesídlit Heim ins Reich, místo aby se tu do smrti týrala pohledem na Pepiky a Pepiczky!:-)

R. Szewczyk 5.9.2019 17:53

Re: hm

no bo moji předci tu žili v době, kdy nějake česko či německo či polsko neexistvalo ani jako slovo,

K. Salajka 5.9.2019 10:38

Řešení iredenty

je jediné. Hostitelská země musí poskytovat lepší životní podmínky. To platí pro Maďary na jižním Slovensku, i pro Poláky u nás. Připomenul bych ale, že těšínský plebiscit o připojení k ČSR poznamenala skutečnost že jak Češi tak Němci přehlasovali společně Poláky i v oblastech, kde měli většinu.

A. Alda 5.9.2019 10:31

Zjistil jsem,

že Poláci vůbec nevědí o tom, jak jim Češi a Moravané fandili při jejich protiruském povstání. A že světově nejznámější český tanec "polka" nazvali obrozenci polkou právě na počest a podporu Poláků v jejich boji s ruskou nadvládou. Kdykoli to v Polsku vysvětlím, vyvalují oči.

R. Szewczyk 5.9.2019 10:42

Re: Zjistil jsem,

to fandění se projevovalo tak, že vlaky s pomocí pro polská vojska ze západu čeští prebolševici blokovali na českých nádrážích, tzv zázrak na Visle by byl bez toho ešče větším zázrakem

A. Alda 5.9.2019 15:25

Vy vůbec nevíte, o čem píšu.

Máte mimořádně velké mezery ve vzdělání.

První nekoňský vlak v Čechách jel až v roce 1845. Pravda, na Moravě jel už v roce 1839, ale i to bylo již po porážce polského povstání.

Polka vznikla 1830, právě před či při polském povstání.

A Vy jste blb zcela mimořádný.

R. Szewczyk 5.9.2019 17:54

Re: Vy vůbec nevíte, o čem píšu.

ano, já jsem blb , bo vy nevíte co nebo kdy se stal zázrak na Visle

J. Krynický 5.9.2019 18:27

Re: Vy vůbec nevíte, o čem píšu.

Ano, vy jste blb, protože fandění z roku 1830 vyvracíte blokováním vlaků v roce 1920.

P. Flener 5.9.2019 10:15

Nic nového pod sluncem

Lidé se nesnáší, rvou, rozvádějí i zabíjejí, s národy je to stejné, války byly jsou a budou, člověk je tvor agresivní, zákeřný pomstychtivý....Trochu vše v historii přibrzdilo náboženstvím a vírou, přestože to bylo tmářství. Důležité ale bylo, že lidé díky náboženskému vlivu v historii v boha i na hříchy věřili a byli tak v chování drženi na uzdě. Dnes už nemají žádné zábrany a proto se chovají jako dobytek. Nesnášenlivost a agresivita je všeobecně rozšířena od normálních občanských vztahů až do politiky a bude to horší proto, že lidé a mladé generace jsou stále méně klasicky kulturně a nábožensky vzdělané, vyvíjejí se jednostranně většinou digitálně a to k soužití lidí ani světa nestačí.

J. Ptáček 5.9.2019 9:57

Ještě že tak.

Slavný Woody Allen kdysi řekl:

"Když poslouchám Wagnera, mám chuť obsadit Polsko."

Čechy zřejmě, na štěstí pro Poláky, Richard Wagner moc nezajímá.

V. Liptovský 5.9.2019 9:01

Polak, Wenger dwa bratanki...

...i do szabli i do szklanki...

Túžba Poliakov (politických reprezentácií) po Veľkopoľsku je chorobná... Preto z času na čas by mali dostať po frňáku...

V. Mokrý 5.9.2019 9:29

Re: Polak, Wenger dwa bratanki...

V těch tužbách si mohou podat ruce s Maďarama.

V. Liptovský 5.9.2019 9:35

Re: Polak, Wenger dwa bratanki...

No, Maďari tiež raz za čas musia... A Nemci... No, máme to my s našou polohou smolu...

P. Harabaska 5.9.2019 8:59

Nic necharakterizuje vztah Poláků k Čechům -

- přinejmenším v době předválečné - lépe nežli jméno onoho konzula v Ostravě: Malhomme - nomen omen - přeloženo: špatný, zlý člověk. Poláci, kteří po 1. sv. válce tvrdili, že jim má být přiřčeno území severního Německa až někam k Hamburku, neboť všude tam žily kmeny Polabských Slovanů, jichž Poláci jsou dědicové, při své velkohubosti byli velmi naivní. Doufali-li, že ve spolupráci s Německem dosáhnou územních zisků, neuvědomovali si, že Německo směrem na východ může expandovat jen na úkor Polska. Hráli si (Poláci) na pány směrem na východ a poníženě se skláněli směrem na západ.

V. Mokrý 5.9.2019 5:42

Mezi země Koruny české, patřilo také Kladsko,

Slezsko - a o to Nás připravila navždy rakouská monarchie svými prohranými válkami.

J. Vrzal 5.9.2019 8:30

Re: Mezi země Koruny české, patřilo také Kladsko,

Nastesti. Vzhledem k stupni germanizace danych oblasti by narodni obrozeni nebylo mozne.