25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

HISTORIE: Milada Horáková a národní socialismus

Před pár dny proběhla velká vzpomínková „tryzna“ nad tragickou smrtí komunistickou justicí popravené Milady Horákové. Je samozřejmě důležité, aby z historické paměti národa nebyla vymazána zrůdnost a nelidskost marx-leninské filosofie a ideologie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Navrátil 3.7.2020 8:10

Spíše jako rozdíl mezi stalinismem a dnešním bruselským neomarxismem. Oba sice budovali Marxovy pomníky, ale ten první k nim přidával gulagy a ten druhý buduje gheta prostřednictvím sociálních dávek.

I. Pávek 3.7.2020 8:09

Nejlíp by bylo aby všechny státy vybraly ze svých dějin jen to dobré a schválené ostatními státy. Toto by se shrnulo na celosvětovou hromadu, zasedla by komise delegovaná podle počtu obyvatel. Ta by to zkorigovala genderově nebo jak se to nazývá. 31. 12. 2020 by se udělala ta tlustá červená čára a dějiny by se začaly od té čáry znovu. A bylo by konečně a navěky na světě dobře cheche.

D. Stirsky 3.7.2020 8:03

On vlastně i Masaryk byl antisemita. Píše, že jej musel překonat rozumem. V oné době (2. pol. 19. století) děti spolu s mateřským mlékem běžně sály povídačky o zabíjení křesťanských dětí Židy, o židovských lichvářích atd. Ono autorovo srovnání je poněkud křečovité, ale je fakt, že dnes by pravděpodobně mnozí, co nad jejím skonem roní slzy, křičeli, že H. je neomarxistka, havlojedka, sluníčkářka....

M. Mařák 3.7.2020 7:59

I ten náš komunismus byl úplně jiný než ten komunismus ruský, jářku, nebo co.

M. Pecina 3.7.2020 7:58

Socialismus by měl být vzhledem k historickým zkušenostem navždy zakázán.

P. Selinger 3.7.2020 7:55

Bla bla bla !

F. Kusák 3.7.2020 7:54

Ano, souhlasím s Vámi

F. Navrátil 3.7.2020 7:49

Autor srovnává nesrovnatelné. Český národní socialismus bylo vlastenectví malého národa, který bojoval o svoji existenci. Německý nacionální socialismus měl šovinistickou podstatu, spočíval ve spojení krvavých germánských mýtů s nejmodernější technikou a netajil se tím, že zotročí nebo vyhladí celé národy, zmocní se jejich majetku a obsadí jejich území. Fakticky autor ve svém relativismu postavil vraha a jeho oběť do stejné roviny, protože nosí stejný klobouk.

H. Rybnická 3.7.2020 7:28

Pane autore vynikající článek, vynikající rozbor. Obávám se ovšem, že nám Čechům moc nevoní skutečnost, že nacisté nebyli výlučně "Němci" nýbrž my také, takže dojde zase k všemožnému ospravedlňování, výmluvám a vysvětlování. Nevím proč se nemůže říci: Ano, byli jsme jako oni. Ale už se to nikdy nestane. Asi proto, že se to stává pořád a nadále.

J. Huml 3.7.2020 6:45

Zrejmne opet zalezi na lidech, kteri se snazi pomahat druhym v nesnazich. Ideologie antisemitismu Vaclava Kloface nemusela byt slepe nasledovana celou rodinou propagujici ceskou narodnost, zejmena v dobe germanskeho nasili. Tchan moji sestry byl nar/soc, clenem aktivniho odboje, vsak nakonec zemrel po dlouhem komunistickem vezneni ve Valdicich. Cest jeho pamatce,

E. Novotny 3.7.2020 5:36

Ptala jsem se hlavne, protoze o tom narodnim socialismu zas tolik toho nevim - tak oni prohasovali antisemitismus - pak je pro mne zajimave, ze jejich deti se nejen angazovali v protinemeckem odboji za valky, ( dva synove advokati) pomahali zidovskym rodinam jejichz zivitele byli v koncentracnich taborech a nakonec v tech taborech koncili sami? A byli nazyvani 'bilymi Zidy"?

J. Huml 3.7.2020 5:01

Pokud vim z vypraveni mych - ted uz davno zesnulych predku, vselike formy antisemitismu zrejme existovaly po staleti. Zide (Semite), zkratka vypadali jinak, nez slovane a anglo-sasove, a take se chovali jinak, take z duvodu osobniho preziti v nepratelskem prostredi. Zide, jako mensina, byli pronasledovani (pogromy a ostrakismus); byli tedy jakymsi snadnym hromosvodem vetsinove populace Evropy. Narodni socialiste ve svem prohlasenem antisemitismu byli jen prirozenym odrazem spolecenske struktury devatenacteho a dvacateho stoleti.

E. Novotny 3.7.2020 2:11

Ale, dle meho vedomi, cesti narodni socialiste bojovali proti ponemcovani. Narodni socialista byl muj predek - pritel Milady Horakove.