24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

HISTORIE: Milada Horáková a národní socialismus

Před pár dny proběhla velká vzpomínková „tryzna“ nad tragickou smrtí komunistickou justicí popravené Milady Horákové. Je samozřejmě důležité, aby z historické paměti národa nebyla vymazána zrůdnost a nelidskost marx-leninské filosofie a ideologie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Rybnická 3.7.2020 7:28

Pane autore vynikající článek, vynikající rozbor. Obávám se ovšem, že nám Čechům moc nevoní skutečnost, že nacisté nebyli výlučně "Němci" nýbrž my také, takže dojde zase k všemožnému ospravedlňování, výmluvám a vysvětlování. Nevím proč se nemůže říci: Ano, byli jsme jako oni. Ale už se to nikdy nestane. Asi proto, že se to stává pořád a nadále.

P. Staronový 3.7.2020 9:23

Na jakém základě tvrdíte, co "nám Čechům"? Račtež psáti za sebe, případně za ty, kteří vás k tomu zmocnili (pak bych prosil specifikaci toho, kdo to byl).

F. Navrátil 3.7.2020 9:52

Češi nebyli nacisté, ale vlastenci. Němečtí náckové a jejich spojenci prosazovali svoji ideologii zbraněmi, válkou, terorem a masovým vražděním. Žádná česká jednotka (nepočítám operetní vládní vojsko) nebojovala proti spojencům. Zatímco Francouzi měli divizi SS Charlemagne, severské národy SS Wiking, Belgičané SS Valonien, Chorvaté SS Croatia, Ukrajinci SS Galizien, bosenští muslimové SS Handschar, kosovští Albánci SS Skanderbeg, Rusové Vlasovovu ROA, Hitler osobně zakázal ozbrojit Čechy a nasadit je do boje, protože je považoval šmahem za rozkladný živel a zásadní odpůrce německého nacionálného socialismu. Vy jste možná byli jako oni, ale český národ opravdu nebyl.

E. Novotny 3.7.2020 14:48

Ano.

H. Rybnická 3.7.2020 15:17

Jen abych tomu rozuměla: Takže ta smečka českých fašistů kteří v Brně pronásledovali toho židovského občana až k smrti (tisk o tom psal asi před týdnem) jako i ta slovenská vláda, která platila 500 slovy pět set říšských marek na každého židovského občana Slovenska, který byl odvlečen do vyhlazovacích tábůrů byli vlastně VLASTENCI? Jejejej.

P. Brich 3.7.2020 15:35

Ano, to byla ta česká Kristallnacht, Frau Rybnická.

H. Rybnická 3.7.2020 16:31

TAk alespon jeden, který to vidí tak jak to bylo, Herr Brich

P. Brich 3.7.2020 17:28

To se rovná vypalování synagog a vraždění Židů během té německé?

Jsem rád, že jsem ulevil jedné Frau, ale kladete rovnítko mezi zrnko písku padnutého do vlasů s balvanem, padlým na tutéž hlavu.

P. Brich 3.7.2020 15:33

Paní Rybnická, to je německá snaha o vinu se podělit, zejména s Čechy, protože tito v tomto prostoru nemají co pohledávat

Norimberské zákony jsou krystalickým vyjádřením němectví. Proto jejich aplikace v Třetí říši byla tak úspěšná.

Čeští národní socialisté byli vlastenci. Němečtí nacionální socialisté byli panská rasa nadřazená všem ostatním. A proto jsme nebyli a nejsme jako oni!!

E. Novotny 3.7.2020 5:36

Ptala jsem se hlavne, protoze o tom narodnim socialismu zas tolik toho nevim - tak oni prohasovali antisemitismus - pak je pro mne zajimave, ze jejich deti se nejen angazovali v protinemeckem odboji za valky, ( dva synove advokati) pomahali zidovskym rodinam jejichz zivitele byli v koncentracnich taborech a nakonec v tech taborech koncili sami? A byli nazyvani 'bilymi Zidy"?

J. Huml 3.7.2020 6:45

Zrejmne opet zalezi na lidech, kteri se snazi pomahat druhym v nesnazich. Ideologie antisemitismu Vaclava Kloface nemusela byt slepe nasledovana celou rodinou propagujici ceskou narodnost, zejmena v dobe germanskeho nasili. Tchan moji sestry byl nar/soc, clenem aktivniho odboje, vsak nakonec zemrel po dlouhem komunistickem vezneni ve Valdicich. Cest jeho pamatce,

J. Huml 3.7.2020 5:01

Pokud vim z vypraveni mych - ted uz davno zesnulych predku, vselike formy antisemitismu zrejme existovaly po staleti. Zide (Semite), zkratka vypadali jinak, nez slovane a anglo-sasove, a take se chovali jinak, take z duvodu osobniho preziti v nepratelskem prostredi. Zide, jako mensina, byli pronasledovani (pogromy a ostrakismus); byli tedy jakymsi snadnym hromosvodem vetsinove populace Evropy. Narodni socialiste ve svem prohlasenem antisemitismu byli jen prirozenym odrazem spolecenske struktury devatenacteho a dvacateho stoleti.

E. Novotny 3.7.2020 2:11

Ale, dle meho vedomi, cesti narodni socialiste bojovali proti ponemcovani. Narodni socialista byl muj predek - pritel Milady Horakove.