28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

HISTORIE: Ladislav Štoll – titán zašlých časů

Časopis s názvem ZÁPAD jsme v Kanadě vytvářeli od roku 1979. Každý druhý měsíc jsme se sjeli zkritizovat poslední číslo a dohodnout se na obsahu toho příštího.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Neveselý 13.2.2019 0:00

To je drzost

.

E. Derat 12.2.2019 16:13

Soudruh Štetina se před časem

rozčiloval, že někdo o něm říká " bývalý komunista je jako bývalý černoch ". A měl pravdu. To je totiž velmi nespravedlivé vůči černochům. Ti si svoji barvu pleti nevybrali, ale komunisté, nacisté apod. si svoji politickou příslušnost vybrali sami a dobrovolně. Takže já říkám, že bývalý komunista je jako bývalý vrah. A takový neexistuje, pan Straka bude vždy spartakiádním vrahem, i když už je na svobodě. Totéž pan Kájínek atd. A tak je tomu i u komunistů, nacistů, stigma si nesou až do smrti. A ti "slušní" komunisté. No, třeba Arnošt Lustig se přiznal, že společně s Otou Pavlem a Ludvíkem Aškenazim podepsali dobrovolně pamflet žádající popravu M. Horákové. Prý tenkrát věřili, že spáchala vlastizradu. Jiřina Jirásková zase žádala popravu paní Štepničkové. A tak by se dalo pokračovat.

R. Neveselý 13.2.2019 0:00

To je drzost !!

.

V. Petr 12.2.2019 15:49

Naskýtá se otázka, zda existovali také "slušní nacisté?"

F. Houžňák 12.2.2019 13:31

Vlastním také krásnou leteckou knížku,

ovšem není to literatura faktu, ale román, tedy spíš románek, někdy z poloviny dvacátých let. Jmenuje se "Letkyně Armila".

M. Němec 12.2.2019 13:25

Svině a sekerář Štoll

Vypadá to, podle líčení pana Ulče, že byl Láďa Štoll jen jakousi směšnou figurkou.

Tato stalinistická zrůda byla příčinou mnoha nešťastných osudů českých kulturních velikánů. Kádrovák, sekyrář, čistič české kultury. Vyřazování nepohodlných knih z knihoven v padesátých letech i za normalizace bylo provedeno pod jeho přímým vedením, on schvaloval jména , která "nemohou". Spolu s Gustou Fučíkovou vytvořili kult osobnosti Julia Fučíka, novináře, ale také děvkaře a ochlasty. Z toho kultu pak odvozovali oba dva své "zasloužené a nezastupitelné" postavení v české kultuře, na ministerstvu a nebo v organizacích typu SČSP.

Zrůda, žádné jiné pojmenování mě nenapadá.

I. Procházková 12.2.2019 14:25

Re: Svině a sekerář Štoll

Tak, tak, souhlas!

O. Tůma 12.2.2019 16:27

Re: Svině a sekerář Štoll

Vyřazování knih nepohodlných autorů z knihoven je mnohem delší a úspěšnější tradice, než stalinistická diktatura a po ní reálný socialismus. Právě teď v USA vyřazují knížky "nekorektních" autorů z knihoven tamní komunisté, zovoucí se "Progressive left" neboli progresivní levice.

Což má pro Čecha jistý ironický nádech, neboť mám reprodukci plakátu z roku 1948, kde KSČ svolává "pokrokové síly" a dovolává se "pokroku".

Každý komouš si vždycky říkal "pokrokář". Ačkoli, stejně jako nynější "levicoví progresivci" v USA, jen tmářsky střeží plody své revoluce proti chiméře neustále hrozící kontrarevoluce.

V. Kolman 12.2.2019 11:48

AVIATICKÉ "TERMITY"

Těmi "kuželovitými trsy motouzů" jste mě pane Ulči dostal :-))

Přeji hezký den a těším se na vaše další články.

P. Sinclair 12.2.2019 11:45

Samozřejmě,

že byli slušní komunisti. Vančura, Wolker, Biebl, Kubka, Vaculík...

A. Nový 12.2.2019 12:51

Re: Samozřejmě,

:-)))

J. Jurax 12.2.2019 15:41

No jo, jenže tohle jsou krapet atypičtí.

Wolker, proletářský básník původem z dobře situované rodiny bankovního úředníka umřel včas mlád, takže byl komunista jen 3 roky, Vančuru zavraždili Němci, kdežto Biebl uštvaný dobou spáchal v roce 1951 sebevraždu, legionář Kubka (míníte-li Františka) byl v březnu 1948 v rámci očisty vykopnut z ministerstva zahraničí, byvšího Baťova mladého muže Vaculíka vyřadili komunisti z řad lidí zvláštního ražení už v roce 1967 ...

Koho tam máte dál?

V. Kolman 12.2.2019 17:05

Re:

Dovolil bych si pane Juraxi připomenout doktora Františka Kriegela. Komunisty, který jediný z CELÉ DELEGACE!!! měl odvahu nepodepsat v Kremlu t.zv. "moskevské protokoly", legalizující sovětskou okupaci. Přitom nemohl vědět, jestli si tím nepodepsáním současně nepodepisuje vlastní rozsudek smrti. V mých očích je to frajer - byť komunista.

J. Jurax 13.2.2019 17:07

Zde souhlas.

F. Žůrek 12.2.2019 6:14

Všechno je o lidech a to platilo i za komunismu

I někteří komunisté byli slušní lidé. Ale po 21. 8. 1968 u nás se dostávali ke slovu ti "praví", takže v tom to vězí. Proč u nás pořád třeba překáží Miroslav Kalousek? Atd.

V té slavné současné české demokracii to není o mnoho lepší než tomu bylo před 30 lety, tj. za komunismu. Známosti jsou pořád více než peníze.

Současná pravice je mnohokrát horší než levice a také naopak. Takže jde na prvém místě zase o úspěch, o moc a o peníze. Do kolečka do kola.... Hlava se mě točí! Zazpívejme si po ránu, ale to asi není v Koránu. Atd.

V. Heidlerová 12.2.2019 7:53

Re: Všechno je o lidech a to platilo i za komunismu

Takže ti někteří slušní komunisté, kteří byli u moci před 21.8.1968, by mne moc zajímali. Ti, co popravili Horákovou, Píku atd..... Ti, co se jezdili učit do Moskvy kroutit krky demokratům? Já žádného slušného komouše neznám, ale znám komouše napravené a pár statečných, kteří přiznali svůj omyl. Těm z duše odpouštím, ale je jich velmi málo. A nejhofrší jsou ti pomatení, kteří neví, co by, jak by, s. Žůrku.

J. Lepka 12.2.2019 8:54

Re: Všechno je o lidech a to platilo i za komunismu

??? I někteří komunisté byli slušní lidé ???

Milý Žůrku, kdyby o byli slušní lidé, nebyli by komunisty, oxymoron jako prase hned v první větě. A proč jste do svého svatého rozhořčení zamotal Kalouska, ví asi jen svatý Lenin, že?

P. Kmoníček 12.2.2019 9:01

Re: Všechno je o lidech a to platilo i za komunismu

Proč tam zamotal Kalouska ?

P. Lenc 12.2.2019 9:25

Re: Všechno je o lidech a to platilo i za komunismu

Pane Žůrku, slušný komunista? To snad nemyslíte vážně...

R. Langer 12.2.2019 14:54

Re: Všechno je o lidech a to platilo i za komunismu

To víte, když ONI to mysleli dobře... :-(

O. Tůma 12.2.2019 16:41

Re: Všechno je o lidech a to platilo i za komunismu

Naopak: 21. srpen nám, společně s taktikou KSČ nevyhodit ze strany všechny jako v Maďarsku ale ohnout záda oportunistům, prokázal obrovskou službu: zcela zdiskreditoval myšlenku komunismu, a z totality (která fanaticky usiluje o totální převýchovu a niternou poslušnost jedince) se přeměnil na diktaturu (která usiluje hlavně o formální pořádek a poslušnost jen navenek a nechává jedince, ať si v soukromí dělá víceméně co chce).

Ti takzvaní "slušní komunisté" byli naopak ti nejhorší: ideologové, kteří z celé duše chtěli prosazovat myšlenku totalitní komunistické společnosti a vztekali se, že jim ji Husákovci a Brežňěvovci zdiskreditovali před celým světem.

Mnoho takových "slušných komunistů"-ideologických dogmatiků bylo rozčarováno, že takový čin už neokecají: "osmašedesátníci" v Paříži a Washingtonu, veškerá československá komunistická inteligence ad.

Invaze do Československa dorazila to, co destalinizace načala. Souostroví Gulag (vydané mimochodem konspirativně v Itálii za peníze CIA, protože žádný levicový intelektuál ze západních vykladatelství takovou herezi proti milovanému komunismu nechtěl vydat!) bylo už jen poslední ranou z milosti.

V reakci na to vzniklo něco, co českoslovenští komunističtí intelektuálové nazývali "eurokomunismem". A to máme dnes v Bruselu...