23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

HISTORIE: Edvard Beneš presidentem

Před 80 lety československý parlament zvolil Edvarda Beneše presidentem. Po Masarykovi na jeho místo nastoupil jeho dlouholetý oddaný žák a spolupracovník, který má zcela mimořádný podíl na naší samostatnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Urban 3.1.2016 22:07

Venkovský křupan, mstivý Napoleonek - to je

v kostce charakteristika pana Beneše - který po své abdikaci, nikým nezvolený, jen z vůle ruských okupantů v l. 1945-46 "president", páchající prostřednictvím tzv. dekretů zlo v ČSR a připravující nástup bolševikům k moci. Prohlédl někdy ten neskonalý narcis a ješita, co všeho zlého učinil českému a slovenskému národu???

J. Vintr 3.1.2016 23:07

Re: Venkovský křupan, mstivý Napoleonek - to je

Bohužel zemřel dřív, než by mohl poznat celý dosah toho, co způsobil ...

K. Janyška 2.1.2016 21:27

Čo bolo to bolo, terazky máme iného

socana... Dzp.

J. Lancik 2.1.2016 18:32

Mala pripominka

Dovoluji si upozornit na Capkovy "Hovory s TGM". TGM se sveril Capkovi: "Za sveho nastupce bych si vybral Svehlu, toho nam bohuzel vzala zakerna nemoc". Proc radeji Svehlu nez Benese? Svehla co ministersky predseda dovedl vychazet i s nemeckymi mluvicimi obyvateli CSR. Videl bych to takhle: moudry vladce neresi problemy az nastanou, moudry vladce se jim snazi predchazet. Tuto schopnost Antonin Svehla mel, bohuzel zemrel v roce 1932. Je to sice spekulace, ale je mozne, ze pod moudrym vladcem by se cesko-nemecky antagonizmus nemusel vystupnovat.

P. Vaňura 2.1.2016 17:30

Článek je neuvěřitelný manipulativní blábol

Především je třeba se vrátit ke konferenci ve Versailles. Tam probíhal i konflikt mezi francouzským záměrem sevřít Německo tak, aby už nikdy nemohlo začít válku a relativně proněmeckým postojem GB a z části i USA. Beneš samozřejmě podporoval francouzský přístup.

Pak je tady zmiňována konference v Locarnu (1926), kde už lze vystopovat začátek politiky appeasementu ze strany delegace GB, vedené Austenem Chamberlainem, bratrem Neville Chamberlaina. Ten za tuto konferenci, která vydláždila cestu k WW2, dostal dokonce Nobelovu cenu míru. Tato smlouva garantovala pouze západní hranice Německa, nikoliv hranice východní. Představa budoucích Mnichovanů byla, že země na východ od Německa, ponechány bez pomoci, budou muset vyhovět budoucím německým požadavkům, což se týkalo nejen ČSR, ale i Polska.

Postoj předválečného Polska se lišil od postoje ČSR především tím, že Polsko si uvědomovalo, že má DVA smrtelné nepřátele, totiž Německo a SSSR. Toto si do určité míry myslí DODNES, proto ta snaha udržovat co nejlepší vztahy s USA, o které mluví s despektem někteří naši politici. Generál František Moravec, šéf československé rozvědky před a za WW2, píše ve svých pamětech, že po podepsání spojenecké smlouvy ČSR-SSSR Polsko okamžitě zastavilo předtím dobrou spolupráci naší a polské rozvědky.

A pak tu máme druhou polovinu 30 let, kde budoucí britští "mnichované" nechtěli spojenectví s Francií proto, že Francie měla spojenecké smlouvy se zeměmi na východ od Německa a oni těmto zemím nechtěli pomáhat proti Německu. Dokonce se můžeme v tehdejším britském tisku dočíst úplné perly jako např. "Hitler se nemůže smířit s polským koridorem, ani kdyby chtěl..."

Jinak, nevím, kdy napadla Beneše myšlenka na odsun Němců, Brity ovšem napadla už roku 1938. Lze se dočíst že "pokud by spojenci Československa válku pro ČSR vyhráli, museli by poté trvat na tom, aby se zbavilo svých menšin a tak vyloučilo další možnou válku z této příčiny." Též možno doložit tiskem z konce r. 1938.

J. Vintr 2.1.2016 17:57

Re: Článek je neuvěřitelný manipulativní blábol

Francouzi neměli záměr "znemožnit Německu rozpoutat další válku", ale honili si mindrák z toho, že od Němců dostali fakticky na frak. Výsledkem této jejich snahy bylo vítězství nacistů v Německu a druhá světová válka.

S. Ševeček 3.1.2016 14:28

Re: Článek je neuvěřitelný manipulativní blábol

Co si honíte vy?

J. Vintr 3.1.2016 23:09

Re: Článek je neuvěřitelný manipulativní blábol

Jak souvisí mindráky francouzských žabožroutů se mnou?

P. Sulc 4.1.2016 4:45

Re: Článek je neuvěřitelný manipulativní blábol

''Argumentuje'' bez argumentu, stejne jako to nekdy delate vy. Je to neprijemne, ze?

Š. Hašek 2.1.2016 18:04

Re: Článek je neuvěřitelný manipulativní blábol

Souhlasím s tím, že článek jest neuvěřitelný blábol.

To je tak, když někdo nestudoval nic, neuvádí prameny, citace, nezamyslí se nad VB/Francií/gaunerem s knírkem (Goethova lidu). A dá dohromady "objevnou disertační práci".

Dle malovače nápisů na cizích plakátech (Putny třeba). Jinak to nevidím.

J. Vintr 2.1.2016 19:31

Re: Článek je neuvěřitelný manipulativní blábol

Naopak, článek je výjimečně realistickým zhodnocením role pana Beneše v našich dějinách.

T. Kohout 3.1.2016 1:02

Re: Článek je neuvěřitelný manipulativní blábol

Hitler by to nenapsal lépe.

J. Vintr 3.1.2016 9:18

Re: Článek je neuvěřitelný manipulativní blábol

Proč sem pletete Hitlera?

P. Vaňura 3.1.2016 12:30

Hitler mimořádně moc nenáviděl Beneše a národní

socialisté byli pro nacisty "Beneš partei."

T. Krystlík 3.1.2016 12:46

Nemusíte stále prokazovat, že nic neznáte,

pane Vaňuro! V ČSR měl socialismus tři podoby ve formě stran: nacionálně socialistickou (ČSNS), sociálně demokratickou (ČSSD) a internacionalistickou (KSČ). Všechny tři partaje nemohly být "Benešovou stranou".

P. Vaňura 3.1.2016 15:10

Re: Nemusíte stále prokazovat, že nic neznáte,

"Benesch Partei" byla ČSNS, tedy Československá strana národně socialistická! V běžné řeči "národní socialisté." KAŽDÝ tehdy věděl, co tento pojem znamená a nepletl si to se socdemáky nebo komunisty! Ve zglajchšaltované podobě po r. 1948 se jmenovala Československá strana socialistická.

L. Severa 2.1.2016 16:01

Autor nešetřil špínou,

ale aspoň nenazval Beneše darebákem, jako to zde před časem pan Doležal. Ovšem z jeho připomínky, že Hana Benešová byla vychovávána v rodině čechobíjce Oliče, pro mne zavanul rok 57, kdy mne, při t.zv. třídněpolitických prověrkách, vyhodili komunisté z projekčního ústavu "k lopatě", protože můj otec byl živnostníkem. Vloni hodnotilo Beneše v ČT několik historiků, kteří snad vycházejí z podrobného rozboru historických dokumentů, naprosto odlišně. Jako stařešina pamatuji jak těžkým obdobím musel Beneš procházet a když si srovnám jak dnešní problémy řeší současní vládci Ev ropy, tak si musím říci "Zaplať Pánbůh za to, že jsme ho měli.

T. Krystlík 2.1.2016 17:04

Re: Autor nešetřil špínou,

Beneš byl z českých politiků opravdu největší darebák a zločinec.

P. Vaňura 2.1.2016 17:35

Re: Autor nešetřil špínou,

Samozřejmě, sudetští Němci nemohou skousnout fakt, že je samotné Beneš totálně porazil, i když cena za toto vítězství byla neúměrně vysoká...

Š. Hašek 2.1.2016 18:06

Re: Autor nešetřil špínou,

Dobrá poznámka, pane Vaňuro.

Jen tu cenu bych neviděl tak hroznou - když vezmu okolí a Evropu vcelku.

J. Vintr 2.1.2016 22:30

Re: Autor nešetřil špínou,

A čím je Beneš porazil? Tím, že na ně poštval spodinu českého národa a pak využil kamarádství se Stalinem a nechal je o všechno okrást a vyvézt pryč z naší (i jejich) země?

V. Kusý 3.1.2016 10:59

Re: Autor nešetřil špínou,

Mohl byste prosím přesněji popsat v čem spočívala porážka sudetských Němců Benešem?Mně to totiž připomnělo anekdotu, ve které se chlubí asthenický chlápek tím, že porazil mistra republiky v boxu.Až nakonec z něj vyleze, že tak, že do něj najel autem.Jó, česky se dá vyjádřit přijatelně jakákoliv pitomost, i když jí chybí myšlenka...

J. Vintr 2.1.2016 17:53

Re: Autor nešetřil špínou,

Pod tohle se podepisuji.

J. Farda 2.1.2016 21:06

Re: Autor nešetřil špínou,

A Vy jste nectěný pane Krystlíku spíše než fundovaný historik ordinérní Ksindlík! Snad si mohu dovolit zaparafrázovat Mark Twaina - nestojíte ani za to si před Vámi odplivnout ...

V. Kusý 3.1.2016 11:02

Re: Autor nešetřil špínou,

Tak tohle je argument, za který nestojí ani za to, dát autorovi do zubů :-/

J. Farda 2.1.2016 21:01

Re: Autor nešetřil špínou,

Ano, pane Severo, "čechobijce" Olič byl sice policejním komisařem agilním ve vyšetřování kauzy Omladina, ale v důchodu za války (WWI.) spolupracoval s Mafií a byl proto zatčen. Autor mu ve článku nespravedlivě křivdí a zkresleně charakterizuje i manžele Benešovi! Je to prostě chytrolín neználek bez znalosti materie. Cituji: "Benešovi žili ve stejném domě policejního rady Oliče, jako dříve Hana.

Olič mezitím již také tajně patřil do protirakouského tábora. Hana

připravovala šifrované zprávy, které Beneš rozesílal a Olič předstíral,

že o ničem neví. ... rakouská policie ... přišla ale na informační kanál mezi pražským spolkem Mafie a Švýcarskem. Hana Benešová i Olič byli zatčeni." Pramen: http://www.ouhaj.cz/hana-benesova-16-7-1885-2-12-1974/gs-1141/p1=10638 nebo jiný: http://www.mvcr.cz/clanek/jak-se-anna-stala-hanou.aspx

J. Vintr 2.1.2016 22:34

Re: Autor nešetřil špínou,

Zmínka o panu Oličovi je zcela okrajová a bezvýznamná a autor článku z ní navíc nic ve vztahu k Benešovi nevyvozuje. Tak proč tolik slov na jeho obhajobu?

J. Farda 3.1.2016 10:17

Re: Autor nešetřil špínou,

Proč tolik slov? Jednak je zmínkou o pobývání u komisaře Oliče, známého převážně jen z kauzy okolo Omladiny jako rakouského policajta, implicitně naznačována pochybnost o vlastenectví pana Beneše a jeho paní, a pak, jak známo, ďábel se skrývá v detailu, za malou lží obvykle následuje větší. Přeji Vám hezký den/dny.

J. Vintr 3.1.2016 10:41

Re: Autor nešetřil špínou,

To, jestli byl Beneš vlastenec nebo ne (ostatně co je to vlastenectví?), je zcela lhostejné. Podstatné je to, že Beneš byl jako člověk nadmíru ješitný, zamindrákovaný, mstivý a nepříliš inteligentní a že se nešťastnou shodou okolností stalo, že mohl negativně zasáhnout do životů milionů lidí. Některé důsledky pociťujeme dodnes.

V. Kusý 3.1.2016 11:04

Re: Autor nešetřil špínou,

Když takhle hájíte "českou věc", tak se taky doučte gramatiku.