29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

HISTORIE: Destrukce spravedlnosti?

Destrukci spravedlnosti (jak to označil Erik Tabery v Respektu) odsoudila i Unie státních zastupitelů osobitým způsobem vyvrácením údajného judikátu, na který se Klaus odvolal. Usvědčen ze lži Klaus už jen verbuje své věrné nohsledy, aby nejhorší amnestii Evropy a světa bagatelizovali. Dokonce srovnávají Havlovu amnestii a Klausovou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Rychlý 9.1.2013 15:32

Re: Jo, jo, Havlova amnestie byla státnickým činem.. zato Klausova zločinem....

Proč ? Zajímavá otázka i k amnestii  V.K. Možná proto, že víra ve spravedlnost soudů v roce 1989 a soudům v roce 2012 by měla být dnes diametrálně jiná, ale čert ví.

Otázka zní jinak, proč omlouvat blbost VK tím, že větší blbost udělal VH ? U mne jsou obě amnestie chybou, žádný zločin a žádný státnický čin. Hrubky.

Omlouvám se, že Vám napadám milovanou bytost, ale opičí láska nebývá tou nejlepší formou lásky (a pravdy?). Vždyť je to bytost z masa a kostí (byť o tom jeho Ego jistě občas zapochybuje), tak proč vydávat tolik energie v boji za jeho Neomylnost ? A koneckonců myslím si, že VK se dívá přezíravě nejen na všechny štěkálky, ale stejně tak i na vrtichvosty.

Z. Rychlý 9.1.2013 15:12

Re: Díky, já tento fakt pro připomenutí lepím do diskuzí už pár dnů,

To už ale nediskutujeme o demokracii, ale o totalitě a tam je všechno jinak.

B. Rybák 9.1.2013 11:58

Re: Díky za to připomenutí

Ano. Stačí na to elementární logika.

B. Rybák 9.1.2013 11:45

Re: Díky, já tento fakt pro připomenutí lepím do diskuzí už pár dnů,

Nejsem nijak nadšeným stoupencem amnestií. Ale kdo ví. Až "bruselští" začnou zavírat naše občany např za politicko nekorektní protesty např. proti jimi nařízenému muslimskému obsazování našeho státu, bude možná prezidentská amnestie poslední záchranou.

B. Rybák 9.1.2013 11:38

Re: Fascinuje mě to omlouvání jednoho zla menším.

Jestli opravdu nechápete, že výročí, ve světovém měřítku téměř bezprecedentního nekrvavého, po staletích znovu svobodného, demokratického Českého státu, bylo tím hlavním důvodem amnestie, pak se raději věnujte např. rybaření nebo včelaření...

B. Rybák 9.1.2013 11:32

Děkuji autorovi za objektivní hodnocení Havlovy amnestie

J. Kanioková 7.1.2013 18:35

Jo, jo, Havlova amnestie byla státnickým činem.. zato Klausova zločinem....

Proč Havel amnestoval 23 360 lidí, když pár před ním amnestoval Husák všechny politické?

Rozhodnutím presidenta republiky z 8. prosince 1989, č. 150/1989 Sb., které vyhlásil president Husák dva dny před svou abdikací, byla provedena generální amnestie politických trestných činů. Šlo mj. o trestné činy podvracení republiky, pobuřování, zneužívání náboženské funkce, hanobení republiky a jejího představitele, hanobení státu světové socialistické soustavy a jeho představitele, opuštění republiky, poškozování zájmů republiky v cizině, odnětí věci hospodářskému určení, nedovoleného podnikání, útoku na státní orgán a orgán společenské organizace, ztěžování výkonu pravomoci veřejného činitele, maření dozoru nad církvemi a náboženskými společnostmi a hanobení národa, rasy a přesvědčení.

Poslední amnestie před pádem komunistického režimu, provedená rozhodnutím presidenta republiky ze 27. října 1988, č. 167/1988 Sb., vyhlášeným u příležitosti 70. výročí vzniku Československa a 20. výročí vyhlášení federace, prominula některé nepodmíněné tresty za úmyslné trestné činy do dvou let, za nedbalostní trestné činy do tří let a dále všechny trestné činy emigrantské; šlo o reakci režimu na vzrůstající společenské napětí a sílící kritiku toho, že ČSSR nedodržuje své mezinárodní závazky v oblasti lidských práv.

A milosti - V.H. - 1948 = asi 150 ročně... /   V.K. - 387  = asi 43 ročně

Z. Rychlý 7.1.2013 18:14

Re: Ceterum autem censeo amnestia esse delendam !

Nejen naučit, ale mohli by se o to zasadit a prosadit.

Z. Rychlý 7.1.2013 18:10

Re: Díky, já tento fakt pro připomenutí lepím do diskuzí už pár dnů,

Inu pokud by tahle hloupá amnestie způsobila fakt, že byla poslední a už NIKDY ... pak jsem pro ji oslavit.

Z. Rychlý 7.1.2013 18:03

Re: Fascinuje mě to omlouvání jednoho zla menším.

V titulku mělo být ..větším.

Z. Rychlý 7.1.2013 18:03

Fascinuje mě to omlouvání jednoho zla menším.

Fakt, že Havlova chyba má sloužit jako protiklad Klausovy chyby a udělat pomalu z jeho chyby téměř prozíravý státnický čin, tak to mě opravdu fascinuje. To je styl - a vy zase bijete černochy. Kdybyste se vážení spojili a mocným hlasem zvolali: Nežijeme v totalitě a tudíž - "Již nikdy více amnestií !" - bylo by to docela fajn a v pořádku. Takhle je to tu jako v bulvárním úlu - Právo versus Dnes - Sparta vs. Slávia. Mnoho povyku pro nic.

Dalším prezidentům bych nechal jen milosti, aby panovník měl cosi extra. Amnestie v demokraciích totiž ničemu nepomáhají, a jelikož to Klaus dobře ví, mělo jeho provokativní gesto nějaký skrytý manipulativní význam. Jen Klaus a Bůh ví jaký - sám bych jich dokázal navymýšlet tucty. Ale už je to pryč, co eště na té smutné hlouposti chcete vyválčit? Klaus vás má všechny na háku, ať mu lezete do .., nebo mu sprostě spíláte, tak nač ty tanečky pro a proti?

P. Pavlovský 7.1.2013 17:57

Ceterum autem censeo amnestia esse delendam !

Něco podobného říkával pravidelně římský senátor Cato.

Teď by se to mohli naučit všichni naši senátoři, kterým se ta amnestie nelíbí.

J. Kanioková 7.1.2013 14:26

Díky, já tento fakt pro připomenutí lepím do diskuzí už pár dnů,

ale článek to připomene stokrát líp.

Chtěla bych připomenout ještě jeden fakt, že nebýt prezidentské volby, tak by ta hysterie byla nejvýš třetinová. Všimněte si, kdo to rozdmýchává - P&L, kteří jsou v čele většiny médií. Pojali to jako propagaci svých kandidátů. Neustále bývá zdůrazňováno, jak oni by takovou amnestii NIKDY.... Zvedá se mi z toho žaludek. Nevím jak jinde, ale tady na sev. Moravě se to ještě tupluje majlovou smrští, kde se navíc vyzývá každou chvíli k nějakému veřejnému protestu, včera večer například k zhasínání světel v určitých časech. Teď vidím, že i sundávání prezidentova portrétu ve školách...

Orwell....

S. Ševeček 7.1.2013 11:00

Historii historikům, současnost hysterikům?

No, časem se přece jenom v historických pojednáních, až hlavy vychladnou, zajisté objeví ten objektivní fakt, že prezident Husák amnestoval na závěr své státnické funkce všechny "politické" zločiny a zločince, což bylo zásadní omluvou komunistů Našim národům. A Václav Havel kriminálníky.

(trapné je, že tak Václavu Havlovi nechal jenom pochybnou slávu presidenta 23 tisíc zločinců)

Děkuji za připomenutí, pane Haasi.

V. Novák 7.1.2013 10:36

Díky za připomenutí.

Na tu Husákovu amnestii jsem už úplně zapomněl....

Z. Švrček 7.1.2013 10:24

Dobře

Dobrý a věcný  příspěvek do současné totálně negramotné a hysterické diskuse o Klausově amnestii. Kvituji s povděkem.

K. Loucký 7.1.2013 10:14

Dík za připomenutí, tohle dnes skoro nikdo neví

M. Hoblík 7.1.2013 9:37

Konečně někdo, kdo se dotýká podstaty!

Amnestie není milost, proto by se měla týkat jen trestných činů, jejichž podstata je v politickém smýšlení, ve vztahu k režimu, případně v činnosti proti zájmům republiky. Ten, kdo udělí amnestii vrahům, zlodějům a podvodníkům však také ví, co činí! Věděl to Havel, pravděpodobně to ví i Klaus. Jenže to nevíme my!

K. Kužel 7.1.2013 4:25

Díky za to připomenutí

Ten článek se určitě nebude líbit mnoha lidem, ale za bolševika se skutečně zavírali nejen političtí odpůrci,ale také zločinci a darebáci. Když politické vězně pustil Husák, koho tedy pustil Havel?