Neviditelný pes

GLOSY: Vyhláškový chaos je dokonalý

17.12.2020

Právníci by se měli postavit proti vládě a aktivně pomáhat živnostníkům

Ještě že máme soudce Sováka, jinak totiž všechno přebijí opatření vlády jak co do formy, tak do důsledků. Nechtěl jsem se mu věnovat, ale přeci jen je tu bodík, který komentovat nutno. Korunní svědek kauzy, na sedm let odsouzený za podvody, báječný to zdroj důvěry. Kdyby takového navrhla obhajoba, tak ji průměrný soudce žene někam. Přesto se to dá pochopit, kde jinde brát zdroj informace o úplatcích u trestního soudce než u zločinců, tedy potenciálních zákazníků? Ovšem level nekonečno tomu dává, že korunní svědek je asi úředně uznaný blázen, jak tvrdí sám o sobě v podáních soudu. Jak se tohle překoná, to ví jen… odborný znalec, tedy Chocholoušek… chtěl jsem říci psychiatr.

Pan majitel hospody Šeberák zvolil cestu občanské neposlušnosti a nezavírá s nařízenou zavíračkou. Za války by šel ke zdi, za socialismu do dolů. Dnes stačí tak dvanáct policistů. Ti ho pěkně zatknou, odvezou na služebnu a po výslechu pustí domů. Sice ty vyhlášky a nařízení nikdo nechápe, jsou protiústavní, nesmyslné a já nevím co ještě, ale každopádně vlhký sen pana ministra Zaorálka se začíná plnit. Ono i zajištění podle zákona o policii (omezení osobní svobody pana majitele) je přece preventivní. Neposloucháš, tak zavřít a hned, posedět v klidu v cele a pak propustit. Na co soudy?

Vyhláškový chaos je dokonalý. Zakazuje se v hospodě vařit čaj! Proč? Protože neumíme ani napsat, co chceme zakázat. Pak předstíráme opravu zjevné nesprávnosti v psaní a počtech. Bude se to učit na právnických fakultách - tohle opravdu oprava zjevné nesprávnosti není. To je blbost a šlendrián. Šlendrián mající podstatu v tom, že všichni tolerují vládě, že nezdůvodňuje svoje kroky, nezdůvodňuje své vyhlášky a nařízení. Velký podíl viny na tom máme my právníci: soudy, včetně Ústavního, že to tolerovali už na jaře, a my advokáti, že to nežalujeme. Nastolil se stav absolutní ignorance práva a ryba smrdí od hlavy.

Chlastačky v hospodách po zavíračce jsou přímý důsledek ignorance práva vládou. V USA se zorganizují právníci a hned vystoupí na ochranu porušování základních práv, hledají si klienta a jdou tvrdě do střetu se státem, soudy jim jdou naproti. U nás nejsme schopni (my advokáti) udělat to samé. Co nám brání ihned zastoupit ty nejvíc postižené živnostníky, najít malého kavárníka, řezníka, kadeřnici a chtít náhradu škody a odstranění zákazů hned a tady? Nejde o peníze a souzení pro zábavu, nejde ani o peníze pro ty poškozené. Jde o princip respektu k právu, k jeho dodržování všemi, je to přece základ existence demokratického státu. A navíc, když to neuděláme, ovládnou prostor demagogové z druhé strany, stejně nebezpeční jako ti, co aktuálně povolují představení v kině bez diváků.

Chci ale glosovat, nechci nabádat, nebo snad být mravokárcem, tak zpátky k všednímu dni. Pan bývalý slovenský policejní prezident Milan Lučanský, t.č. ve vazbě za údajnou korupci, se tam prý pokusil zasebevraždit. Teď se ukazuje, že prý jen v cele sám upadl a praštil se o kovovou postel do oka. Sice byl operován, ale jinak si nestěžoval. Nikdo u toho nebyl, tvrdí prokuratura. Pan expolicejní prezident se neměl dobrovolně vracet z Chorvatska, je z toho, zdá se, na začátek jen bolení oka. A nebo si cestou mohl připomenout vtip: Gejza, ty jsi ho bodnul? Ne pane strážníku, on mi naběhl na nůž. A opakovaně!

Tak se loučím s připomínkou, soudce Sovák se nám na scénu ještě vrátí. A s ním přijde možná kouzelník… nebo zákon?

Autor je advokátem, členem prezidia Unie obhájců, partnerem kanceláře Moreno Vlk & Asociados a členem odvolací kárné komise České advokátní komory.

Info. cz



zpět na článek