23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

GLOSY: Prezidenti jako víno?

Oba v mých očích hodně klesli, když tímto způsobem mámí voliče. Oni nevědí, že výše platu prezidenta je dána zákonem, že změny mohou zajistit právě jenom zákonodárci, nikoli prezident?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Vízek 28.8.2012 8:59

Jsme rovnostářská společnost, říká M. Kalousek. Má pravdu?

Platy a odměny všech těch generálních ředitelů, vysokých manažerů, členů představenstev a dozorčích rád  různých i polostátních firem drcají i měsíčně o statisíce, ba o miliony (např. ředitel Českých drah např. ročně 15 milionů, náměstci 12 milionů) a na konci někdy bývá i krach, bankrot, konkurs. Takže odměny často neodpovídají jejich schopnostem a ani výsledkům jejich činnosti.  A 61% lidí přitom nedosáhne na průměrnou mzdu, mnoho z nich ani na její polovinu, čili na částku 13 tisíc měsíčně.

Se závažným zjištěním, jak se zachází se státními penězi, přišla i letos ve své výroční zprávě Bezpečnostní informační služba (BIS), která doložila, že lobbyisté loni ovlivňovali zakázky prakticky všech státních firem a podniků se státní účastí. Zmiňuje například Správu železniční dopravní cesty (SŽDC), která zvýhodňovala předem vybrané subjekty, jmenuje například České aerolinie, Českou poštu, České dráhy a ČD Cargo, kde docházelo k ovlivňování výběru zakázek, přípravy strategických rozhodnutí a dokonce i personálních otázek. Podnikatelské a lobbyistické subjekty prosazovaly vlastní cíle přes osoby mající úzkou vazbu na vedení těchto společností. Zadarmo to nebylo. Cituji: "Některé prodeje majetku společností vzbuzovaly značné pochybnosti o jejich transparentnosti a výhodnosti pro stát. Management rovněž záměrně informoval kontrolní orgány společností neúplně nebo zkresleně," píše BIS.  Některé finanční instituce, například Česká exportní banka, pak podle ní postupovaly nestandardně a financovaly rizikové projekty.

Inu: každou korunu od obyčejných lidí si český stát dokáže pohlídat a umí ji získat,  ale hlídat milion či miliardu nedovede. Nebo nechce?       

F. Vízek 28.8.2012 8:55

Je krize. Nejsou peníze. Musí se šetřit. Slyšíme to denně, ne?

Zajímavé, že nám vyrostlo tolik dolarových milionářů a dokonce dolarových miliardářů., když stát zároveň fest chudne a na nic nemá peníze. V loňském roce nárůst milionářů ve světě 6 až 9 procent, u nás nárůst 29%.

Stát jde ekonomicky dolů, bere z kapes seniorů, nemocných, invalidů, rodin s dětmi… Čím to je?  Jedni za krize obracejí každou korunu, druzí královsky bohatnou. Proč všechny sousední země včetně Slovenska a Polska už ekonomicky rostou a náš HDP jde vytrvale dolů?  

Máme v čele státu ekonoma, kolem něho kopec odborných odborníků, ale jsme stále v tunelu: všechno  rozprodali, navíc se zadlužili… a přitom na nic není dost peněz. Stratégové k pohledání. To jim jednou musíme přece spočítat. Mají co vysvětlovat.

T. Kočí 28.8.2012 8:13

Prezidenti jako víno

Sliby těchto kandidátů nesleduji.Byl jsem shodou okolností o víkendu v Jablonci.Podél rychl.komunikace tam je plno bilbordů s Paroubkem.Tam by se měli všichni populisti učit.Ten otrapa slibuje uplně všechno.Jen aby se udržel u lizu.Fuj!

M. Trhlík 28.8.2012 3:48

Re: :))))))))) Soudruhu Vízku, to se to určuje a rozdává

Pane Ondysi, je zřejmé, že vše co napíše Vízek, je špatné.Asi podobně jako p.Křeček.Ale nestojí to občask zamyšlení i bez  těch pracovních táborů? Nebo si myslíte,že zázračného zbohatnutí řady lidí si všímá jen Vízek? Pečení holubi už  nepadají nikomu do huby, protože ani nikdy nepadali a právě proto by se nemělo nechávat vše bez povšimnutí.Nemělo by se rozdávat, ale ani krást a vydávat to za poctivě vydělané peníze.

V. Ondys 28.8.2012 1:21

:))))))))) Soudruhu Vízku, to se to určuje a rozdává

jeden jenom žasne, k čemu všichni příkladně nezištní genitálové potřebují stát včetně trápení se všemi nevděčnými odpůrci v pracovních táborech, když v komuně uvědomělých dobrovolníků by jim lítali pečení holubi rovnou do konečníků, :)))))) ani by nemuseli hloupě otvírat pusy!