Neviditelný pes

GLOSY: Prezident je popleta

7.1.2021

Legitimitu příkazům dává jen strach a ze slovenské očisty se stala msta a bezpráví

Nový rok je tady! S trvající negací lidských a ústavních práv, na základě zákazů přijatých svévolně a neodůvodněně. Bude se o tom pořád psát, bude se to rozebírat, já k tomu svoje řekl, tak jen připomínám. Legitimitu příkazům, které nás obklopují, dává jen náš strach. To, že jsou přijímány cestou „účel světí prostředky“, nás bude stát v budoucnu vysokou cenu. Naši svobodu. No ale pryč od strašení k světlým zítřkům.

Nejvyšší správní soud, v očích zejména aktivistické veřejnosti bašta obrany našich práv, rozhodoval o povinnosti poskytnout informace o působení a odměnách rozvědčice R. K. v Českých drahách. Tedy česky: Za co bere prachy od státu z našich daní? No a tvrdě jim vyčinil. Jak obcházejí zákon! Úplně nepřípustně! V Českých drahách z toho musejí být úplně nešťastní a sebekriticky spáchat skoro seppuku nebo tak něco. Jen škoda že se to táhne už šest let a České dráhy ty informace pořád nikomu nedaly.

Ono to pak na první pohled vypadá, že je rozsudek jako cár papíru. Teď by se uvědoměle aktivní občan mohl velmi rozhněvat na ty ošklivé chobotnice jednoho hnutí, co tak zastírají pravdu. Tak jen než se úplně pohněvá, tak ty chobotnice s chapadly s nápisy „Neřeknu!“ a „Co je ti do toho?“ sídlí třeba i v České televizi. Ta také některé informace nevydává a nevydává a nevydává, a… tak je to s každým úřadem. Mám malý námět pro Vrchní státní zastupitelství v Praze a Olomouci. Co takhle za to někoho stíhat? Že si dělají z lidí legraci a neposkytují informace. Nejsou na to potřeba odposlechy, nasazení specializovaných policejních jednotek a přísahám, že i zatčení by se tam dalo realizovat. Aha, není to závažné… Tak nic.

Smutno je na Slovensku. Pan policejní exprezident zemřel, každý ví jak… Tuhle jsem predikoval o jeho předchozím úrazu, a jak na potvoru, když se to dopoledne potvrdilo, večer už nebyl mezi námi. Nevím úplně jak ironicky komentovat smrt člověka. Třeba že byl ve vazbě úplně zbytečně? Když se sám dobrovolně na výzvu vrátil ze zahraničí? Proč ho zatkli? Že byl ve vazbě (i když neznám spis, tak to vyslovím), protože tam raději šoupneme každého, aby nás veřejnost necupovala?

Proces očisty na Slovensku se stal procesem msty a bezpráví. Místo hledání spravedlnosti je krásným dokladem toho, jak se místo odstranění skutečného zla vyhloubí příkop ve společnosti a vyryjí jizvy do duší pozůstalých. Spravedlnost je spravedlností, jen když ji co nejvíc lidí přijme jako spravedlnost. Spravedlnost není pomsta. Kdybych se mohl zasnít, tak bych navrhl jediné řešení věci slovenské očisty. Ať se všechno soudí v Čechách, před českými soudy, českými státními zástupci a advokáty, podle slovenských zákonů. Každý tomu bude rozumět, jazyková bariéra padá a za špatné rozsudky v očích jedné či druhé strany budou moci Češi. To bychom pro Slováky mohli udělat.

Tak zase trochu světla do tmy. Na právním poli ho přináší pan popleta, chtěl jsem říci pan prezident. Nepodepsal zákon, co asi možná vetoval, nebo nevetoval, pak to vysvětlil druhým dopisem, že nevetoval. Moudří akademici už dávno spolu se soudci vyslovili, že ten podpis pana poplety není vlastně třeba k platnosti zákonů a máme se tu všichni fajn. Byl jsem (nepovoleně) u souseda na vesnici na jednom pivu a ten dobrý muž se mě ptal, jak to vlastně je s tím podpisem pana prezidenta a jak to může platit, když to nepodepsal, a že jemu účetní u nich ve firmě cesťák, který nepodepíše, neproplatí, i když je jinak podepsaný od šéfa i závozníka. Nedokázal jsem mu to vysvětlit. Po asi hodině marné snahy to shrnul, že tam v té Praze je všechno divný. No, velmi jsem se s ním shodnul.

Hodně zdraví a dívejte se na vše s úsměvem.

Autor je advokátem, členem prezidia Unie obhájců, partnerem kanceláře Moreno Vlk & Asociados a členem odvolací kárné komise České advokátní komory.

Info.cz



zpět na článek