23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

GLOSY: O světě a politice (2)

Zajímavý slovinský ekonom Jože Mencinger, kterého znám již od 80. let, jeden z hlasitých kritiků jugoslávského samosprávného ekonomického systému Titovy éry, ve své studii pro univerzitu v Lublani odmítá, aby byly Slovinsku vnucovány FDI (přímé zahraniční investice).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Hrbek 13.2.2020 8:17

Vážený pane Klausi, nač jste si potřeboval kupovat set top box k televizi, když podle Vašeho výroku se na televizi vůbec nedíváte? A při Vašich příjmech za přednášky by snad bylo lepší si koupit televizor nový. Ale v technických záležitostech jste se nikdy pořádně nevyznal, i hřebíky do plotu musela za Vás zatloukat paní Livie. Jinak pletete dohromady národ a společenství. Národ vznikal dobrovolným nebo nuceným sjednocováním kmenů a jeho velikost z převážné části závisela na velikosti a počtu jednotlivých kmenů. Takže německý národ je přirozeně větší než český.

A přitom je třeba důsledně odlišovat národ etnický a národ politický.

Přitom Češi jako etnický i politický národ jsou jedním z nejstarších, protože vznikli již zhruba v X.- XI. století. Němci jako etnický národ vznikli na konci středověku a jako politický národ vznikli teprve ve století XIX.

Specifickým případem je tvorba "amerického národa", který je spíše "politickým" než "etnickým" národem a "národní hrdost" je v podstatě "státní hrdostí". Dokonce ve vedlejší Kanadě, žádný etnický "kanadský národ" nevznikl.

EU si nikdy nekladla za cíl vytvořit "evropský národ", ale "evropské společenství" ne "etnických", ale v podstatě "politických" národů, které má velký ekonomický význam, a na které by měli být jeho jednotliví členové hrdí.

P. Kmoníček 13.2.2020 9:55

Nojo, ale když ono lhát Čechům je ve stáří zábavné a čas pěkně utíká. I na bolest kyčlí se při tom účelovém blábolení někdy zapomene.

M. Valenta 13.2.2020 10:22

Napsal jste to dobře a Klaus to také ví, ale v zájmu servírování vlastních politických polívčiček nepoví.

P. Brich 13.2.2020 16:56

Nemusíte našlapovat tak opatrně.

Cílem Třetí Říše bylo také vytvoření "evropského společenství", kde ti správní hodují u stolu, méně správní otročí a nesprávnými se topí v kamnech.

D. Bystriansky 13.2.2020 22:18

Eurhujer a každé druhé slovo máte národ, merkelová vám předvedla jak se národní vlajky mají házet pod stůl. Dohledejte si na YouTube.:-)))

L. Písařík 13.2.2020 7:36

A když se takové učení tluče do hlav studentíků dokonale, pak z toho vznikne chvilka pro demokracii a sbor studentů, kteří chtějí demokracii uskutečnit pomocí nátlakových skupin z ulice.

T. Vodvářka 13.2.2020 5:02

Doporučuji rekapitulaci Vašeho postoje k lékařům za doby Vašeho premiérství. Ono "ať jsou dělat taxikáře, když se jim to nelíbí", jistě pamatujete. Tak teď prosím vysvětlete - místo podobných vzpomínek - našim občanům, proč nemohou sehnat lékaře, proč jsou čekací doby na vyšetření již v řádu měsíců. Při Vaší elokvenci to bude jistě hračka.

J. Kulheim 13.2.2020 7:50

Nevím co jiného se dá doporučit tomu, kdo stále brečí, že má málo peněz než to, aby šel pracovat tam, kde dostane víc.

Ve zdravotnictví existuje zabetonovaný socialismus a komunistické myšlení. Na jedné straně tarifní mzdy na druhé straně může člověk pracující v nemocnici otevřít soukromou ambulanci v tom samém oboru v jakém pracuje ve státem řízené nemocnici.

Kdo by šel pracovat někde do Horní Dolní, když má každý den pod hlavou kapitační platbu stejnou jako v Praze?

Občané platí daně na systém vzdělávání a službu nedostávají. Proč by za těchto okolností měli platit.

T. Vodvářka 13.2.2020 8:29

Pane Kulheime, doporučuji Vám si vyhledat můj straší článek, kde popisuji současnou situaci. Vůbec nejde o peníze. Jde o to, že stojíme před katastrofou nedostatku lékařů, neboť věk neoblafnete a prostě noví nestačí nahrazovat ty, co jdou do pense. Pokud byste si prostudoval systém úhrad zdravotní péče, zjistil byste, že pojišťovna neproplatí práci nad limit, daný minulými léty. Takže - lékař pracuje do limitu mu daném pojišťovnou a pokud by pracoval déle, tak zadarmo (či spíše ve ztrátě, protože by musel proplácet přesčas své sestře). Takže - do medicíny se mladí moc nehrnou, díky šílenému systému postgraduální výchovy jdou raději do Bavor či Anglie. nebo - možná dle rady pana Klause, jezdí po Praze s taxíkem a vydělávají více. Kam ale půjdete, když najdete třeba krev v moči či budete mít bušení na hrudníku? Za taxikářem?

P. Kmoníček 13.2.2020 9:59

Pane Vodvářko, v jednom se mýlíte. Oblafnout věkem kupu poslanců i samotného nejchytřejšího lháře t.č. prezidenta České republiky se včera povedlo Křečkovi (dnes už skutečnému JUDr)

J. Kulheim 13.2.2020 14:38

Já čtu vaše články docela rád, protože s vámi většinou souhlasím. Pokud píšete o zdravotnictví, tak se mi zdá, že žijete v bublině, která vám nedovoluje vidět realitu a nemáte snahu se z ní vymanit. Většině zdravotníků chybí reálný pohled na situaci. Pohybují se v prostředí, kde neslyší jiný pohled na život kolem než ten svůj. Komunikují stále mezi sebou, řeší stejné problémy a shodnou se na tom, že jediným řešením je to co vyhovuje jim.

V této republice vystuduje bezplatně lékařů mnoho. Oni chtějí jít za lepším a mají na to právo. Náklady na studium nesou občané ČR a za to nedostávají nic.Současný systém s malými úpravami, tady "funguje"od roku 1990. Zatím s tím nikdo nic neudělal a mám dojem, že dělat ani nechce. Pouze MUDr Julínek byl na funkci ministra připravený. Všichni ostatní jsou vytahováni jako zajíci z klobouku. Pouze Julínek chtěl změnu systému a začal 30-ti Kč a poplatkem za hotelové služby. Díky lékařům jako pan Kubek, Ráth a další, padl i s ODS.

Tarifní mzdy jsou nespravedlivé vždycky. Někdo dostane za svou práci méně než by si zasluhoval, jiný zase moc. Cenu práce dokáže ukázat pouze trh. To chce konkurenci, bez toho to nejde. Trh nelze aplikovat všude, ale většinou ano. V.K. vám poradil, že když se cítíte např. finančně podhodnocený, tak můžete jít dělat něco jiného kde se budete cítit lépe.

Co poradíte vy osobě, která platí zdravotní daň a nemůže najít např. zubaře, kterému k životu stačí, když udělá dost preventivních prohlídek. Nebo tomu koho posílají sem a tam, protože praktický lékař má kapitační platbu a není závislý na tom kolik práce odvede, ale kolik má lidí v kartotéce.

Myslím, že to je na mnohem širší diskusi, která přesahuje možnosti diskuse na NP. Já jsem na to připravený.

R. Langer 13.2.2020 8:11

Jsem si jistý, že když si to vyšetření zaplatíte, určitě na něho nebudete čekat několik měsíců. ;-)

T. Vodvářka 13.2.2020 8:30

Já taky, k tomuto to směřuje, Nicméně . v tom případě by si občan platil péči dvakrát. A to mi - jako lékaři - samozřejmě vadí.

R. Langer 13.2.2020 14:03

No vidíte, že tomu rozumíte. ;-)

M. Moravcová 13.2.2020 8:48

Proč nemohou sehnat lékaře? Protože za naše peníze vystudovaní lékaři dělají primátory, senátory, jdou si vydělávat do zahraničí. proto nemáme lékaře. Kdyby se museli finančně podílet na studiu, či lékařskou praxí vrátit školné, bylo by to jinak.

T. Vodvářka 13.2.2020 9:11

Za Vaše peníze, paní Moravcová, vystudovali úplně všichni (i třeba řezník-uzenář na SŠ). Možná i Vy.

Těch pár poslanců s titulem MUDr. opravdu situaci nezmění, věřte mi. A platit za studium? Jistě, nejsem proti. Zkuste oslovit KTEROUKOLI politickou stranu s tímto návrhem. Jsem si jist, kam Vás pošlou. Protože jen málo jedinců chce spáchat sebevraždu.

I. Schlägel 13.2.2020 10:19

Cokoliv je zdarma nebo "zdarma", je toho nedostatek. Platí to i o zdravotní péči. Ekonomické zákonitosti se nedají oblafnout líbivými řečičkami politiků o právu na zdravotní péči "zdarma", protože se zdravím se prý nekšeftuje.

P. Brich 13.2.2020 16:37

A to ten lékař i řezník-uzenář, kteří vystudovali za Vaše peníze, alespoň něco nastudovali a jsou k něčemu. Alo co s takovými, co studují a počítají pohlaví a zabývají se studiem vlivu hudby na duševní zdraví papouška apod.

Zajímavé, že při nedostatku lékařů u nás sem jezdí z ciziny se nechat operovat, dělat zuby, atd.

Také je zajímavé, že se sem dovážejí pacienti z bůhvíjaké tramtárie a zde jsou zdarma operováni a léčeni. A pro naše děti se dělají všelijaké sbírky, víčky od PET lahví počínaje.

Ten chlívek prostě někomu vyhovuje.

M. Moravcová 13.2.2020 19:50

Ano, za mole peníze vystudovali úplně všichni. Ale většina z nich to státu vrátila. Svou prací v oboru. Máte s tím problém?

V. Petr 13.2.2020 20:51

Pitomost.

Většina těch, co vystudovali nebo pouze studovali (za komunistů systém nepřipouštěl věčné studenty, co si chtějí prodloužit mládí) nevrací NIC a papír ze školy získaný využívají k tomu, aby mohli škodit v nějaké neziskovce, přisáté na veřejné rozpočty či přímo ve státní správě!

J. Svozil 14.2.2020 15:40

Moravce a ty svorcaku mas nejake penize? Sotva schrastis na drskovou v bufetu :):):):)

D. Imr 13.2.2020 22:08

Myslet si, ze bude Klaus cist diskusi pod clankem na NP, o kterem mozna ani nevi ze otiskl jeho prispevek v novinach.. to uz je nejaka nemoc, ne? :)

K. Šubrt 13.2.2020 3:47

Čti dál Timure