16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

GLOSY: O světě a politice (1)

Nedávno jsem vzal do ruky jeden z mnoha svých sešitů výpisků z knih a časopisů a objevil jsem tam věci, které mne překvapily. Hlavně proto, že se mi zdají jako zcela současné, jako něco, co se právě dnes snažíme říkat těm, kteří nečtou (a nezapisují si).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kobetič 2.2.2020 18:09

Po přečtení diskuse jsem si znovu přečetl i glosu pana V. Klause – a musím konstatovat, abstrahujíc stupidní poznámky několika hulvátů, či přímo lhářů, že jiní diskutující asi nerozumí psanému textu...

Citace osobností, autorit k různým tématům, bývají vzácnou esencí znalostí a zkušeností, i vzdělanosti a věku, či "jenom" zdravého rozumu... A např. výrok P.C.Robertse (viz předposlední odst.) si dobře pamatuji asi proto, že v té době mne poněkud překvapil... „Mám obavy“, že platí i dnes.

I. Mertl 2.2.2020 19:21

Zopakujte si pravidla o převodnících, pane Kobetiči, je to vzácná esence češtiny, snad i vzdělanosti.

V. Kobetič 3.2.2020 12:33

Zajímalo by mne pane Mertle, zda by vaše slovenština byla srozumitelná tak, jako moje současná čeština. V tomto krásném jazyce jsem totiž samouk. A i když se do vašeho textu rovněž vloudily chybičky, nedělám z toho diskusní příspěvek... Tedy od gramatiky k faktům: Naprosto nesprávně hodnotíte např. nejenom situaci kolem rozdělení státu, ale v této souvislosti zejména i V. Klause... Tedy - buď jste na fakta zapomněl, anebo jsou vaše poznámky účelové. Já mám dělení státu nejenom v živé paměti, protože jsem na Slovensku v té době žil a specielně proti rozdělení jsem se i osobně angažoval. Konec konců bylo i důvodem naší „emigrace“. K tomuto období mám rovněž spoustu písemné dokumentace, dokladů – i poznámek. Taky jste si je mohl dělat a nyní byste mohl excelovat. Resumé – věřte tomu, že rozdělení státu bylo v té době tím nejlepším řešením.

Na závěr poznámku. Pakliže v této zásadní věci - řekněme, „improvizujete“, jak vám lze věřit v těch ostatních věcech?

P. Kmoníček 2.2.2020 16:39

Pane Klausi, uznával jsem Vás a dodnes si Vás vážím, ale trocha skromnosti by se v našem věku hodila Já si to uvědomuji.

J. Svozil 2.2.2020 13:13

Jasne pan Klaus si to musi precist po sobe kdyz to nikdo necte v tydnu jsem sel kolem knihkupectvi a tam lezela halda jeho slatanin po 50 halerich za kus ,tak se nedivim ze si to pan starik precte aspon sam pro sobe ;-D;-D;-D

P. Manda 2.2.2020 18:38

kecáš !

J. Svozil 3.2.2020 4:12

Ale nekecam muzes si tam prijet treba s tragacem a odvest si tech jeho knich za dvacku haldu ;-D

M. Němec 2.2.2020 9:42

Já jsem si taky vytáhl přes 20 let staré zápisky, a v nich stálo , bohužel jsen heslovitě.

Vendoušek povečeřel se sponzorem ODS Lájosem Bácsem, aby mu poděkoval jménem strany za 15miliónový dar. Dobré náladě při sponzorské večeři neuškodil ani fakt, že Lájoš Bács byl už tak trochu po smrti.

Hned za měsíc přivítal pana Radjiva M.Sinhu z Mauritia opět Vendoušek, tentokrát v sídle ODS, aby mu poděkoval za sponzorský dar. Pan Sinha byl trošku vykulen8-o, protože nikdy nikomu nic nedal, natož peníze, ale návštěva proběhla ve velmi přátelském duchu a pan Sinha dostal na cestu domů Vendouškem podepsaný výstřižek z novin "Vendoušek Klaus máí slabost pro letušky. Bednářová je prý už jeho třetí".

Vendoušek přijme příští měsíc v restauraci HURÁÁÁ na rohu Langerovy ulice a Kaniokové třídy dalšího sponzora, pana Pepu z Hongkongu. Podávat se bude polévka z číslíček a pohádkový rumpsteak.

L. Novák 2.2.2020 11:49

Potíž je v tom, že ty tvé blbosti nemají žádnou myšlenku, o níž by stálo za to diskutovat. Rv :-P

J. Kanioková 2.2.2020 14:56

Bože, to je konina !

D. Mach 1.2.2020 22:49

Tak Václav Klaus už čte jen sám sebe .. a ještě to drze přiznává.

J. Nevrkla 1.2.2020 23:29

Klaus čte jen sám sebe? Tak to jste ten článek nepochopil. A zřejmě přečetl pouze zlomecek toho co on, o pomyšlení a pochopení ani nemluvím.

D. Mach 2.2.2020 0:33

Nehodnoťte ostatní podle sebe.

R. Langer 2.2.2020 7:18

Hezky jste si naběhl... ;-D

D. Mach 2.2.2020 10:15

Po půlnoci už neběhám ...;-D

J. Nevrkla 2.2.2020 10:32

Hodnotím podle reakce. Myslíte si, že jste toho načetl více než Klaus?

I. Mertl 1.2.2020 17:25

Smutné konce! V 89 jsme se zaradovali, když na podium v Činoheráku vylezl chlapík ve svetru: "Klaus, ekonom". ) Bravo, vedle zasloužilého disidenta, ale poněkud bohémského divadelníka, osmašedesátníků a lidí z kultury konečně praktik, a prý se západní zkušeností. Takové obnovovaný stát potřebuje! A nějakou dobu to fungovalo: humanistická dikce Havlova, nenápadný pragmatismus komunistického zrádce Čalfy a pravicové vystupování Klausovo spolu s hromadným nadšením nad změnou režimu. Pak Klaus převzal politické otěže založením pravicové ODS místo rozplizlého Občanského fóra a začal pohyb doprava. Konečně! Kuponová privatizace, málokdo na ní prodělal, ale nikdo tak nevydělal jako vekslácký podvodník Kožený, Klausův veřejný oblíbenec. Neochotná privatizace velkých firem do zahraničních rukou. Kdo z domácích na to má peníze, a kde doma vzít nezbytné know-how, Klause moc nezajímalo, chtěl domácí kapitalisty. Pithart privatizoval Škodovku do německých rukou k veliké Klausově nevůli. A banky? Kdepak, musí zůstat v českých rukách, aby financovaly domácí podnikatele. Klaus asi opravdu veřejně neřekl, že neexistují špinavé peníze ani že ekonomika má přednost před právem. Klaus nadále citoval Thatcherovou, ale jeho vnitrostátní politika byla levicová. Pak přišla vila Thugendhat s Mečiarem a dotažení nacionální očisty státu. Kdoví, třeba jiné řešení nebylo snadné, ale oba nacionalisté ho nehledali. Tehdy jsem ODS přestal volit, sorry. Pak jsem potkal kolegu, který Klause dlouho znal, studovali spolu, hráli basket (Klaus dobře, ale říkali mu Držmíč). Pok i bydleli poblíž a v osmdesátkách na střídačku vozili své děti na sport, Klaus Trabantem a kolega starou Simcou po rodičích. Ale Klaus měl prostě to lepší auto. O dalších politických kixech pana už nic. Teď už se věnuje, díky Bohu, jen expolitickému cestování a repeticím svého politického spisovatelství: "Objevné četbě svých starších výpisků" a spisků.

I. Mertl 1.2.2020 17:28

Vím, co v nich najde: svou neomylnost. Tak to sebestřední jájínkové mají. A stále se to někomu líbí.

R. Langer 2.2.2020 7:18

Tolik řečí, a nic z toho. ;-D

I. Mertl 2.2.2020 9:54

Chytrému napověz.

J. Kanioková 2.2.2020 14:50

"Kožený, Klausův veřejný oblíbenec" ....

Bolí paranoia ?

I. Mertl 2.2.2020 15:43

Někde si, dámo, přečte, co je to paranoia, aby nebyla pro smích. A ohledně Koženého, najde si to - někdy tak 93-4 (?) byli, snad dokonce spolu (?), v TV a Klaus si ho liboval, neb to pro něj byl ten ideální český kapitalista. Seriously!

R. Tesařík 2.2.2020 16:43

Klaus v čnoheráku nebyl. A celá věc s Koženým ? Kožený rozhýbal kuponovku. Do té doby nebyl velký zýjem. Jste strašnej marlák

I. Mertl 2.2.2020 17:36

Tak to bylo brzo potom. Je to dávno a člověk se plete. Klaus to má jako celoživotní figuru. Kožený ilustruje jeden z jeho omylů. Zdravím.

R. Tesařík 2.2.2020 17:51

Mezi námi, Kožený neměl peníze na rozjetí kampaně. Byl za tím někdo jinej(nebyl to Klaus) nicméně rozhýbal kuponovku, to byla ta Klausova pchvala. No, a když píšete vexlák... Myslíte ve Švýcarsku?

J. Svozil 3.2.2020 4:15

Kanioko ale BEM zlodej rvni kvality ano milacek Klause;-D

P. Staronový 2.2.2020 17:02

"Klaus nadále citoval Thatcherovou, ale jeho vnitrostátní politika byla levicová. Pak přišla vila Tugendhat s Mečiarem a dotažení nacionální očisty státu."

Jakou jinou politiku chcete dělat ve státě, ve kterém (přes všechny tehdejší proklamace) většina voličů smýšlí levicově?

Slováci z Československa prostě vystoupili - viz zákon o přednosti slovenských zákonů před federálními? Co byste v takové situaci dělal vy? Havel od toho utekl jako malý kluk, Klaus dojednal techniku rozdělení.

I. Mertl 2.2.2020 19:11

Máme na to rozdílný pohled. Já časem pochopil Klause jako muže velkých slov a malých činů, co se rád pohyboval cestou nejmenšího odporu. Rychlé a jednoduché řešení. Slovensko jako demonstrační případ: Havel nemohl konat, jeho pozice na Slovensku byla mizerná. Pithartův dvojdomek (reálná federace, kterou Slovákům slíbil už Masaryk) byla pro Klause nepřijatelná i kvůli Pithartovi. A taky to odpovídalo jeho preferenci homogenity proti komplikovanosti i vzoru Beneše, jak nás zbavil Němců. Snadno, rychle, levně, velká škoda. Ještě jednou snadno, rychle, levně, ještě jednou škoda, i když ne tak velká.

D. Polanský 1.2.2020 11:20

Problém je, že svět se změnil. Můžete hlásat nacionalismus, ale podívejte se na propojení celého světa, výroby, obchodu, studijní pobyty, komunikační sítě, dopravní propojení, nadnárodní firmy, banky, pohyb pracovní síly, národně promíchaná manželství, ale i propojenou mezinárodní kriminalitu atd. atd. Mám obavu, že vzpomínky na minulost změny ve světě nezastaví. Nelze čůrat proti větru. Spíš mám rád Ciolkovského, který kdesi v špinavé Kaluze, díře na konci světa, kde učil malé žáčky číst a psát nejen snil o letech do vesmíru, ale on i dělal praktické výpočty. Výpočty pro budoucnost.

J. Nevrkla 1.2.2020 11:37

Nelze čůrat proti větru a být vlastencem? Opravdu nezbývá, než být globalizovan a podléhat nějaké svetovlade? To tedy znamená, že můžeme zapomenout na demokracii a hájení vlastních zájmů a názorů a staneme se jenom ovladanymi ovcemi.

S tím zásadně nesouhlasím, to si nepřeji.