24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

GLOSA: Zpráva o mocenské situaci

Po uchopení moci musí noví vládci vyřešit dva základní problémy: Prvním problémem je, jak to udělat, aby se na ně nevztahovaly normy, které sami vyhlásí, ať už jde o normy morální, nebo právní.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Pavel 5.11.2020 23:28

Čínská primula je tak maximálně odborník na to, jak si nahrabat.

V. Kučer 5.11.2020 22:08

Současnou zdravotní krizi nevyřeší politici ale odborníci jako je pan Prymula. Politici tomu rozumí asi jako já a možná ještě méně protože já jakožto penzista mám dostatek času abych hledal zde na internetu informace. Definitivně to bude vyřešeno až bude k dispozici vakcinace.

P. Brich 5.11.2020 16:09

Jakkoliv nejsem příznivcem pana Kalouska, jak by měl podle Vás skončit? Na špagátě nebo letem z Nuselského mostu? Pan Kalousek není ve státní správě ani moci výkonné, ale ve vztahu k vládním nařízením je jako občan. Tudíž nemůže být odněkud odvolán nebo sesazen. Potrestán může být jako občan pokutou nebo vězením.

Pan Prymula porušil nařízení vlády, jejímž byl členem, tak mu bylo umožněno "čestně" odstoupit.

Na tom je ale ještě něco, o čemž se úmyslně mlčí a je mnohem důležitější. Zúčastnění prohlašovali, že tam pracovali přesčas na úředních záležitostech. Od toho mají ale své úřední kanceláře se vším komfortem. Co tam projednávali jiného, co nebylo určeno cizím uším? Že by se tam schovali, aby si mohli vyprávět oplzlé vtipy, tomu snad nevěříte.8-o

R. Benýšek 5.11.2020 10:58

Přesně tak. Se začátkem prvního nouzového stavu na jaře jsem googlil, co to vlastně je, a zjistil jsem tehdy na Wiki pro mne neuvěřitelné, že zatímco v Rakousku může jeho ekvivalent trvat bez schválení parlamentem jen 8 dní, tak u nás celý měsíc (za tu dobu už se dá vyhlásit, a eventulálně vyhrát či prohrát menší válka). A nyní už našemu parlamentu ani podle těch našich zákonů nic nebránilo vzít si zpět zákonodárnou moc (což, hádám, tvůrci příslušných právních norem nejspíše předpokládali, že právě takhle bude). Musel by ale (ten parlament, resp. tedy jednotliví poslanci) o to stát. Na druhé straně ale (a naši právní puristé by toto možná podpořili?), možná nelze vládě právně zabránit vyhlašovat nouzový stav vždy na měsíc po každém měsíci a jednom dni, bez ohledu na parlament?

M. Šejna 5.11.2020 10:28

Uf, to je blábol.

Prymula skončil okamžitě poté, co vládní normy sám porušil. Tak jakápak diktatura?

Naproti tomu opoziční Kalousek vládní normy porušil úplně stejně, ale neskončil.

pan Fiala píše dlouhodobě pitomosti. Dnes napsal blbost mimořádnou.

I. Schlägel 5.11.2020 9:19

Vedle.

P. Hatina 5.11.2020 2:20

Mimochodem, napsáno sotva pár dní potom co poslanci i opozičních stran , odhlasovali vládě prodloužení nouzového stavu - a tím potvrdili právě její, zde kritizovanou moc?

Nebyla tu už v pátek cesta toto riziko zamezit požadavkem parlamentu "Vládo, nouzový stav ti neprodloužíme, ale jsme ochotni se tu jako poslanci každý den sejít a tvoje návrhy na ten den projednat, a pokud budou řádně vysvětleny jako potřebné, tak ti je odhlasovat, ale jinak šlus? Asi by to bylo pro ty poslance moc práce a žádné výhody, spíš naopak, by tím převzali svou spoluzodpovědnost za ta vydávaná opatření?