Neviditelný pes

GLOSA: Znásilnění ku prospěchu

22.8.2006

"Podpora" od ČSSD něco stojí. Partaj vládu ODS podpoří jen dva roky - pak vyhodnotí, jak vládla, a uvidí se. Ve vedení každého parlamentního výboru budou vždy po dvou poslancích z ODS a ČSSD, a po jednom z KSČ a KDU nebo SZ. Ve výborech bude sudý počet poslanců, přičemž socdem a komunisté mají většinu, takže jsou nepřehlasovatelní.
Vyvíjí se to dobře...
Pro Paroubka.
Diktovat si podmínky může, Topolánek je přijmout nemusí. Mluvit do výběru ministrů, nejen nestranických, chtít od závazky, jaké budou mít programové "priority" - to už je mez, za kterou snad Topolánek nepůjde. To by byla bezpodmínečná kapitulace, fraškovitá vláda ODS tahaná za nitky ČSSD. Jeho výrok "až přijdu za dva nebo čtyři roky opět do úřadu premiéra, abych nenalezl ruiny" není bonmot. To je jeho program.
Je evidentní, že ví, který poslanec trojkoalice by mu umožnil získat většinu a čeká, až Topolánek pochopí, že mantinely vymezující mu pohyb, mu nastavuje Paroubek a když půjde kamkoli, dojde tam, kam on chce. Tedy k pověření sestavit vládu.
Jenže situace se proti té před měsíci změnila. Tehdy nebyl Topolánek premiérem, teď je. Může udělat jedno - využít ústavu, která říká, co, ale neříká, kdy. Sestavit s trojkoalicí vládu a bez ohledu na to, zda ji levice (ne)podpoří, vládnout. Bude to sice zneužití ústavy, ale bude to funkční pro stát. Konec konců, je tu ústava pro nás, ne my pro ni.



zpět na článek