24.4.2024 | Svátek má Jiří


GLOSA: Změní se zelení?

7.11.2008

Přinese volební propad zelených změnu politického myšlení?

V celém tom politickém marasmu může být dobrým znamením pro stát i občany podzimní volební propad Strany zelených. Jejich nucené spojení v Topolánkově vládní koalici, a to za každou cenu, byl velmi nešťastný krok. Přinesl řadu neschůdných řešení a mnoho ekonomických problémů s lokálními a celostátními dopady. Snad si mnozí voliči - i ta většina, co k volbám již nechodí - uvědomili, co toto málo početné, ale velmi agresivní seskupení znamená.

Považuji na stránkách Neviditelného psa zbytečné sepisovat, jak velké ekonomické a morální škody již Strana zelených způsobila. Bohužel musím potvrdit, že podstatná většina jejich nápadů nepřispěla ke zlepšování prostředí, což je zcela v rozporu s tím, co se nám zelení snažili vnutit.

Ke strategické ekonomické oblasti, kterou představuje energetika, zpracovala vládou pověřená komise řadu doporučení. I zde však zapracovala politická ideologie. Muselo dojít ke kompromisu se zástupci zelených a ten prakticky nelze uskutečnit. Jak všichni v denním životě vidíme, stávající politické dohody a kompromisy představují nicneříkajícího kočkopsa.

Například poslední kauza. Nevyužití alespoň části zásob hnědého uhlí, blokovaného politickými limity, způsobí vysoký nárůst energetické dovozní závislosti České republiky. Při současné ekonomické krizi zřejmě dojde ke značnému propadu našeho importu. Násobné zvýšení cen za teplo a elektřinu spolu s předpokládanými výpadky či regulací dodávek významně zatíží ekonomickou situaci občanů, průmyslu, zvýší inflaci, způsobí logicky nárůst cen všech výrobků, služeb a dalších produktů. Prognóza komise o nárůstu podílu energie z obnovitelných zdrojů, především biomasy, do roku 2030 o nepředstavitelných 212 procent je nezodpovědnou chimérou. Uvědomuje si alespoň částečně někdo ze stávajících politiků dopady svého „snažení“? Bohužel se řídí heslem pokud možno co nejdéle udržet svá postavení a pak ať přijde potopa.

Je proto k politování, že uvažovaná rekonstrukce vlády se z politických důvodů, kvůli dalšímu trvání křehké koalice, zřejmě nedotkne zelených ministrů. Na všechny nedomyšlené „nápady“ vždy doplatili a ještě budou nuceni významně finančně doplácet naši občané a ekonomicky celý stát. Nepředpokládám, že budou v blízké době povoláni k zodpovědnosti odpovědní ministři a politická vedení.