20.4.2024 | Svátek má Marcela


GLOSA: Zelená levice chce MHD zdarma a blob na Letné

27.9.2010

Hádanka: Která levicově-zelená strana slibuje v Praze voličům vybudování sítě lékáren, městskou dopravu mládeži do 15 let zdarma a na Letné chce za peníze daňových poplatníků postavit extravagantní Kaplického knihovnu?

Zelení? KSČM? Noví Trockisté? Ne, správná odpověď zní: ODS.

Abych levici jen nekritizoval, předkládám ve stručnosti pravicové řešení.

Doprava

Skončeme s monopolem Dopravního podniku hl. města Prahy. Je to moloch, do kterého magistrát z našich kapes sype 25 miliard ročně. Dovolme soukromým dopravcům nabízet v Praze své služby. Když soukromí dopravci tlačeni zdravou konkurencí dokážou do Brna vozit bez dotací dospělé lidi za korunu na kilometr a děti do patnácti let za padesátník na kilometr, dokázali by to podobně i ve městě.

Soukromé společnosti si konkurují v dopravě v mnoha světových velkoměstech a navzájem se dokážou domluvit na společné jízdence levnější než Opencard. Otevřme dopravu po městě konkurenci, zrušme dotace a snižme daně.

Knihovna

Zapomeňme na to, že by se měla stavět nová knihovna za miliardy. Zrušme povinnost vydavatelů posílat každičký výtisk časopisů a knih do státní knihovny. Ať vydavatelé posílají do národní knihovny výtisky dobrovolně. Oddělí se tak zrno od plev a bude stačit kapacita budovy knihovny v Klementinu.

Komu se líbí Kaplického umělecké dílo, ať si je postaví jako svoji soukromou vilu nebo soukromou knihovnu a nenatahuje ruce ke kapsám daňových poplatníků.

Převzato z autorova blogu

Autor je předsedou Strany svobodných občanů