Neviditelný pes

GLOSA: Vyměnit NATO za Rusko nám nepomůže

23.3.2015

S velkou kontroverzí a mnoha reakcemi se setkal tento rozhovor se sociologem Petrem Hamplem – Velvyslanec USA se chová jako říšský protektor. Vystupme z NATO, možná se i spojme s Ruskem. Máme tu lidi, kterým se říkalo kolaboranti.

Pro nás, zastánce svobody jednotlivce, nastaly podivné časy. Před 25 lety bylo zřejmé, který stát se ve větší míře snaží nechat lidem svobodu a který jim ji naopak bere. USA vs. SSSR byla jasná volba. Situace v komedii Pelíšky to zcela jasně vystihuje. Ze dvou stejných, ale naprosto stejných, krabiček od zápalek si Bolek Polívka vybral tu americkou. Jistěže. Nyní to mnohým tak zcela jasné není.

Pro Putinův režim není svoboda občanů prioritou. To je špatně. Lidem se tam ale daří lépe než před léty za Jelcina. Opravdu je za to chceme odsoudit? V USA je občanských svobod nesrovnatelně více. Bohužel pro nás i pro obyčejné Američany vojensko-průmyslový komplex stále posiluje svůj vliv. Varoval před ním už v 50. letech vítězný generál a prezident spojených států Dwight Eisenhower. Voják (sic!) kritizoval vojenský vliv. Dokonce to dopadlo až tak, že před léty analytik studené války George Kennan napsal: „Kdyby se zítra rozložil Sovětský svaz, americký vojensko-průmyslový komplex by musel přežít nezměněn do té doby, než bude vynalezen nějaký jiný nepřítel.“

Já s politikou hledání nepřátel zásadně nesouhlasím.

Jsem jednoznačně pro účast ČR v NATO, musíme však důsledně trvat na obranném charakteru naší aliance.

Převzato ze Svobodni.cz se souhlasem autora



zpět na článek