28.3.2024 | Svátek má Soňa


GLOSA: Vše dobře dopadne

11.2.2014

Zachrání nás Pánek, Dienstbier a Pospíšil

Zdá se vám dnešní česká politika v rozvalu? Euroskeptici ještě dýchají a dokonce mají drzost se ještě ozývat. Chemik a uzenář Babiš si koupil moc a chce všeho moc. Čestní, čistí a správní se stále musí potýkat s nepochopením, nemají média ještě úplně pod kontrolou a rozkmotření kmotři jim otravují život a maří snahu zachránit náš stát.

Třeba zrovna ten Babiš. Říká tři věci: 1. Jsem úspěšný a bohatý. 2. Jsem bezúhonný. 3. Náš stát je celý zkorumpovaný. Jenže platit mohou současně jen dvě věci z těchto tří. Bohatý asi fakt je, to mu věřme. Jenže mohl bohatství ve zcela zkorumpovaném státě získat bezúhonně? Nemohl. Tak buď není bezúhonný, nebo stát není celý zkorumpovaný. A my teď kvůli tomu musíme žít v nejistotách.

To ale nic není. Vemte si tu zahraniční a evropskou politiku. Pořád jsou tu hlupáci, kteří by chtěli státní samostatnost a nezávislost na cizí moci. Což to neumíme vzít do ruky jako na Ukrajině? Tam zvolený prezident prý v zájmu svého lidu odmítl podepsat jistě v dobrém nadiktovanou asociační smlouvu a chtěl v ní změny a záruky pro Ukrajinu. No to se podívejme! Zápalné lahve na něj a bude pokoj. Jen u nás to pořád nejde. Kdekdo si dovolí kritizovat Evropský svaz a říkat lidem, že v Bruselu nesedí jen ti, kdo to s českým voličem myslí lépe, než on sám se sebou.

Situace ale není beznadějná. Naopak, vše je připraveno k zásadní nápravě. Vím to od jedné simkartářky. Prvním krokem bude ustanovení Jiřího Pospíšila předsedou Kalouskovy TOP. To už je přece domluvené dávno. Bylo třeba chvíli popracovat na jeho obrazu statečného bojovníka s mafiány, odehrát promyšlený scénář jeho odchodu z kmotrovské strany a teď už půjde vše jak po másle. V červnu na post hlavního mediálního maskota strany rezignuje Schwarzenberg. Nelze riskovat, že co nevidět ve spánku vdechne dýmku a pak bude půl roku v komatu, zatímco soustraníci si vyrvou vlasy při řešení, jak nabídnout lidu náhradní ikonu.

Ta náhradní ikona už dávno nalezena je. Do onoho června proběhnou námluvy Pospíšila s TOP (to myslím obrazně, tak daleko duhová pokrokovost topistů zas nejde) a pak na něj strýc Karel ukáže prstem jako na nového předsedu a mediálního mazlíka. A pochopitelně probruselského a ideově pevného Evropana.

Symetrický proces proběhne v ČSSD. Tam pořád překážejí politici, kteří se zabývají takovými prkotinami, jako je názor sociálně demokratických voličů. Podobné malichernosti jen odvádějí pozornost od hlavního tahu na bránu: od vytvoření nové evropské tváře České republiky. Strany se ujme Dienstbier, Dienstbierův syn. Společně s Pospíšilem tak doplní tvar české politické scény do podoby, jakou má po léta v Rakousku, Německu či Francii. Pravá nebo levá, jednou ty jednou já, hlavně ale všichni pro Brusel a pro sociální hospodářství.

No, a nakonec prezident Zeman havaruje se svým autem na 99. kilometru dálnice u Humpolce a jeho tělo se nikdy nenajde. Hrají fanfáry, rozzáří se ohňostroj a z tísně vychází člověk Pánek Šimon celý v bílém. Usedá na Hrad, odkud bude pomáhat pokrokovým silám v provedení státního převratu všude tam, kde ještě nepochopili hodnotu evropského dobra.

Nevěříte? Tak se dívejte kolem sebe. Den po dni se tenhle scénář naplňuje už řadu měsíců. Konečně se vám může ulevit, budoucnosti již není třeba se bát, vše je pod kontrolou.

Převzato z blogu autora