Neviditelný pes

GLOSA: Vrbětice a týden divů

24.4.2021

V neděli měla svátek Valérie, a tak bylo dopředu jasné, že se něco semele. Zvlášť po sobotním vystoupení Babiše a Hamáčka. Vystoupení přineslo víc otázek než odpovědí. No a pak to šlo, od vyhoštění 18 Rusů k vyhoštění 20 Čechů, a tak dále, což si lidé mohou přečíst v novinách nebo vyhledat na internetu, proto to nebudu opakovat. Aniž bych znal další vývoj, vyjádřím svůj názor, že Rusko v žádném ohledu ČR neustoupí. Velké státy neustupují, neboť si svoje ztráty na jedné straně světa mohou kompenzovat svými zisky na jiné straně světa. Rusko je velký stát. Své ztráty z Evropy si kompenzuje zvýšenou spoluprací s Čínskou lidovou republikou, stejně, jako si ČLR kompenzuje své ztráty způsobené roztržkou se Spojenými státy zvýšenou spoluprací s Ruskem.

Otázky vyvolané vystoupením Babiše a Hamáčka zůstaly. Na to, abychom se je mohli pokusit zodpovědět, musíme se podívat, co se dělo před vystoupením, nikoliv až po něm. Myslím, že nejvýznamnější vnitropolitickou událostí bylo vypovězení toleranční smlouvy ze strany KSČM. Byly informace o Vrběticích tajeny na přání KSČM? Nejvážnějším konkurentem Hamáčka v nadcházejících volbách je Filip. Byla jen náhoda, že kauza Vrbětice byla zveřejněna krátce poté, co bylo oznámeno, že Filip zůstává předsedou KSČM?

Jinou důležitou událostí bylo odvolání ministra Petříčka. Souviselo s danou kauzou a s termínem oznámení? Odmítl ministr kultury Zaorálek přechod na Ministerstvo zahraničí, protože o kauze věděl a chtěl se jí vyhnout? Dozvěděli jsme se o Vrběticích jenom proto, že se pan Koudelka chce stát generálem? A co mysteriózní cesta Hamáčka do Moskvy? Ta sice vysvětlena byla, ale zcela nevěrohodným způsobem!

Je mrzuté, že přicházejí nové otázky ohledně dalšího vývoje, aniž bychom znali odpovědi na ty staré, respektive aniž by ty staré byly vůbec položeny. Čím dřív budou zodpovězeny, tím lépe. Je v zájmu politiků, aby věc byla vyjasněna nejpozději do voleb. Na základě úplných a přesných informací se pak Češi budou moci svobodně rozhodnout, jestli chtějí být ruskou gubernií, čínskou provincií, nebo kolonií Západu...



zpět na článek