20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

GLOSA: Věříte?

Už jsme kvitovali, že „kauza Vrbětice“ posílila český konsenzus ve věci ruské hrozby. Ale ten má své vady na kráse. Hlavně tu, že debata o důkazu přímé účasti mužů z GRU ve Vrběticích v říjnu 2014 se vede v rovině víry.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Franc 30.4.2021 18:21

Nenajdou se důkazy, že špiónci byli ve skladu ve Vrběticích. A to proto, že oni tam nikdy nebyli. Když byli v Ostravě, domluvili se s jistým nevinným českým občanem, že za přiměřenou odměnu vyhodí do vzduch tu munici, co tam měl připravenou bulharský handlíř. Tak si plácli. Komu by to bylo divné, vždyť byl zaměstnancem IMEXu. Pod vidinou tučné odměny se bohužel do toho pustil systémem Vrtáci při práci. Založil požár a čekal. Jenže možná víte z vlastní zkušenosti, jak neochotně chytá hoblované dřevo. Nakonec se dočkal. Vyhodil do vzduchu i munici, i sebe, i kolegu. Tou dobou už špiónci letěli z Vídně domů. Zajímalo by mne, jak se zachovali, když se dozvěděli, že práce je hotová, ale v Česku už se nemusí platit.

D. Černá 30.4.2021 13:28

Tak furt dokola rusáčci zpochybňují? To by bylo, aby ne. Tak zpochybňuje, my víme že musíte, kolaborovat s Ivanem je vaše přirozenost.

J. Ticháček 30.4.2021 20:25

Člověče

Na rozdíl od Vás jsou na světě i lidé, kteří vědí, že věřit lze pouze exaktnímu důkazu. Ten lze provést v matematice a s nějakými limity i ve fyzice. A s ještě většími problémy v dalších přírodních vědách. Vše ostatní lze zpochybnit, ba dokonce je nutno pochybovat. Neboť nekritická víra je vlastní pouze velmi nedospělým lidem. Ono i tříleté dítě už dokáže pochybovat o vlastních rodičích. A Vy se tady imrvére rozhořčujete nad lidmi, kteří nevěří něčemu tak pochybnému, jako jsou politická prohlášení.

J. Bárta 30.4.2021 10:50

Opsáno z PL: Pravda o Vrběticích mi připomíná pravdu o vpádu vojsk Varšavské smlouvy do ČSSR V R. '68.Tehdy byla oficiální verze, že zde byla kontrarevoluce, kterou sice občan neviděl, ale tato pravda mu byla vnucena. Záleželo jen na jeho inteligenci, do jaké míry politikům věřil. Kdo se tvářil, že nevěří, byl osočován, že je pro imperialistický a proamerický. Historie se opakuje v trochu jiné rovině. Kdo nevěří politikům a Koudelkovi je proruský a vlastizrádce.

P. Král 30.4.2021 11:24

Tehdy spíš bylo projevem inteligence nevěřit, ale tvářit se, že ano, což dělalo, odhadem, přes 90% osazenstva a z tohoto konsenzu v bezmocnosti pramenil skvělý humor.

Dneska tak bezmocní ještě nejsme, taky ten rádoby politický humor většinou za nic nestojí.

D. Černá 30.4.2021 13:24

Tak vy jste rusáček i bez Koudelky.

Mimochodem, to přirovnání je dost debilní. !!

M. Grundmann 30.4.2021 9:57

V aféře Vrbětice existuje jeden významný problém : proč se vše dostalo na veřejnost tak pozdě ? Naše úřady nějak nejistě mlží, že vyšetřování se mohlo pohnout dopředu až po roce 2018, kdy se staly tváře ruských špiónů známými.

Mám k tomu jednoduché vysvětlení, které sice není důkazem, ale nejlépe vysvětluje vše, co je o této záležitosti veřejně známo. Ve skutečnosti naše slavná BIS či jiné západní zpravodajské služby tyto ruské špióny neodhalily. K odhalení došlo skupinou západních novinářů, kteří zveřejnili informace o pohybu těchto špiónů a další informace o této operaci na webu v roce 2020. Jedná se o server bellingcat.com. Je pravděpodobné, že si někdo z BIS jednoduše tuto informaci vygoogloval nebo že si tuto informaci na tomto serveru přečetl nějaký superšpión z řady našich spojenců a pak tuto supertajnou informaci předal naší BIS. Ta pak potřebovala asi jeden rok na to, aby vše prověřila a zjistila, že novináři měli pravdu. Poté pak naše zpravodajská služba slavnostně oznámila, že sama tyto špióny odhalila.

Pokud má president Zeman tyto informace, není divu, že o našich zpravodajcích nemá příliš dobré mínění. Je to vše samozřejmě přísně tajné a pokud mám pravdu, tak to i přísně tajné musí zůstat. Pravda o kvalitě naší BIS musí zůstat přísně tajnou. Jenom doufám, že to opravdu nejsou takoví čučkaři, jak to o nich náš prezident říká.

A. Renjascu 30.4.2021 10:31

Problém je, že Bellingcat občas zveřejňuje informace, které rozhodně nemohly získat z veřejně dostupných zdrojů, jak tvrdí, ale musely jim je poskytnout nějaké tajné služby. Takový Respekt - BIS po Česku... když je potřeba, tak to nějaká tajná služba vypustí skrze tzv investigativní novináře ven.

V. Novák 30.4.2021 11:49

Bellingcat je expozitura MI6.

M. Grundmann 30.4.2021 12:45

To je docela možné taky, i když nepodceňuji možnosti nadšenců působit trable špiónům díky špehování přes internet. Tito nadšenci potvrzují pravidlo, že je škodolibost ta nejčistší radost, a jen málo věcí může uspokojit nudící se mladé muže, jako je dělat schválnosti nějakým elitním špiónům, na jejichž místě by chtěli být.

Různí mladí nudící se nadšenci dnes dělají schválnosti různým levicově orientovaným umělcům, bohatým spekulantům a dalším lidem, kterým závidí jejich společenské postavení. Pokud se dostane elitní jednotka GRU do jejich hledáčku, budou mít Rusové problémy. Tito mladí frustrovaní muži jsou daleko vynalézavější a nebezpečnější než nějaké zkostnatělé oficiální zpravodajské služby.

V každém případě to však nic nemění na tom, že špióny odhalil někdo jiný než naše BIS. A v tom vidím hlavní problém, pokud mám tu smůlu nemýlit se v tomto případě.

A. Renjascu 30.4.2021 12:51

Tak Bellingcat ví o letenkach, kdo a kdy si je koupil, ví o taxislužbach či půjčovná ch, kdo a kdy co použil a kolik km ujel... to nejsou informace běžně dostupné z internetu a už vůbec se nedají zjišťovat, když nevíte co a koho hledáte.

M. Grundmann 30.4.2021 12:59

Těchto nadšenců je obrovské množství, společně diskutují na různých fórech na internetu a vzájemně spolupracují. Snadno se mezi nimi najde někdo, kdo má k určité informaci přístup. Jsou schopni vypátrat věci, na které nestačí ani ty nejlepší zpravodajské služby. Když je velké množství schopných mladých mužů frustrováno po celém světě, mohou společně dokázat téměř cokoliv. Není to teorie, už takto udělali řadu pozoruhodných podobných akcí.

S. Zemitý 30.4.2021 15:04

Ale jo, tomu bych i věřil. Když si na někoho určitého zasednou .... jenže tady šlo o situaci běž tam, nevím kam, přines to, nevím co. Jsem ochoten uvěřit i tomu, že se provalí Aljoša= špión, ale už ne, že Aljoša, Ivan, Serjoža, Saša, Nikolaj, Vadim... jsou všichni špioni a že si GRU tohoto faktu nevšimne a bezelstně je vysílá na "mise" dál.

Jo a ten podařený "zvoneček" 20.4.vyzvonil, že nějací ti rusáčtí vrazi jezdili auty po střední Evropě sem a tam a v inkriminované dny byli dokonce v Ostravě ! Pochybuje ještě někdo, že toto je zásadní důkaz o jejich akci ve V. ?

Sice zvoneček přiznává malinkou vadu v tomto jinak neprůstřelné dedukci: " neví se, jak se dostali do skladu, aby umístili výbušniny". Zvonečci si při své excelentnosti nevšimli, že sklad nevyletěl do luftu z čista jasna, ale až po nějaké době požáru. Takže oni ti rusáci nepracovali s výbušninami, ale primitivně to tam pocákali benzínem a škrtli sirkou...

Kdo nevěří, ať ...si počte v části článku The Pilgrimage to Vrbetice zde: www.bellingcat.com/news/2021/04/20/senior-gru-leader-directly-involved-with-czech-arms-depot-explosion/.

A Benešová, když mluví o třech vyšetřovacích verzích ... spadla z Marsu, když jí tu jedinou možnou naservírovali zvonečci na zlatém podnose ? Netvrdím, že je absolutně vyloučena účast Rusů. Tvrdím ale, že do veřejného prostoru nebyla uvolněna jediná informace, která by tomu opravdu vážně nasvědčovala. Howgh.

D. Novák 30.4.2021 21:20

Bellingcat = CIA

Respekt= BIS

Výhodná spolupráce pro autory i jejich mluvčí.

L. Polehla 30.4.2021 13:05

Jsou! Viz RICIN.

M. Valenta 30.4.2021 9:53

Petráčkovo nenápadně nápadné rozmělňování.

V. Novák 30.4.2021 11:50

Vaši Víru Uhlířskou ovšem nerozmělní - ta je nad žulu pevnější!

Jak už tak víra natvrdlých bývá...

J. Kubíček 30.4.2021 9:52

Věřit - nevěřit může "obyčejný" člověk ale ne vláda. Ta musí mít pro své rozhodování jasné důkazy. Dále pak jak je možné, že někteří novináři mají informace přímo od BIS? To jako v rámci demokracie?

P. Pavel 30.4.2021 9:37

Jedno je jisté, ani puťkovi ani hradnímu čučkařovi nelze věřit ani nos mezi očima.

P. Pavel 30.4.2021 9:36

Jedno je jisté, ani puťkovi ani hradnímu čučkařovi nelze věřit ani nos mezi očima.

M. Salaquarda 30.4.2021 17:58

a ještě jedno je jisté, současné vládě nelze věřit ani nos mezi očima.

P. Pavel 30.4.2021 20:51

Co se týče jejich zlodějin určitě. Jinak nemá bureš důvod lhát.

T. Vodvářka 30.4.2021 9:31

Pane Petráčku, žádáte nemožné. I po předložení jasných důkazů nastoupí voliči presidenta Zemana aby vše relativizovali a žádali další a další důkazy. Řečeno jinak, i kdyby někdo našel fotografii, jak vrazi z GRU stojí u beden s výbušninou, bude to samozřejmě fotoshop. V našich novodobých dějinách je řada důkazů o lžích pana Zemana (Šlouf-Mrázek, Bamberg, ještě pamatujeme), pana Babiše (nahrávka s panem Přibilem o munici na protivníky, Čapí hnízdo -můj nejlepší projekt, pak "nevím, o co jde"...atd), přesto jejich přívrženci budou tvrdit, že vše je jinak.

A. Renjascu 30.4.2021 10:23

Pane Vodvářko, myslím, že zbytečné fabulujete a navíc míchate hrušky s jabkama. Já mezi příznivce Miloše Zemana nepatřím minimálně od doby, kdy řval do televize, že půjde vládě po krku (to neznamená, že nemůžu najít občas s prezidentem nějaký styčný bod - Izrael, migrace, dostavba JE), ale na jeho posledním projevu nic extra záhadného nevidím. Nejde o požadování dalších a dalších důkazů, ale o to, že pochybnosti ohledně scénáře průběhu akce ve ve Vrbeticich jsou příliš velké a otázek ještě mnohem více.

1) Vyšetřování již jednou proběhlo a závěr byl, že šlo o neodbornou manipulaci a požár. Co vedlo tehdejší vyšetřovatele k takovým závěrům? Bylo tehdejší vyšetřovací založeno na pouhých dohadech a nebo vycházelo z relevantních zjištění na místě činu. Kolik výsledků vyšetřování je v ČR ještě založeno na dohadech?

2) Jak je možné, že zabezpečení areálu s tunami munice nedosahovalo ani úrovně zabezpečení té nejstupidnější montovny v ČR. Je už za toto pochybení někdo stíhán? Vždyť i obyčejný vlastník střelné zbraně je stíhaný pokud svou zbraň nezabezpečí proti nelegálnímu užití. Jsou ostatní areály munice v ČR zabezpečeny stejně nedbale?

3) Načasování. Jak je možné, že s touto verzí pracuje BIS údajně již několik let a přitom je zveřejněna až když se jedná o dostavbě Dukovan. Jak je možné, že o tomto závažném podezření BIS ani jednou neinformovala v závěrečné zprávy a to ani v neveřejné části. Je BIS vykazatelná vládě a nebo vláda BIS? Vládne v ČR BIS a nebo legitimně zvolená vláda?

4) Jak pronikly údajní agenti do Areálu skladu s desítkami kilogramů výbušnin, roznětek a časovačů a to zejména po prvním výbuchu.

5) A jak je možné, že se ti údajní agenti mohli pohybovat spoustu hodin (které jsou potřeba k instalaci výbušného zařízení) v areálu skladu.

6) Jak je možné, že zevrubná kontrola skladu po prvním výbuchu a bezprostředně před druhým výbuchem nic nezjistila.

A. Renjascu 30.4.2021 10:26

7) jak je možné, že se z ČR vyváží zbraně do konfliktních zemí navzdory embargu, když je každá dodávka zbraní údajně zevrubně prověřována a to až ke koncovému uživateli?

8) Otázka pro vnitřní potřebu ČR i pro mezinárodní závazky ČR. Byly ve skladu zakázané pěchotní nášlapné miny, byť rozebrané na jednotlivé komponenty?

9) Jak je možné, že příslušníci údajně nejtajnější jednotky GRU "mávají" do letištních kamer a dávají si fotografie na Facebook.

10) Jak je možné, že příslušníci té nejlepší jednotky GRU zpracování vše na co šahnou? Chyb se dopouští každá jednotka tajných služeb (i naše jednotky už zkazili pár akcí), ale tolik chyb, tak to je již na rozpuštění jednotky.

Těch otázek by žel bylo ještě mnohem více, ale tyto namátkou stačí k tomu abych měl závažné pochybnosti o tom jak je nám to předkládáno. Osoba Zemana s tím nemá nic společného...

J. Bárta 30.4.2021 10:47

Takové logické otázky ale v mediích neuslyšíte.

M. Valenta 30.4.2021 11:29

Kladete otázky špatným příjemcům, směrujete je na odpovědné politiky. Kteří to asi tak budou?

A. Renjascu 30.4.2021 11:53

Jenže mnozí diskutující (včetně vás) a mnozí novináři se tváří a vyjadřují tak, že ty odpovědi znají a vyvozují z toho jednoznačné závěry. A tak se jich (včetně vás) ptám co je vede k těmto jednoznačným závěrům. Že si tyto otázky nepoloží a nehledá odpovědi nějaký diskutující je celkem fuk, protože mnozí věří "straně" více než svým smyslům, ale, že si tyto otázky nepoloží žádný investigativní novinář je dost zarážející. Až to budí podezření, že i sami novináři velice rádi slouží "straně a vládě" a jejich kritika je maximálně komunální ( starší ročníky pochopí).

Také by mě zajímalo, proč když důkazy jsou "jasné" žádná spřátelená země nepřerušuje obchodování s Ruskem, ale naopak tato obchodní výměna u mnohých západních spojenců naopak roste, proč není vyhlášeno totální embargo jako tomu bývalo v minulosti a proč jsou přijímány pouze více méně symbolické akce typu rezoluce, vyhoštění diplomata,..., které rozhodně nikoho moc nebolí.

L. Polehla 30.4.2021 13:08

Za všechny Vaše příspěvky R^

D. Mašek 30.4.2021 15:43

Taky R^