25.4.2024 | Svátek má Marek


GLOSA: Vážně míněný návrh

25.1.2013

Už ať to máme za sebou. Vždyť v těch novinách už není nic jiného než prezidenti. A těch kyblíků černé i bílé, vynášení do nebes i špíny! Jeden je za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet. Oba jsou pravicoví. Oba jsou levicoví.

Možná, že si takhle stýská hodně lidí, nevím. To, co se v médiích odehrávalo před prvním kolem volby, bylo neobjektivní, únavné, ale obvykle ne nechutné. Nyní ano. Po deseti dnech útočení televize, rozhlasu i novin je to už k nesnesení. Proč to proboha musí trvat dva týdny? Člověk by skoro řekl, že za stanovením doby mezi prvním a druhým kolem prezidentských voleb stojí novináři.

Teď ale vážně. V ústavním zákoně, který stanovil přímou volbu prezidenta, je explicitně napsáno, že druhé kolo prezidentských voleb se koná čtrnáct dní po kole prvním. Není jasné, jaké úvahy vedly zákonodárce k takto stanovené době. Druhé kolo volby do senátu se koná již za týden po kole prvním a nikdy jsem neslyšel nějaký stesk, že je to doba příliš krátká. Prezident je jenom úředník a po dlouhé masáži médii před prvním kolem se sotva najde téma, které by ještě volič neslyšel a které by ho nutilo k dlouhému rozhodování. Námitka technických důvodů určitě také neobstojí. Máme zde opět příklad senátních voleb, které probíhají bez problémů. Tisknou-li se volební lístky pro druhé kolo se všemi kandidáty, lze je natisknout předem. Ostatně tisk celé sady všech devíti volebních lístků pro případ odstoupení předešlých sedmi kandidátů je opět příkladem předběžné opatrnosti na nesprávném místě. Pravděpodobnost takové události je srovnatelná s pádem velkého meteoritu do kašny na staroměstském Malém náměstí v den volby. Nehledě na to, že by prezident zvolený tímto způsobem měl sotva prestiž potřebnou pro sebemenší nestandardní rozhodnutí.

Navrhuji tedy zkrátit dobu mezi oběma koly voleb (a tím i naše utrpení) na jeden týden. Ústava je však platná, její změna je složitá a těžko by se poslanci i senátoři scházeli jen kvůli takové prkotině. Přimlouval bych se ale za to, aby při příští změně ústavy (která určitě přijde), byla i tato malá změna brána v úvahu. Minimálně v zájmu duševního zdraví obyvatelstva.