Neviditelný pes

GLOSA: Vakcína a vina

8.1.2021

Za kiksy objednávek nemůže zásada férovosti v EU

Kdo za to může? Ta otázka teď hýbe Evropou, hlavně Německem. Už v pondělí jsme psali, že rozdíly v postupu očkování proti covidu bijí do očí. Zatímco USA, Izrael i Británie překročily milion naočkovaných, státy EU silně pokulhávají. Je to problém, který stojí za rozpletení. Ale nemenší problém nastává, přetaví-li se celá věc do mediálně vděčné otázky: kdo za to může? Ta nutká najít jednoho viníka a ukázat na něj prstem. Na mušce se ocitají tu německý ministr zdravotnictví Spahn, tu kancléřka Merkelová, ale s ní i model společných objednávek vakcíny pro celou EU.

Německým emocím se nelze divit. Příběh vakcíny posiloval narativ moderního, výkonného a otevřeného Německa. První schválená vakcína je produktem americko-německé spolupráce (Pfizer + BioNTech). Tvářemi BioNTechu jsou manželé s tureckými kořeny – Ugur Sahin a Özlem Türeciová. A hlavně: právě když tento německý příspěvek světu začal vydávat plody, když z těch plodů těží vakcinační úspěchy USA a Izraele, dodávky do samotného Německa drhnou. Pak se zákonitě objeví otázka: kdo za to může?

Poctivě to zkusil rozplést magazín Der Spiegel. Zjistil kiksy při unijním objednávání vakcíny, zanedbání termínů (EU objednávala v době, kdy Izrael a USA měly své várky nasmlouvané) i politizaci (EU se zavázala i francouzské firmě Sanofi, jejíž vakcína hotová ještě není). Ale chopí-li se otázky „Kdo za to může“ politici, zamíří výše – i na zásadu férovosti objednávek. Když 16. prosince Ursula von der Leyenová řekla, že vakcínu dostane všech 27 států EU týž den, kvitovali jsme to jako plus pro EU. Teď ale například Alexander Dobrindt, šéf poslanců CSU, říká: „Nejde o očkovací nacionalismus. Ale férová distribuce vakcíny neznamená, že máme pomíjet vlastní zájmy.“

Právě toto posiluje nechuť k EU. Převádějí-li se manažerské kiksy při objednávání vakcíny do kritiky celé zásady férovosti objednávek pro všechny, dost lidí si pak uleví paušálně: a tak je to v EU se vším.

LN, 6.1.2021



zpět na článek