18.4.2024 | Svátek má Valérie


GLOSA: Už vím, kdo jste, vy lingvisti…

31.7.2006

... vlastně šibalové

Když začal předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek pro své spolustraníky zapletené do různých afér typu Biolíh, Unipetrol nebo Ghanské kakao používat výraz „šibal“, říkal jsem si, že to bude asi nějaký nový výraz z hantýrky pražského podsvětí. Marně jsem ale pátral po přesnějším významu tohoto slova v souvislostech, které používá právě Jiří Paroubek.

V úterý jsem zbystřil, protože jsem pana „stále ještě premiéra“ ve večerních zprávách zaslechl, jak po několika málo týdnech, opět hovoří o nějaké šibalce. Má jí být členka představenstva státní České konsolidační agentury Radka Kafková. Ta byla zadržena spolu s dalšími dvěma lidmi pro podezření z braní úplatků. Dnes jsem se dočetl, že policie začala zajišťovat majetek obviněných – mimo účtů v zahraničí bylo zablokováno v českých bankách 420 milionů korun a dále byly zajištěny cenné papíry v nominální hodnotě čtvrt miliardy korun (a pak prý ještě 400 tisíc v hotovosti – asi podobně jako u Františka Mrázka na drobné denní výdaje).

Tak teď už vím, kdo se může honosit čestným premiérským titulem „Šibal“ – jen ten, kdo má nějaký vztah k ČSSD a kdo si dokáže „zprostředkovat“ prospěch minimálně za 100 milionů korun.

A ještě jedna věc mi přišla v souvislosti s p. Kafkovou komická. Dle informací ČT získala na odměnách jen za rok 2005 kolem 5,5 milionu korun, při měsíční mzdě 155 tisíc. Při zabavených stovkách milinonů je tak na hlavu postavené populární tvrzení různých státních představitelů o velmi vysokých odměnách členů správních a dozorčích rad polostátních organizací (nejen lidí v ČKA), kterými se má zabránit jejich přetahování do privátní sféry a jejich korupčnímu jednání. V porovnání s částkami, ke kterým si „šibalové“ pomohli bokem, je těch oficiálních 5,5 Mega (abychom zůstali u hovorové češtiny Jiřího P.) jen takovým kapesným. „Šibalové“ asi žijí v úplně jiných „relacích“.

www.angle.cz