Neviditelný pes

GLOSA: Už to není ono

23.3.2020

Po vyslechnutí projevu prezidenta Miloše Zemana dne 19. 3. 2020 se nabízí srovnání. Když si vzpomenu na jeho dnes již legendární takřka výbušný článek ze srpna 1989 v Technickém magazínu (za který tehdy dostal padáka) a porovnám ho se současným zmiňovaným projevem, mám poněkud smíšené pocity. Několikrát jsem tento projev zhlédl a vyposlechl, aby mi náhodou něco neuniklo.

Tedy co jsme se od pana prezidenta dozvěděli?

Že počet nakažených stoupá a možná i někdo umře. Na tuto informaci navazuje optimistickým sdělením, že se sem tam někdo už uzdravil. Zajímala by mě velikost množiny osob, které by tyto informace překvapily.

Že nemáme panikařit ani celou věc zlehčovat, to jsem za posledních pár dní z medií vyslechl nebo vyčetl rovněž nesčíslněkrát.

Dále se musel pustit do „divadelního principála“, který se již za své výroky omluvil ještě před zveřejněním tohoto projevu. Ani to není nikterak překvapující. Že má pan prezident neustálou potřebu do někoho rýpat, víme už dávno.

Ostatně ani dík Čínské lidové republice za to, jak se o nás dojemně, nezištně a takřka mateřsky stará, nás od tohoto předního sinofila nemůže překvapit.

Pan prezident se také musel zcela předvídatelně alespoň dotknout opozice, z jejíž strany jsem nezaznamenal žádný závažný útok na koalici či kritiku konání vlády a dalších institucí.

A už je to tady. Novinářští komentátoři. Prý poštěkávají a vřeští. Mohu se mýlit, ale nic takového jsem nezaznamenal. Komentátoři komentují někdy lépe, někdy hůře, co také mají dělat, že?

Rady odborníků? Těch jsou, zaplať pánbůh, media plná a myslím, že už jim dnes naslouchá téměř každý.

Konec projevu musí vyznít optimisticky, a to díkem všem dobrovolníkům, kteří se v dané věci jakkoli angažuji.

Výzva hercům, aby navštívili domovy důchodců, je poněkud mimo. Platí totiž zákaz návštěv těchto domovů

Závěrečná výzva „abychom se měli rádi, abychom k sobě laskaví a vstřícní“ mě rovněž nepřekvapuje. Kdo byl v tomto směru vychován, tato výzva nikterak nepřekvapí, a kdo ne, tomu není pomoci.

Celkový dojem ze sedmiminutového proslovu? Informační hodnota tohoto prohlášení se podle mě limitně blíží nule.

Připomíná mi to výrok kuchaře okultisty Jurajdy ze Švejka: „Nebytelnost je outvar a outvar je nebytelnost.“

A propos, pan prezident neměl roušku.



zpět na článek