19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

GLOSA: Umění (ne)kompromisu

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
stenly 17.11.2008 10:09

jako vždy

tak mi smazali článek, a to jsem jen požil slovo čermo(Y)a napal že už čunkovi lidi nežerou jeho výpady proti kofolám.a že mu otrnulo z těch jeho zlodějěn a hned byl článek vymazán. jako vždy když pravda někoho bolí.

Jura Jurax 16.11.2008 15:23

všechno, "co je proti našim křesťanským principům", bude z návrhů odstraněno

probůh, ať už jdou konečně lidovci s těmi křesťanskými principy do perdele tmavého ;-€

A.S. Pergill 16.11.2008 11:09

Existují kvalitní a fungující systémy lékařské péče

- založené na privátnosti lékařské péče a privátnosti pojištění (smůlu má ten, co na pojištění kašle)

- založené na patriarchálním přístupu k nemocnému (státní zdravotnictví se o pacienta postará, ať chce nebo nechce)

- Julínek se (vlivem konkrétní politické situace) pokouší o systém kombinovaný. Dobře ví (při svém vzdělání a inteligenci), že žádný takový systém není a nemůže být výkonnější než ty předchozí, protože vždy bude mít především nevýhody obou, aniž by měl jejich výhody (vím to od odborníků, kteří tuto problematiku učí na VŠ). Prostě pokud tady masívně nezvítězí levice a nezrestituuje socialistické zdravotnictví, nebo pravice a nezavede zdravotnictví US typu, tak tu budeme mít nefunkčního "kočkopsa". A sebevětší génius na postu ministra s tím nic nenadělá (je otázka, zda by za daných okolností na tomto postu nebyla lepší osobou nějaká řízná vrchní sestra, která by víc pohlídala to, co se pohlídat dá, a do nějakých koncepčních věcí se vůbec nepouštěla).

yorik 16.11.2008 11:32

Re: Existují kvalitní a fungující systémy lékařské péče

Prosím vás, proč se ta Clintonová snaží už dvacet let ten báječný systém reformovat? Nevypadá jako socka, která nemá na slušné pojištění? 

Sydney Hall 16.11.2008 12:19

Re: Existují kvalitní a fungující systémy lékařské péče

Hillary Clinton kandidovala na prezidentku a svým voličům tudíž musela něco naslibovat. Bezplatné, dostupné, všeobecné - na to slyší kdekdo, jen se rozhlédněte po Evropě. Ona nechce reformovat systém, ona chce být spasitelkou.

A.S.Pergil má pravdu. Julínek - mimochodem - se také o žádnou skutečnou reformu nesnaží.

Jura Jurax 16.11.2008 15:49

Re: Existují kvalitní a fungující systémy lékařské péče

Ale snaží - ale s křehkou vládou se zelenými a lidovci v zádech je to docela politická sebevražda i bez socanských populistů jyrky a dráta ...

pacient 16.11.2008 12:45

Re: Existují kvalitní a fungující systémy lékařské péče

tuším ,že v roce 1991-2 tu byl ministr zdrav. z USA a obdivoval naše zdravotnictví jak obsažně a solidně pokrývá calou naší společnost po zdravotní a sociální stránce a najednou ejhle , my chceme to zdravotnictví z USA.Kdy už konečně zkoncujem s tím lezením do zadku a protexionalismem a korubcí?

mm 16.11.2008 14:00

Re: Existují kvalitní a fungující systémy lékařské péče

toto je typický blábol levicových ideologů...jaký ministr prosím? on opravdu obdivoval naše zdravotnictví??? hahahahahhaa  to je ale KRAVINA

yorik 16.11.2008 14:08

Re: Existují kvalitní a fungující systémy lékařské péče

V letošním roce publikovala MFD celostránkový rozhovor dvou významných specialistů z významné americké kliniky. Náš systém chválili a v žádném případě ho nedoporučovali od základů bourat.

Sydney Hall 16.11.2008 15:01

Re: Existují kvalitní a fungující systémy lékařské péče

Copak ho někdo bourá?

Jura Jurax 16.11.2008 15:52

Re: Existují kvalitní a fungující systémy lékařské péče

Hm ... a myslíte, že kdyby Julínek (nebo Rath, když ministroval) oficielně přijel do USA, že by do médií vyslovil tvrdou kritiku tamního systému ;-D;-D;-D

Fafa 16.11.2008 15:40

A.S.Pergille,

co zkusit kombinaci britskou? Socialisticke zdravotnictvi a la NHS a soucasne zcela soukromy system paralelnich zarizeni pro ty, kteri si chteji zaplatit privatne?   

Jura Jurax 16.11.2008 15:47

Re: Existují kvalitní a fungující systémy lékařské péče

založené na patriarchálním přístupu k nemocnému  - no, to jsem zažil prvních 40 let svého života - naštěstí jsem byl celkem zdráv.

Netvrdím, že systém neměl nějaké klady, ale mně třeba stál pár zubů - závodní doktorka byla břídil a léčila trháním ... až jsem se konečně hrou osudu a štěstí dostal k opravdovému lékaři, neboť závodní doktorka odešla plenit chrupy jinam... ono jiný než závodní doktor, jemuž jsem příslušel, mne nesměl vzít, tedy bez úplatku, a já dodnes neumím dávat úplatky ... až se to smělo a přišly k nám technologie a materiály, tak mne oprava chrupu přišla na slušné peníze, ale zato teď oslňuju thymolínovým usměvem.

No a taky jsem zažil naštěstí krátce závodní lékařku - bylť začátek osmdesátých let - co léčila stylem teplota týden doma, neteplota marš budovat (ono snad byly limity, kolik budovatelů socialismu smí být vyřazeno z pracovního procesu) a já jsem tak disciplinovaně přechodil zápal plic ... a pak to se mnou seklo ... a až pak mne naivku informovali, že paní doktorce se nosí všimné, když se chce, aby léčila ... 

A taky, když cca roční potomek měl nějaké střevní potíže, tak dětská doktorka v létě 78 rozšafně pravila mé paní "a nejlepší by bylo, maminko, kdybyste jí dávala banány" (pro neznalé doby - v létě neměli v ČSSR usilovně budující komunismus banány vůbec nikde - ani v Tuzexu) ... a tak dál a podobně ...

Takže patriarchální systém pro všechny stejně to nejlepší ne, protože se pro všechny ustálí na spíš průměrném a někdy i mizerném - vzpomeňte osudu starších pacientů se selháním ledvin (pacient přes věkový limit měl smůlu, už nebyl perspektivní) - a kdo potřeboval něco víc než acylpyrin, stejně si musel nějak oklikou a pokoutně připlatit ... ono při vší úctě k našim tehdejším lékařům (opravdu, bez ironie) v Nemocnici na kraji města tehdy Dietl přisoudil braní úplatlů jenom padoušskému Cvachovi, ve skutečnosti brali všichni - z čeho by primář Sova platil provoz vily jak hrad a služebnou (a že mu tam nenastěhovali nájemníky) ...

franta 16.11.2008 8:43

je to vydírání menšiny většinou

Správně ! Nenechat se vydírat a okamžitě ty lidovecký hady vyhodit z vlády !

Fafa 16.11.2008 4:06

Ivane,

Víte, v pojištění je zaplacena celá lékařská péče.

To je velmi pekne prohlaseni, ale bohuzel je to povera. V pojisteni je zaplacena cela lakarska pece jenom za podminky, ze vybrane pojisteni je schopne udrzet doktory a sestry u praktikovani mediciny v ramci Ceske republiky. A kdyz se podivate na vyvoj poctu sester a doktoru, tak uvidite, ze system se dostava do problemu. Takze za par let by se mohlo stat, ze v pojisteni je sice zaplacena lekarska pece, ale jaksi ji nikdo neposkytuje.

franta 16.11.2008 8:49

A co když

nebudeme schopni udrzet doktory a sestry u praktikovani mediciny v ramci Ceske republiky ani po reformě ? Nebo to je snad někde zaručeno ? Kým? Státem ? Kecáš, Fafo ! A mimochodem neodcházejí jen sestra ale taky např. vědci a taky zedníci. A ti nejsou placení ze žádného pojištění !

Fafa 16.11.2008 15:16

Franto,

Presne tak, odchazeji take vedci a zednici. U tech prvnich to nemuzu ovlivnit, vedce osobne nezamestnavam. U tech zedniku to ovlivnit muzu, musim jim zaplatit tolik, aby pracovali pro mne.

Jinak mas pravdu v tom, ze stat nemuze zarucit, ze doktori a hlavne sestry prestanou odchazet. To muze zarucit jenom primerena uroven jejich odmenovani a primerene pracovni podminky. A v tomhle jde IMHO reforma spravnym smerem.

Jinak, pro uvahy o porovnavani ceske a americke mediciny doporucuju NEJM, 2008, 359, pp 1749-1751.

Fafa 16.11.2008 15:47

Franto,

tady je IMHO klicova cast toho citovaneho clanku. Pokud si tam date cesti politici misto US politicians, tak to myslim dobre shrnuje problemy se zdravotni reformou.

Universal coverage requires subsidies for the poor and those too sick to afford insurance at an actuarially appropriate premium; it also requires compulsion for those who don't want to help pay for the subsidies or who want a "free ride," expecting that they will get care if they need it. No country achieves universal coverage without subsidization and compulsion, but U.S. politicians tie themselves and the health care system in knots by proposing reforms designed to conceal these realities.

No country achieves universal coverage without subsidization and compulsion, but U.S. politicians tie themselves and the health care system in knots by proposing reforms designed to conceal these realities.

Fafa 16.11.2008 15:50

Re: Franto,

Pardon, nejak se mi tam kus nakopiroval dvakrat. Takze

Universal coverage requires subsidies for the poor and those too sick to afford insurance at an actuarially appropriate premium; it also requires compulsion for those who don't want to help pay for the subsidies or who want a "free ride," expecting that they will get care if they need it. No country achieves universal coverage without subsidization and compulsion, but U.S. politicians tie themselves and the health care system in knots by proposing reforms designed to conceal these realities.

Jura Jurax 16.11.2008 15:54

Re: Franto,

R^R^R^

Fafa 17.11.2008 0:08

Franto - jeste dodatek,

u tech zedniku je to velmi ilustrativni. Zednici odchazeji z Ceska do Britanie a misto nich prichazeji zednici z Ukrajiny. Totez se snadno muze stat v medicine. Mne osobne to nevadi, treba nejlepsi endokrinolog, ktereho znam, je cistokrevna Tatarka z Kazane. Ale politici to budou nejak muset vysvetlit mirne xenofobnim volicum.

Paradoxne situaci v Evrope stabilizuji americke volby. Az prezident Obama zavede ve Statech socialisticke zdravotnictvi, tak se vyrazne snizi nabidka zdravotnickych mist mimo republiku.   

Jura Jurax 16.11.2008 16:00

Re: A co když

No, franto, buď jim nařídíte pracovní povinnost a budete je držet za ostnatými dráty, nebo je slušně zaplatíte. Protože i ten největší idealista, co má medicínu jako Poslání, musí platit účty (jeho domácí, jeho pekař, dodavatel tepla i světla etc. idealismem rozhodně netrpí) a ten idealismus se začne nějak vytrácet ... a vědci jsou na tom snad ještě hůř jak doktoři (nemají palcené přesčasy třeba ...)

Fafa 17.11.2008 0:13

Juro,

velkou vyhodu maji vedci v tom, ze v porovnani s licencnim rizenim pro doktory mediciny, je uznavani PhD hrackou.

Kamjdu 15.11.2008 23:48

Autor je darebák,

když po tom všem známém ještě takto sveřepě píše.

Ferdinand 15.11.2008 17:49

Koláč

 Zajímavé je, že nejvíc "projezený" koláč mají právě ti američané. Bluh na každého kolem 85 000 dolarů, všechno na půjčky. Tak proč se teda toho přísloví nedrží?

brána 15.11.2008 17:15

netahal bych do toho negentlemansky koláče

Reforma nebyla připravena ke společenskému konzensu a nereflektuje vývoj. Substancielně byla zaměřena k předložení zdravotnictví totální privatizaci. To se příčí schopnostem adaptabbility nejen českého občana, ale i současným světovým trendům. Dnes všeobecně platí, že takové obory jako zdravotnictví, školství a kultura na neregulovanou privatizaci doplatili. Vydat je  napospas privátním zájmům je dnes paséééé.  

Liberta 16.11.2008 0:22

Re: netahal bych do toho negentlemansky koláče

Ano, jistě. I o tom článeček je: reforma nebyla připravena ke společenskému konsensu (protože nereflektuje společenskou vůli ani vývoj),  takže zařve. Gentleman jen říká, že čestné by bylo, aby autor reformy "zařval" spolu s ní a nešpinil se s kompromisy.  - Tomu se nedá nic vytknout.

yorik 16.11.2008 7:58

Re: netahal bych do toho negentlemansky koláče

Ale ví Bůh, kdo to vlastně je.

author 16.11.2008 11:28

Re: netahal bych do toho negentlemansky koláče

(Y)Julínkova a Nečasova reforma je podle vzoru USA stavěna na solidaritě chudých s bohatými a to při naší gramotnosti, na rozdíl od chudých američanů povede k neuskutečnitelnosti těchto experimentů. Volby pro pravou část spektra budou stále horší, protože je každá reforma taková, kterou ještě lidi, resp.voliči unesou. Fondy a privatizace zdravotní péče v nemocnicích a v pojišťovnách je skutečně amerikanizace, která dostala teď vinou krize naprosto zřetelný obraz, kam by se člověk bez majetku dostal. Je to cesta zpátky o 100let.

Jura Jurax 16.11.2008 16:28

Re: netahal bych do toho negentlemansky koláče

kam by se člověk bez majetku dostal ... hm, a kam se podle Vašeho názoru dostane teď a kam se dostal za bolševika, kdy kromě bolševické věrchušky, veksláků, zelinářů, řezníků, pracovníků RaJ a vládců nad nedostatkovým tovarem byli bez majetku všichni (tedy ono toho nedostatkového zas bylo tolik, že vlastně relativně majetných nebylo málo :-/) ... a ještě bych uštěpačně dodal, že vlastně vyzýváte k tomu, aby se jeden snažil, aby měl nějaký majetek ;-) ... ono i dobrotivý stát může zbankrotovat, když tu dobrotivost přežene (ono třeba v USA byly banky dobrotivé, poskytovaly úvěry i chudobným - jak šlechetné, že ano - pochopitelně aby na nich vydělaly, no a když chudobní nemohli platit, banky krachují) ;-)