Neviditelný pes

GLOSA: Ubohý pan Babiš

22.5.2012

Ano, tato parafráze názvu románu Hanse Fallady a jedinečného dvoudílného televiz­ního filmu s Luďkem Munzarem v hlavní roli mne napadla při sledování posledního "vydání" pořadu ČT s názvem Máte slovo věnovaného takzvané "zelené naftě".

Každé veřejné vystupování, a v diskusním pořadu zejména, divákům do značné míry odhaluje základní osobnostní rysy účastníků diskuse, naznačuje jejich intelektuální poten­ciál a nezanedbatelně i úroveň vnitřní morálky.

Pokud bych měl z těchto úhlů nahlédnout na prezentaci podnikatele a nyní i rádobypo­litika Andreje Babiše v tomto pořadu, nemohl bych použít jiná slova, než hlupák a ubožák. A v této souvislosti mi na mysli vytanul slavný citát Honoré de Balzaca "Za každým velkým majetkem se skrývá zločin", protože si ani ve snu nedovedu představit, že by takovýto zjevný primitiv mluvící špatnou směsicí češtiny a slovenštiny byl schopen dobrat se tak gi­gantického majetku díky svým mimořádným znalostem a schopnostem.

Ve výše uvedené televizní debatě se choval jako naprostý buran. Rozčileně křičel na ostatní diskutéry, skákal jim do řeči, neustále mlel svá obvinění a v podstatě se nedal ničím a nikým zastavit. Obdivuji úžasnou schopnost sebeovládání moderátorky Michaely Jílkové, která z něj byla zjevně doslova na mrtvici. V jednu chvíli už to ale nevydržela a vstoupila do jeho "osobní zóny", přičemž řeč jejího těla jednoznačně signalizovala: "Buď už zticha, nebo ti jednu fláknu!" Samozřejmě neflákla, ani ho neurazila, vždyť je to skutečná dáma. Ne­měla to v tomto pořadu vůbec lehké, protože jeho účastníkem byl ještě jeden podobný "ší­lenec" – prezident české agrární komory Jan Veleba.

Docela bych byl rád, kdyby výše popsané Babišovo vystoupení viděli všichni jeho příznivci sdružení v hnutí ANO 2011. Aby jim bylo jasné, s jakým člověkem se to dali dohromady, od koho si dávají platit a kdo je vlastně podporuje.

Je to paradox, když se do čela boje proti korupci staví člověk, který do značné míry ekonomicky žije na úkor ostatních občanů, kteří musí nedobrovolně platit za jím vyráběné povinné příměsi do pohonných hmot, a který lobbuje za uzákonění státní podpory energií z bioplynu, což by mu přineslo na náš úkor další a další miliardy.

On sám o sobě říká, že je to nevinné dítě z pohádky Císařovy nové šaty, které nahlas řeklo, že král je nahý. Chová se však tak, že by jako nevychované dítě měl dostat páskem "na holou".



zpět na článek