20.4.2024 | Svátek má Marcela


GLOSA: Tvrdá kampaň

10.4.2006

Třebaže do voleb zbývají necelé dva měsíce, zdá se, jako by se o poslední vlnu vzrušení postarala opadající velká voda. Premiér Paroubek sice přiznal, že má poslání – poslání od nějaké nejvyšší bytosti -, nevysvětlil ale, proč, jde-li mu nejvyšší bytost tak na ruku, ji nedotlačil k tomu, aby nás ušetřila jarních záplav. Kdoví, možná ji ponoukal k pravému opaku, svolával na nás hromy, blesky a průtrže mračen jen proto, aby pak coby dobrotivý strýček mohl zatřást měšcem, který má vypůjčený od nás, a slibovat postiženým hory doly.

Hlavní opoziční lídr Topolánek, který před časem vyhrožoval, že končí měkkou kampaň a v dubnu rozjede kampaň „tvrdou“, se dělá stále vzácným a v nejrůznějších střetnutích a duelech se obvykle nechává zastupovat členy mnohohlavého politbyra své strany. Když se přece mihne na televizní obrazovce, vidíme ho, jak se nadechne a s nepřítomným pohledem rychle předrmolí větu, již se předtím pečlivě nabifloval. O jiskřivém duchu Topolánkových poradců svědčí jeho trefné glosy a bonmoty, z poslední doby například tento: „Socialisté si myslí, že (podnikatelé jsou) kráva, kterou je třeba podojit; my si myslíme, že je to vůl, který tahá vůz se všemi ostatními.“ Pane předsedo, pane předsedo! Proč jsou podnikatelé vůl? volá za vzdalujícím se Mirkovým stínem šťouravý novinář. Marně: předseda ODS odešel dělat tvrdou kampaň domů k manželce.

V nastalém tichu si můžete točit kolečkem z dílny stínového ministra financí Tlustého a snít o tom, kolik vám případná změna vlády vynese. Český volič je teď jako mladá nevěsta, kolem níž se trousí ženiši a slibují, jak se s nimi po svatbě bude mít. Pak si jednoho z nich vybere; začne jí vaření, uklízení, praní, šití, žehlení... a od manžela malé kapesné.

Tak co, už jste si vybrali, koho budete volit?

www.danes.cz