28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

GLOSA: Trochu o Ústavě a amnestii...

Je plně v kompetenci prezidenta, a tak tomu bylo i v minulosti, že stanovuje a odůvodňuje rozsah této amnestie…

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 11.1.2013 14:34

Re: Nečas si nemohl dovolit

Děkuji za odkaz. Prostudoval jsem si ho znovu, ale svůj názor na danou záležitost jsem nezměnil. Důvody jsem napsal do své odpovědi panu Fardovi.

B. Rybák 11.1.2013 14:29

Re: Nečas si nemohl dovolit

Amnestie není vládním rozhodnutím. Amnestie je podle ústavy záležitostí prezidenta a předsedy vlády. Nepíše se v ní, že je rozhodnutí vlády. Píše se o podpisu předsedy vlády nebo dokonce jenom jím pověřeného člena vlády. Jedná se tedy o podobně "výsostné" právo premiéra, obdobné tomu, že pouze on podává prezidentovi demisi za člena vlády, nebo ještě spíše tomu, že jmenovitě na něj např. v případě úmrtí prezidenta přechází řada prezidentských pravomocí. Vždyť premiér by přece mohl ministra své vlády, který odmítá potvrdit např. amnestii prakticky okamžitě odvolat. Chybí snad někomu neodolatelné pištění VeVerek?

B. Rybák 11.1.2013 13:39

Re: Čtvrtá možnost

Máte pravdu, na tento argument jsem nereagoval. Z části jsem na to zapomněl a taky se mi do toho moc nechtělo, protože pravda je smutná, byť nekomplikovaná. Mediální smršť byla tak mohutná, že všichni (pravicoví) politici se prostě "podělali". K tomu se pochopitelně nechtěli přiznat, a tak více či méně trapně kličkovali. Pravda ale je, že ta prezidentská "tradice" tady určitě byla (já alespoň nevěřím, že někdo proti mnohem mohutnější amnestii prezidenta Havla předem "pípnul").

Také není ani trochu fér vyčítat panu premiérovi, že neinformoval vládu, protože nic takového mu ústava neukládá (obávám se, že by to např. ministři za VV ihned vykecali).

J. David 10.1.2013 20:16

Selský rozum

Ptám se, selským rozumem snad vládnu, k jakému účelu byla tato amnestie vyhlášena? K omilostnění křoví kapsářů, či Klausových velkých ryb? Klaus není blb, aby nevěděl, co pronáší.  Cílené "schweinerei" ve smyslu práva presidenta s křovím malých loupežníků. Klaus je narcistní fifan, halt to přepískl. Vašíku Klausů, pýcha předchází pád.

J. David 10.1.2013 20:03

Kontrasignace premiéra?

K čemu vllastně slouží "kontrasignace" předsedy vlády? Je, či není to pojistka vúči "blbosti" monarchy? Tolja prý nemohl, než podepsat. Nuž tak, drbat se musí lid obecný, berní poplatník. Tuneláři budou "z obliga", a osoby oprávněné si mohohou "hvíznout na péro" v občanskoprávní žalobě. Mezi tím soudy uvolní zablokované majetky tunelářů, než se "občansko právní majetek" stane dostupný k výkonu moci právní, bude v odkloněn a v řiti v prostoru a čase. Teorie relativity. Tolja zase perlil s "milosrdenstvím". Měl by se uchýlit do nějakého přísného řádu a klausury, režnou kytli a bos, řeholit se. Co plácá, to je na ústav choromyslných. Není von ten Nečas submisivním blbem, se sklonem k exhibicionismu zhrzené mysli? Podepiš, tak podepíši, jak ve Švejkovi.

M. Svobodová 10.1.2013 18:15

Re: Nečas si nemohl dovolit

Upřesnění pro pana Rybáka: článek 76 odst. 1 Ústavy ČR

M. Svobodová 10.1.2013 18:09

Re: Čtvrtá možnost

Jistě zajímavé řešení, bohužel však poněkud mimo zadání. Tématem článku nejsou klady a zápory vyhlášené amnestie ani otázka, komu slouží proradná masmédia, nýbrž otázka, proč vrcholní představitelé státu matou prostého a obyčejného občana této země pana Páleníčka zjevnými nepravdami stran své ústavní odpovědnosti :)

J. Farda 10.1.2013 16:59

Re: Nečas si nemohl dovolit

Podle Vás, ctěný pane Rybáku, už neplatí ustanovení, že vláda rozhoduje o všech vládních záležitostech ve sboru? Pokud je tomu tak, sdělte prosím veřejnosti, od kdy. Předem děkuji. Tečka.

B. Rybák 10.1.2013 15:18

Re: Nečas si nemohl dovolit

Kdyby jste pořádně četl, tak by jste věděl, že pan premiér Nečas v tomto případě žádnou povinnost informovat vládu nemá. Vy běžně děláte v zaměstnání věci, které nemáte uloženy jako pracovní povinnost?

B. Rybák 10.1.2013 15:14

Re: Správná možnost je za 4)

Občané většinou nejsou drzí a prolhaní hulváti, jako Vy. Nebo snad máte fotokopii toho Klausova závazku? Nechtěně jste prozradil i to, do jaké mafie patříte Vy.

B. Rybák 10.1.2013 15:05

Čtvrtá možnost

Je zdaleka nejpravděpodobnější. Spočívá v tom, že nikoho a tedy ani pana Nečase nenapadlo, jakou bezpříkladně špinavou, likvidační kampaň "naše" EU-masmédia kolem amnestie rozpoutají

Stejně jako pravděpodobně i pan Nečas, bych vyhlášení amnestie u příležitosti "kulatého" výročí bezprecedentně mírového vzniku našeho po staletích konečně svobodného státu považoval za důstojný a vzhledem k ničivému nedostatku národní a státní hrdosti za životně důležitý státnický krok (přímo povinnost) pana prezidenta.

P.S. Má snad někdo nějaký důkaz o tom, že "naše" masmédia tento "svátek" důstojně oslavila? Má snad někdo důkaz, že masmédia se zabývala nepochybně existujícími přednostmi amnestie stejně jako jejími riziky? K čemu, nebo komu jsou tedy takové sdělovací prostředky dobré? Nám určitě ne!!!

J. Dvořák 10.1.2013 11:47

Nečas s Kalouskem nám sdělili :

Tato věc již je odbyta,všichni si ponecháme naše koryta !

Š. Hašek 10.1.2013 10:41

Není co dodat.

Pouze některým politologům na skoro neznámých "universitách", kteří buší studentům do hlavy "že Klaus nic nevysvětlil.

Solidní profesor by si sehnal kopii presidentského vyhlášení, nastudoval pasáže z ústavy a začal by se studenty debatovat. Ti studentíci by si ovšem předem museli taky sami ho hlavy něco nabušit, aby se neplkalo.

J. Pšenička Ing. 10.1.2013 10:36

Správná možnost je za 4)

4) Klaus splnil svůj závazek vůči mafiánským strukturám jichž je již dlouho součástí za spolupachatelství Nečase a kmotra Dona Pabla, ministra spravedlnosti. Aby toto nevídané svinstvo prošlo, bylo nutné vše utajit i před členy vlády. Na občany tito tři zločinci zvysoka serou a proto na svoji obranu používají libovolné bláboly, případně občany ještě drze urážejí jako Klaus.

D. Polanský 10.1.2013 7:42

Není co dodat

Jste inteligentnější než všichni darebáci ve vládě. Být předsedou vlády, hned vás beru za ministra. Díky. 

M. Hanko 10.1.2013 6:59

Pěkně napsáno!

Podepisuji :)

J. Skála 10.1.2013 2:53

Nečas si nemohl dovolit

dát to do vlády, protože u nás se vždy všechno rozkecá. A ústavu nezná. Kalousek ústavu zná, ale mlží jako vždycky.