16.4.2024 | Svátek má Irena


GLOSA: Trenky nad Prahou

21.9.2015

Recesisté aktivisté ze skupiny s dvojsmyslným názvem Ztohoven v sobotu za bílého dne v přestrojení za kominíky vyšplhali na střechu sídla prezidenta České republiky, ze žerdi stáhli prezidentskou standartu a místo ní vyvěsili obrovité rudé trenky. Vše si přitom v klidu natočili. Důvod a symboliku jejich aktu nehodlám rozebírat, tedy ani čin hájit či pohoršovat se nad ním. Sympatizanti Miloše Zemana a obhájci neposkvrnitelnosti prezidentského stolce jistě budou žádat jejich popravu a ti druzí vytvoří facebookovou stránku, kterou budou do alelujá lajkovat. (Zde jen dodám svůj názor, že argument o zneuctění státních symbolů těžko obstojí: k prezidentské vlajce se ztohoveňáci dle všeho chovali pietně a sama manipulace s praporem sotva naplní skutkovou podstatu trestného činu.)

Přehrál jsem si dokumentující video (dost amatérské), přečetl v médiích popis diverzní akce, vyjádření mluvčího Ovčáčka i rýmovačku aktérů vysvětlující důvod té srandy. Nikde jsem ale nenarazil na nikoho, kdo by si položil otázku, která mě napadla jako první: jak se tam prokristapána dostali? Copak to tam nikdo nehlídá? Ti kašpárci v pištěkovských kostýmech jsou opravdu jediní strážci Hradu? Copak v době zvýšeného bezpečnostního rizika může na střechu prezidentského sídla vylézt kdokoli, kdo se umouní od mouru? Co na to Andor Šándor??

Hodit bombu do komína sídla hlavy státu – to je sen každého teroristy, anarchisty, a já nevím koho, do doby, kdy tito magoři existují. Sen v dnešní době – dosud se zdálo – z říše bajek. Projít sítem všech kontrol, detektorů, vlezlých prstů ochranky, dostat všechna razítka, a poté, podaří-li se všechny tyto procedury bez úhony absolvovat, čekat ve chvíli odhalení na kulku od snajpra – to bude jednodušší unést letadlo a naprat to s ním do Vladislavského sálu, až tam budou všichni bezvěrečtí potentáti najednou, usoudí každý rozumný islamista a zaplatí si pilotní kurz.

Pouštějí-li si dnes vousáči v centrále Islámského státu ztohoveňácké video – a na to vemte jed, na Miloše mají spadeno –, bouchají se vzteky do čela, jak byli pitomí. Po chrámu v Palmýře mohl jít k zemi i Pražský hrad, a oni to, u Prorokovy brady, prošvihli!

Pan Ovčáček by místo nadávání do fašistů měl hochům ze Ztohoven dát metál: odhalili skulinu, o jejíž existenci patrně neměl ponětí. Riskovali při tom zastřelení, a přece do toho šli, takové nasazení... A ode dneška se tudy díky jejich statečnosti už nikdo nedostane (možná).

Nebo je to tak, že v týmu, kde ani sám kancléř nemá potřebnou bezpečnostní prověrku, se na tyhle věci zkrátka nehraje? ̈