24.4.2024 | Svátek má Jiří


GLOSA: TOP 09 láká Moldana. Kdo bude další?

7.1.2010

TOP 09 prý láká senátora Moldana, a po voličích tedy bere nová strana občanským demokratům i elitní experty. Kdo přijde na řadu další?

Nástup TOP 09 byl veřejností vnímán jako plus pro ODS, které měli kalouskovci pomáhat získat středopravé voliče s křesťanským zázemím. Když se ukázalo, že tomu tak není a že k TOP 09 přebíhají ve velkém právě voliči ODS, začala být soupeřem. Potom celá pravice doufala, že nováček na politické scéně obsadí dosud neartikulovaná témata a "vychytá" nové voliče. Jenže tak tomu taky nebylo - TOP 09 postavila svůj program na stejných tématech jako ODS, pouze je lépe prodává. I zde tedy voliče vpravo spíše rozdělila než spojila. Teď tedy přichází souboj o tváře expertů a to pro ODS začíná být alarmující.

Právě "modří" totiž byli dosud vnímáni jako strana odborníků, tvůrců věcného programu a realistického přístupu k politice. Bohužel však ODS tuto devízu promrhala a svými experty mrhá. To se jí ale může hezky vrátit.

Trochu Opravdového Populismu

Schwarzenberg a Kalousek totiž brilantně využili étosu nové strany a naladili se na notu české veřejnosti. Není totiž pravda, že ta je pouze tupou masou, která volí podle výše sociálních dávek. Popularita Fischerovy vlády dává najevo, že občan touží i po fundovaných řešeních s minimálním nánosem "politického" balastu, což duo K+S promptně rozpoznalo. Cíleně na tyto požadavky apeluje a nebojí se při tom být i populistická.

Jak by měla na tento vývoj ODS reagovat? Měla by se vrátit ke kořenům, a to jak programově, tak personálně. Vážit si a využívat dlouholeté a odborně zdatné členy strany, oprášit tradiční programové principy a najít nové oblasti pro jejich využití. Chovat se tedy konzervativně, a to nikoliv pouze programem (i když tím taky), ale celkovým přístupem ke každodenní politice.

Autor je redaktorem CEVRO Revue