Neviditelný pes

GLOSA: Tlak na rychlé rozpuštění sněmovny

20.8.2013

Ještě několik hodin před hlasováním o důvěře Rusnokově vládě se považovalo za jisté, že bývalá vládní koalice potvrdí pevnost 101. Proklamovaná většina se poměrně rychle zhroutila. Politici se potom rozhodli nasměrovat zemi k předčasným volbám.

Alespoň to slibují a dvacátého srpna by to měli svým hlasováním potvrdit. Rovněž v tuto chvíli neexistují pochybnosti o tom, že by se nenašlo alespoň 120 zákonodárců, kteří by pro rozpuštění zvedli ruku. Zároveň se politikům podařilo vytvořit atmosféru, že i několik dnů odkladu by snad ohrozilo fungování demokracie v této zemi. Natahování současné krize není správné.

Posunutí hlasování o rozpuštění sněmovny dejme tomu o dva týdny by nemuselo být nijak škodlivé. Existují-li skutečně některé důležité zákony, které by mohly skončit v koši, potom by se vyplatilo počkat do momentu, než o nich rozhodne Senát. Prezident republiky se mýlí, když tvrdí, že pokud zákony horní parlamentní komora neschválí, spadnou pod stůl. Podle stále ještě platné ústavy může sněmovna senátní veto přehlasovat nadpoloviční většinou všech poslanců. Základní podmínkou je, že funguje.

Odklad rozpuštění o několik dnů by nijak významně nepomohl občanským demokratům k tomu, aby se lépe připravili na předčasné volby. Přesto se svým návrhem na posunutí hlasování na třetího září neuspěli. Atmosféra tak připomíná dobu, kdy politici pod vlivem svých slibů a nálad veřejnosti schválili změnu způsobu volby prezidenta republiky.

V emocemi rozjitřené době nedomysleli všechny souvislosti a nyní se jim to vrací tím, že přímo zvolená hlava státu se snaží rozšířit sféru vlivu a diktuje jim tempo hry.

Například tím, že na veřejnost vypouští nejrůznější výroky a nutí politiky pod jejich vlivem jednat, aniž by si mohli ověřit, zda svá slova myslí vážně. K předčasným volbám nenasměroval zemi vznik prezidentské vlády, ale rozpad 101 a Zemanova slova o tom, že se jen tak nechystá jmenovat nový kabinet a hodlá nechat řadu týdnů vládnout Rusnokův tým v demisi.

Nyní politiky znervózňuje uvažovaným termínem voleb, které se podle něj mohou konat o tzv. prodlouženém víkendu. Což by mohlo snížit volební účast a poškodit některé strany.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus



zpět na článek