Neviditelný pes

GLOSA: Tchajwanský Miloš

22.6.2020

Předčasné volby, zmíněné nedávno Babišem, se mi zdají jako konečně dobrý nápad. Byly by totiž de facto referendem o pokračování v současném politickém kurzu, nebo o změně. Pokud by si Ano udrželo svou pozici nejen prvního, ale prvního s velkým odstupem, člověk by aspoň věděl, na čem je.

Nahlíženo z tohoto úhlu vypadá plánovaná cesta předsedy Senátu Vystrčila na Tchaj-wan jinak, než jak se dosud jevila z vyjádření různých politiků: Vystrčil sdělil, že chce svou cestou ukázat, že mu jde o ideály, ne o groše. Předseda Poslanecké sněmovny Vondráček ji zase označil za trucpodnik. Ostatní politici (a bylo jich požehnaně) se na ose umísťovali někde mezi...

Já sám mám o té cestě své pochybnosti, jako jsem je měl už o plánované cestě Vystrčilova předchůdce Kubery.

Tchaj-wan je od roku 2016 reprezentován spíše levicovou prezidentkou Cchaj Jing-wen, tak nevím, jak si s ní bude Vystrčil rozumět. Vlastně je divné, že o návštěvu Tchaj-wanu neprojevil zájem někdo z levé části politického spektra. Doba návštěvy je sice vybrána velmi vhodně, na přelom srpna a září, s očividnou snahou trefit se mezi konec letních veder a začátek tajfunového období, ovšem zemětřesení, na Tchaj-wanu tak častá, mohou delegaci překvapit kdykoliv.

Možná ale jde panu Vystrčilovi o něco jiného než jen o pouhou návštěvu: Pokud se totiž opozice (k níž patří i Vystrčil) nevzchopí a nedokáže zabránit Babišovcům v dalším zadlužování, nebude od věci porozhlédnout se po zemi, kam by se dalo emigrovat. Vystrčil se může ukázat jako prozíravější, než si myslí ti, kteří ho kritizují.

Jenomže o útěku na Tchaj-wan mám - na základě vlastní zkušenosti - pochyby ještě hlubší než o pouhé návštěvě, přestože emigrace z Čech má dlouhou tradici a Tchaj-wan je tradiční emigrantskou destinací.

Tchaj-wan je ostrov částečně neobyvatelný, částečně velmi hustě zalidněný. O místo (ve všech významech toho slova) je nouze! Pokud si dobře pamatuju, členy pedagogogického sboru katedry fyziky na univerzitě, kde jsem studoval, tvořili i Rusové propuštění z ruského raketového výzkumu. Myslím ale, že český učitel matematiky a fyziky by se tam uplatnil jen těžko.

Tchajwanské listy o plánované cestě obsáhle informují. V angličtině vycházející separatistické Taipei Times psaly za poslední měsíc o Vystrčilovi pětkrát!



zpět na článek