Neviditelný pes

GLOSA: Taky máte pocit, že je vám osm?

4.6.2016

Stará - a ne moc dobrá - anekdota popisuje situaci, kdy je manželka přistižena in flagranti se svým milencem. Překvapený manžel stojí ve dveřích a jeho žena ho chlácholí:

„Teď mi, Františku, upřímně řekni, jestli věříš více mým slovům než svému šálivému zraku.“ Nikdy bych nevěřil, že ona anekdota může mít reálnou podobu v lidském žití. A přesto je to možné.

Minulý týden byl v parlamentu šrumec okolo tzv. protikuřáckého zákona. Kluci a holky, co spolu mluví v koalici, se dohodli, že kouření v hospodě zatrhnou, kluci a holky z opozice chtěli, aby se hulilo dále. Protože kluků a holek, co jsou spolu v koalici, bylo dost na to, aby zákon prosadili, čekalo se, že zákon projde jak legendární Hopkirk stěnou.

Jenže pák kluků a holek, co spolu mluví v koalici, náhle řeklo ne a přidalo se při hlasování ke klukům a holkám, co spolu mluví v opozici. Že by se v nich hnulo svědomí a vzpomněli si na krásné chvíle u píva s cigárem ve svých oblíbených hospůdkách? Nebo - nedej Bože - hlasovali dle vlastní úvahy a nikoli podle stranického fermanu? Bylo husto v parlamentu a neklid v podhradí. Hradní pán byl potěšen.

Za dva dny po onom podivném hlasování poslala firma, co vyrábí a distribuuje cigára, klukům a holkám, co spolu mluví v koalici (ale pozor... jen těm, co hlasovali podle vlastního svědomí za ty krásné vzpomínky) nějakých půl mega. Že by to byla odměna za to, že se nenechali unést démonem souhlasu? Nebo že by to byla odměna za to, že se bude hulit u píva nadále?

Naštěstí vše vysvětlil předseda hnutí ANO a sekretářka té štědré společnosti. Jakákoli souvislost s hlasováním holek a kluků, co spolu mluví v koalici za hnutí ANO, a půl mega od firmy, co vyrábí a obchoduje s cigáry, je hnusná pomluva. Důvodem jsou vzájemné sympatie, které nejsou nijak podloženy zmíněným hlasováním.

Šálivý zrak prostého občana, který za tím vidí přinejmenším úplatek, musí ustoupit věrohodnému prohlášení předsedy hnutí ANO, který podobnou souvislost naprosto vyloučil. Je jen škoda, že pan předseda neslyšel ten hluboký oddech dělného lidu v podhradí, který si na chvíli myslel, že se děje něco nekalého. ANO, už je zase líp.

Převzato z blogu Tomáš Vodvářka se souhlasem autora



zpět na článek