20.4.2024 | Svátek má Marcela


GLOSA: Tajemství TOP devítky

20.6.2009

Historie se neustále opakuje, někdy doslova a do písmene. My Češi jsme momentálně svědky x-té realizace scénáře úspěšné veselohry o třech dějstvích zvané Vzestup a pád nové politické strany. První dějství: nedlouho před volbami pár osobností vysokého morálního kreditu založí novou stranu; hlásí se k občanské společnosti a řadí k pravému středu. Noviny se rozplývají nad alternativou pro voliče zklamané velkými stranami a magazíny na křídovém papíře publikují obsáhlé rozhovory s lídry. Renomovaný sociolog předpoví nové straně raketový start ve volbách, což potvrdí i průzkumy veřejného mínění.

Do druhého dějství, na rozdíl od prvního s pečlivě připraveným scénářem, razantně vstoupí tzv. vnější faktor: ve volbách se nová strana ocitne těsně nad pětiprocentní hranicí a do sněmovny tak proleze s odřenýma ušima. Nezoufá si však příliš a vstoupí do koalice s vítězem voleb; poměr počtu získaných poslaneckých mandátů k počtu obsazených ministerských křesel činí 1:1.

Třetí dějství: nenasytnost ministrů nové strany se jeví nepřímo úměrnou její velikosti a reálné síle. V dalších volbách strana propadá, osobnosti s pošramoceným kreditem připravují vlastní recyklaci.

TOP 09, nejnovější z nových stran s Karlem Schwarzenbergem, Miroslavem Kalouskem a Vlastou Parkanovou v čele, ve srovnání s uvedeným scénářem nese ve svých genech jednu inovaci. Klíč je ukryt v samotném jejím názvu; veřejně předkládaný výklad má pouze odvést pozornost od toho pravého, jejž sem zašifroval pilný čtenář Hádanek a křížovek: TOP označuje tři počáteční písmena, číslovka 09 pak celkový počet hlásek v příjmení známého politika. Ano, klíčoví členové koaliční vlády sesazené zlým Paroubkem posílají vzkaz svému vůdci: Věrni zůstaneme!

Vyšlo v deníku Metro
www.danes.cz