Neviditelný pes

GLOSA: Svátek demokracie i hlouposti

8.10.2018

Naprosté většině zemí světa stačí na volby jeden den. My máme dvoudenní specialitu. Ale vyplatí se to. Je to organizačně složitější, ale zato dražší.

Ve sněmovních volbách se kroužkuje, v komunálních křížkuje. Když to spletete, je váš hlas neplatný. A to se vyplatí.

Volební lístek pro komunální volby je ve velkých městech tak obrovský, že stačí tak tři čtyři a vytapetujete s nimi celý pokoj.

Můžete si ale sestavit svoje prý ideální zastupitelstvo. Asi typu každej pes jiná ves. Stačí křížkovat tu i onde, ba i na druhé straně. Prase aby to počítalo. A nedej Bože, aby to snad někdo později kontroloval. Těch chyb v součtech musí být nepočítaně.

Můžete to i kombinovat. Křížkovat jednu stranu a z ostatních kandidátek některé jednotlivce. Co na tom, že je to takřka zbytečné. Efekt je téměř nulový.

Naopak ve sněmovních volbách může být kroužkování účinné. Z posledního místa kandidátky lze klidně skočit na první. Co na tom, že se tím rozbíjí vnitrostranická demokracie, tedy stranické primárky.

Co na tom, že stačí pět procent hlasů, tedy malá klaka, která někoho posune do čela. Zbylých 95 procent voličů, kteří kandidátku akceptují v daném pořadí, žádné slovo nemá. Zajímavé.

Kandidující straně prostě můžete její vlastní kandidátku úplně překopat. A to se vyplatí. Hned tam v poslaneckých lavicích sedí třeba i úplná ucha.

Co na tom, že ve velkých volebních krajích ke zvolení stačí mnohem menší procento než v krajích malých. Není hlas jako hlas. Se s tím smiř.

A v evropských volbách je to zase jinak.

Tohle nevymyslíš. Na to potřebuješ byrokraty. A politiky.

Prostě volby jsou svátkem demokracie. I hlouposti.

www.petrstepanek.cz



zpět na článek