25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

GLOSA: Svátek demokracie i hlouposti

Naprosté většině zemí světa stačí na volby jeden den. My máme dvoudenní specialitu. Ale vyplatí se to. Je to organizačně složitější, ale zato dražší.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 8.10.2018 19:36

Stát naší velikosti - úhrnem lidnatý jako některá větší města - by měl při volbách do poslanecké sněmovny tvořit jeden jediný volební okrsek.

Z. Paldus 8.10.2018 16:00

Hloupost nezná mezí.

Největší svátek hlouposti jsem dnes zažil já. I když se to voleb netýká, týká se to naší převzácné byrokracie. Jsem důchodce a abych si malinko přilepšil, každý dosloužilý přístroj jsem rozebral a rozdělil na kovy a nekovy. Kov jsem dovezl do kovošrotu, vesměs plechy. Ale ouha. Toto je torzo mikrovlnky a to je torzo počítače a tohle pračky, no to vám vzít nemůžu. Tyto věci musíte odevzdat ve sběrném dvoře. samozřejmě zadarmo a pokud je toho nad občanský limit tak za to zaplať. No to jsme dopadli v kovošrotu neberou železo. Mám doma i torza vodovodních baterií. Samá mosaz. Tak nevím, asi to zakopu na zahradě aby v letech příštích mohli archeologové žasnout nad vzácným nálezem. Protože jít do kovošrotu se začínám bát, abych nekonal proti byrokratům.

J. Schwarz 8.10.2018 19:09

Re: Hloupost nezná mezí.

To je tak, když jsou soudruzi "vzdělaní liberální městští intelektuálové". Vědí všechno o genderu a diskriminaci palestinců, leč netuší že železo je kov a mosaz považují za jedovatou houbu.

V. Hošek 8.10.2018 15:51

Leckdy s Vámi souhlasím

Leckdy s Vámi souhlasím, ale dnes ne. Vyzobal jste zajímavůstky voleb a ty jste zbulvárnil.

J. Vavrochová 8.10.2018 14:16

Bydlím v malém městě a lidé zde volí osobnosti a

jen minimum z nich volí pouze stranu. Protože si tu "vidíme do talíře", tak většinou víme, kdo je ochoten pracovat ve prospěch občanů, či kdo je lenoch a jen si honí tričko, aby byl důležitý. Ve větších městech to mají lidé horší, tam se asi dá spíše spolehnou na volbu strany, která se osvědčuje. U nás také ve volebních komisích bývají lidé spolehliví a pracovití, kteří chápou systém sčítání hlasů a chyby nedělají, možná jen vyjímečně; asi to bude tím, že jak se tu všichni známe, tak si žádná strana nedovolí vyslat do komise nepoužitelného člověka, znemožnila by se a její místní vedení by se vystavilo štiplavému posměchu. Máme to, my maloměšťáci, dobře zařízené!

A. Alda 8.10.2018 10:49

Nesouhlasím s Vámi.

Křížkování je účinné i ve velkých městech a kroužkování zmenšuje moc stranických sekretariátů.

J. Schwarz 8.10.2018 19:17

Re: Nesouhlasím s Vámi.

jenom by mne zajímalo, jak moc spolehlivé je manuální sčítání. Volíte-li např. padesát zastupitelů z 800 kandidujících na plachtě formátu A2, zatrhnete jednu stranu a dvacet individuálních kandidátů nebo dokonce vybíráte všechny kandidáty napříč stranami, chtěl bych vidět jak se tohle vyhodnocuje. Dotyčný musí nejprv najít všechny křížky, zkontrolovat, jestli jejich počet nepřesahuje 50 / aby nebyl lístek neplatný /, přiřadit je jednotlivým kandidátům z oněch osmi set a popřípadě doplnit zbývající počet z kandidátky zvolené strany. Jak je přiřazuje? Jenom najít kandidáta na soupisce musí být výkon. Nebo to zadávají do notebooku s databází kandidátů? Tam musí být chyb jako máku, včetně chybně vyřazených hlasovacích lístků kvůli špatnému součtu křížků...

P. Urban 8.10.2018 10:28

Volby jsou svátkem demokracie a leckdy i hlouposti

To platí dnes stejně, jako za časů Periklových. Volební systémy jsou různé a váha toho či onoho hlasu je v různých systémech různá, to je fakt. Pokud se 95% lidí rozhodne nehlasovat (třeba kroužkováním, které lze použít i u prvních míst), pak se předpokládá, že je jim to jedno a je legitimní řídit se vůlí těch, kterým to jedno není.

Pokud člověk Štěpánkova rozhledu a zkušeností není schopen tohle vymyslet bez pomocí byrokratů a politiků, pak jeho inteligence asi také nebude bez závažných rezerv.

Nevím, jak pan Štěpánek přišel na to, že kombinace stranické a individuální volby (v obecních volbách) má téměř nulový efekt. Nevím také, proč bychom se my, voliči nestraníci, museli řídit výsledky stranických primárek.

P. Hlosta 8.10.2018 10:03

Je chyba, že to je pozdě!

Ten článek měl vyjít déle před volbami a mít i víc obdobných kritik u jiných pisatelů. Pak by nenastal ten nepříjemný stav, že si člověk připadá jako blbec. V dobré víře preferuje volič určité osobnosti a pak po volbách zjistí, že oslabil strany, které by rád preferoval. Nejde o mně, ale o velkou řadu lidí, které znám ve svém okolí. Na radnici obce usednou právě ti nechtění. Smutná realita. Škoda že pan Štěpánek nebil na poplach dlouho před komunálními volbami a nevyvolal tak širokou diskuzi a kritiku. Po volbách už jsme všichni generálové!

P. Khail 8.10.2018 10:29

Re: Je chyba, že to je pozdě!

Tak to je fakt vtipné. Vy jdete volit a nevíte předem jak to funguje? A potřebujete aby vás někdo předem upozornil? Ne, vy si nepřipadáte jako ..., vy jím jste. Vám musely ty socialistické volby vyhovovat :-)))

P. Urban 8.10.2018 10:31

Volby jsou svátkem demokracie a leckdy i hlouposti

Pokud někdo před volbami nechápe, že křížkováním osobností oslabuje stranickou kandidátku, pak si po volbách nemůže připadat jako blbec. On jím totiž je. A pořádným.

A. Alda 8.10.2018 10:51

A proč by měl být blbcem?

Obce nespravují strany, ale konkrétní lidé. A proto je třeba volit konkrétní lidi a nikoli stranické mašinérie.

P. Urban 8.10.2018 11:05

Souhlasím

Ale kdo volil konkrétní lidi, ten by se neměl divit, že oslabil stranickou mašinérii. A známé pana Hlosta právě tohle udivuje.

A. Reček 8.10.2018 10:45

Re: Je chyba, že to je pozdě!

Žádná dřívější aktivita p. Štěpánka ohledně voleb by vašim známým nepomohla, protože asi nesledují denně rubriku Neviditelný pes.

A. Alda 8.10.2018 10:50

Já si po volbách jako blbec nepřipadám.

Křížkoval jsem a mám radost, že jsem nebyl sám a že to bylo účinné.

M. Marek 8.10.2018 12:38

Re: Já si po volbách jako blbec nepřipadám.

Křížkuju a mám z toho radost jako Vy.

M. Valenta 8.10.2018 9:58

Souhlas se Štěpánkem,

systém českých voleb je skoro tak hloupý jako Zemanova extempore u Soukupa.

A. Alda 8.10.2018 10:52

Že zrovna Vy budete souhlasit se Štěpánkem...

K. Janyška 8.10.2018 8:55

Ty raději mlč, kamvítrtamplášťovní pošuku.

A pusť se do studia kompozitivní teorie a pak piš. Jestli na ni ovšem máš... Dzp.

J. Holíček 8.10.2018 9:32

Re: Ty raději mlč, kamvítrtamplášťovní pošuku.

Takových babralů je, co neví o čem píší. :-))

P. Urban 8.10.2018 10:33

Re: Ty raději mlč, kamvítrtamplášťovní pošuku.

Nemá. Tak blbý zas přece jen není.

Š. Hašek 8.10.2018 8:31

Článek sedí.

V. P 8.10.2018 7:14

Potrefená husa

Petr Štěpánek odhalil příčinu svého neúspěchu v parlamentních volbách-volební systém. Doufám, že to bude zkoušet ještě ve volbách do senátu, po vzoru Ladislava Jakla.

P. Dvořák 8.10.2018 7:51

Re: Potrefená husa?

Na co vy všechno nepřijdete, když někdo ukáže na neskonalou debilitu, složitost, nesrozumitelnost a nepřehlednost překombinovaného volebního systému, jehož výsledky málokdy odpovídají výsledku, který by byl při docela normálním sčítání hlasů ano-ne a při jednotném zavedení buď škrtání, nebo kroužkování.

Štěpánek vám leží v žaludku, ani se nedivím. Není to poprvé, co ukázal na věci, které vyhovují pouze některým skupinám, které jsou tzv. "samonosné".

P. Urban 8.10.2018 10:35

Sčítání anp-ne

lze použít u referend nebo u druhého kola senátních voleb. Nikoli tam, kde jsou na výběr více než dvě možnosti.

K. Filek 8.10.2018 8:14

Re: Potrefená husa

Štěpánek má tentokrát úplnou pravdu.Vy asi nerozumíte psanému slovu.Jinak nemůžete napsat takové nesmysly.