Neviditelný pes

GLOSA: Špekáčky bez masa?

28.7.2018

To je jako demokracie bez svobody

Jeden velký obchodní řetězec nedávno rozhodl, že už nebude odebírat špekáčky z Masozávodu Krahulík, který je součástí Babišova Agrofertu. Důvodem je jejich mizerná kvalita a nízký podíl masa. Podle zjištění pořadu A DOST tyto špekáčky obsahovaly nejméně masa ze všech testovaných.

Špekáčky bez masa jsou jako demokracie bez svobody. Obojí nám nabízí Andrej Babiš, obojí vypadá na první pohled lákavě, ale po obojím se nám může udělat časem špatně.

Kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce v poslední době odhalují u výrobců patřících Agrofertu nekvalitní a šizené masné výrobky a uzeniny. Většinou bývá uváděný obsah masa vyšší, než je skutečnost.

Doufejme, že stejně pečlivě jako hlídá Státní zemědělská a potravinářská inspekce dostatek masa v Babišových špekáčcích, budou voliči, politici, justice či policie hlídat dostatek svobody v Babišově demokracii.

Babiš pochází z nomenklaturní komunistické rodiny, kde v představě vulgárního marxismu bylo podnikání pouhým zdrojem zisku. On v tom byl vychován a tak se podle toho teď také chová. Nevadí mu, že prodává šunty, hlavně že to vynáší. Ale podnikání je přece také o nabídce kvalitního zboží, o stavovské cti, o produktu, který se dokáže prosadit na trhu svou zajímavostí a kvalitou. Není to jen boj o získávání dotací, které nejvíce pokřivují rovné podmínky pro podnikatele. Proč tedy mají Babišovy podniky získávat na rozdíl od konkurence stomiliónové dotace, když jejich kvalita pokulhává? Proč lidé, kteří nadávají na kvalitu špekáčků, pak ve volbách dají hlas tomu, kdo je vyrábí? Otázky, na které musíme hledat odpovědi.

Hlídejme kvalitu našich potravin, ale hlavně hlídejme kvalitu naší demokracie. Demokracie, kde díky svobodě nemusí všichni hlasovat tak, jak rozhodl šéf. To už totiž vlastně žádná demokracie není.

Autor je středočeský krajský zastupitel za ODS



zpět na článek